-

Paul McCartney – New (2013)

Paul McCartney -  New

Paul McCartney – New
Izdavač: EMI Records (UK)/Hear Music (US) ( 11.10.2013.)
Producenti: Mark Ronson, Ethan Johns, Paul Epworth, Giles Martin
Trajanje: 52:14
Žanr: Rock, electronic
Ocena: 7

 Ser Dekicu ne treba posebno predstavljati. Ukoliko ste živeli na ovoj planeti bilo kada u proteklih 50 godina, znate ko je i šta je Paul McCartney.

Činjenica je da je nakon raspada The Beatles, Pol živeo delom na svom talentu, delom na slavi benda (od para nije, jer su razvodi skupi). Kao da su mu pesme nakon čuvenih Buba odrađene sa pola energije i entuzijazma, melodije su bile tu, šeretski stav je bio tu, ali falila je magija jedne Eleanor Rigby da bi sve bilo besprekorno kao nekad. Kada se krajem leta pojavila pesma New koja je najavila ovaj album, poprilično smo bili zatečeni (ali i skeptični, jer biti skeptičan je danas obavezno) i nije nam dugo trebalo da u glavama smestimo tu numeru na Revolver. „Ok, ako ništa bar će album zvučati kao The Beatles, to je super!“

Đavola. Ser Deda je uradio nešto potpuno…pa….NOVO.

Peva nam Pol na svojoj najzaraznijoj numeri još od Hope Of Deliverance. Deca koja su rođena kada je ova pesma izašla u svet sada imaju dvadeset godina. Dvadeset godina. The Beatles su postojali manje od dvadeset godina. The Beatles, The Wings, solo karijera, par mega hitova, dvadeset godina i bum – NEW. Ono što prvo osvoji prosečnog slušaoca je činjenica da Macca nije okrenuo leđa modernoj produkciji. U suprotnom ne bi ni preživeo, jer ovo je, kao što znamo, godina Daft Punka, Arctic Monkeysa, Queens Of The Stone Agea i drugih trendsetera kada je produkcija u pitanju. Epske kombinacije rifova i orkestracija nam Gosn Vitez Njenog Veličanstva „uvaljuje“ na samom startu u Save Us. Pre nego što pređete na podjednako dobru Alligator, verujte mi na reč, pustićete Save Us na repeat nekoliko puta. I dok Queenie Eye i New zvone veselim beatnick vajbom, On My Way To Work i Everybody Out There se jednostavno rugaju Noelu Galageru i Dejmonu Albarnu sa porukom „Deco draga, spustite loptu, ako je neko najbolji brit-pop kompozitor, zna se da sam to ja“.

Kao proletos njegov kolega i prijatelj sa impozantnom (You Will) Set The World On Fire, i Ser Deda pokazuje da u sebi ima dovoljno rokenrola da će ga vrlo verovatno nadživeti? Ne biste se kladili? E pa, Pol bi. U pesmi I Can Bet, se na najčistijem primeru čuje da Polov talenat nikada nije jenjavao. Melodični prelazi, zarazan refren, par produkcijskih trikova i to je sve što vam treba da shvatite o kojoj veličini se ovde zapravo radi. Da se nije oslanjao samo na svoj enormni songwriting talenat, čućete u Appreciate, Looking At Her i Road, verovatno najboljoj pesmi na albumu. Macca je prihvatio 2013. godinu u potpunosti, i koliko god nekima modernizacija smetala, ovde po tom pitanju zapravo ništa ne škripi. Što nije ni čudno, samo bacite pogled na listu producenata.

A šta zapravo škripi u vezi sa ovim albumom? Na jednom od domaćih sajtova posvećenih humoru je odavno za „sojku ’ticu“ pisalo da je to ptica sa izuzetno lošim tajmingom, jer peva u neko nedoba misleći da je zora. U ovom slučaju Ser Sojka ’Tica malo kasni sa ovakvim albumom. Shvatamo umetničke afinitete tokom godina, razne pravce i eksperimentisanje, i zamku opuštenosti koju mu je namestio pedigre, ali postavlja se pitanje da li je jednom Polu MekKartniju zaista trebalo toliko dugo da napravi ovakav solo album? Pitanje za milion funti je, u ovom slučaju, da li će (u trenutku pisanja ovog teksta), na zvaničnoj britanskoj listi albuma trećeplasirani, New imati istog značaja kao nekada Hope Of Deliverance? Poređenje sa značajem The Beatles jednostavno nije na mestu niti će ikada biti, ali ostatak Serove karijere jeste podložan disekciji i komparaciji.

Istini za volju, ovo je možda najbolji Polov solo album. To je zapravo najveća novost koju donosi New.

Spisak pesama:

1.“Save Us“
2.“Alligator“
3.“On My Way to Work“
4.“Queenie Eye“
5.“Early Days“
6.“New“
7.“Appreciate“
8.“Everybody Out There“
9.“Hosanna“
10.“I Can Bet“
11.“Looking at Her“
12.“Road“
13.“Turned Out“
14.“Get Me Out of Here“
15.“Struggle“