-

Partibrejkers – Sirotinjsko carstvo (2015)

Partibrejkers -  Sirotinjsko carstvo

Partibrejkers – Sirotinjsko carstvo
Izdavač: Odličan hrčak ( 18.11.2015.)
Producenti: Boris Mladenović
Trajanje: 45:09
Žanr: garažni rok, bluz
Ocena: 8

 “Ukoliko biste rokenrol hteli da nazovete drugim imenom, onda bi to bilo ‘Chuck Berry’”, reče legendarna liverpulska “buba” John Lennon. Srpski rokenrol bi trebalo krstiti sa “Partibrejkers”! Osmim studijskim izdanjem naslovljenim “Sirotinjsko carstvo” su zaslužili to.

U zemlji (sada turbo folk) seljaka, na brdovitom Balkanu, bilo je dobre muzike i dobrih tekstova. Prvo skuješ uz pomoć gitare – dobiješ rokenrol. Prema tim fundemantalnim načelima Brejkersi bivstvuju uspešno već više od 30 godina. U gomili antologijskih pesama koje su iznedrili tokom tih godina, zasigurno će se naći nekoliko i sa “Carstva”. Na prvo slušanje, za gušu vas hvataju “Sitna lova”, “Ljubav ne zaboravlja”, “Paranoje”

“Ko izdrži, taj će da blista”, proročki poručuje naslovni singl. Zaista, da biste došli do kraja, potreban je zdrav želudac. Jer sve životne oluje i vetrometine koje vas saleću sa svih strana mogu izgledati lako rešive slušajući tandem AntonijevićKostić, od koga možete naučite prve lekcije – kako da hodate po zemlji. To instrumentalno, putevima prljavog bluziranja, čini Anton. Može vam se desiti da na momenat čujete Johnyja Wintera, ili vam se pak učini da kreću Pistolsi, ali njegovo umeće i iskustvo mu dozvoljava da svoje uticaje propusti kroz filter i stavi pečat svoje matične grupe na svaku notu ovde odsviranu. Njegovo parče drveta je milo, zvuk pitak, a drajv dozirano grebe bubne opne. Antonova gitarska nauka se, grubo gledano, i ne čini preterano komplikovanom. Važnije je da ona pripoveda svoj deo priče, koji zajedno sa angažovanim tekstovima Zorana Kostića čini bit postajanja ovog benda. Unikatnost Brejkersa ogleda se i u tome što je bilo koja pesma, od samog njihovog osnivanja, imala za cilj da poruči i nauči, i time na kraju kaže zašto ovi muzičari i kroče ovom Zemljom i sviraju civilizacijski fenomen zvani rokenrol.

Nemilosrdna Canetova lirika uvek ostavi snažan utisak. I proste rime ovde zvuče uverljivo. I ako nisi vernik, s ovim na plejlisti, postaješ verujući. “Sirotinjsko carstvo” se bavi moralom, poštenjem, ljubavlju, egzistencijom… Brejkersi su uvek ciljali na temelj, na ono osnovno u čoveku. Zato oni nikada ne greše. Tema “malog čoveka” ne zastareva.

Ova ploča verno zaokružuje karijeru dugu tri decenije. Omot sam predstavlja jedinstvo vodećeg dvojca, ali nam i govori o ulogama koje oni – Cane i Anton – kao alfa i omega benda nose: jedan je glas, koji se prenosi na drugog, koji isti nadograđuje i usmerava. Oseća se ta sirova snaga koja prodre u pažljivog slušaoca. Segment pesme “Ljubav ne zaboravlja” glasi: “Okolina ti ne da ono što ti treba, dostojanstvo – osećanje čoveka.” Partibrejkersi daju!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UBonoL2XoYU]

Spisak pesama:

1. Vrtim se
2. Da li put znaš?
3. Sitna lova
4. Ne mogu da kapiram
5. Svakoga dana
6. Sirotinjsko carstvo
7. Krš i lom
8. Paranoje
9. Šta radiš?
10. I to malo
11. Ljubav ne zaboravlja