-

NaslovnaAutorski članciRecenzijePanda Bear - Panda Bear Meets The Grim Reaper (2015)

Panda Bear – Panda Bear Meets The Grim Reaper (2015)

Panda Bear - Panda Bear Meets The Grim Reaper

Panda Bear – Panda Bear Meets The Grim Reaper
Izdavač: Domino ( 9.1.2015.)
Producenti: Panda Bear, Sonic Boom
Trajanje: 51:10
Žanr: Electronic, psychedelic pop, experimental
Ocena: 7

 Moderna pop muzika je često ograničena i često se izvođači koji je izvode odriču gotovo bilo kakve originalnosti ili napretka. Postoje oni čije pesme nose retro, psihodeličan zvuk. Postoje i oni čije pesme nose moderan, preupeglan zvuk.

Iz prve kategorije imamo nekoliko zaista izvanrednih izvođača koji su čak i uneli neke novine u ovaj prastari stil (Tame Impala i Mac Demarco, recimo), međutim, oni su pokrenuli lavinu hipsterskih i pretencioznih bendova koji su preplavili današnju mejnstrim pop scenu i koji se međusobno kopiraju. Druga kategorija je sačinjena od, u glavnom, potpuno nebitnih bendova čija se muzika svodi na generične akorde sa melodijama koje se na prvu loptu pamte, ali nisu ni malo istrajne. Srećom, u ovakvim situacijama, uvek postoji neko ko pokušava da iznese svoju viziju određenog žanra ili ko poseduje svojstven i specifičan zvuk. Jedan od takvih individualaca je Noah Lennox, poznatiji pod svojim pseudonimom Panda Bear.

Najpoznatiji je kao član benda Animal Collective čija diskografija prati jedan vrlo zanimljiv razvoj i u čijoj se muzici sada njegov uticaj čuje više nego ikad; za razliku od prvog albuma, “Spirit They’re Gone, Spirit They’ve Vanished” na kome je njegov drug iz benda Avey Tare napisao sve pesme i odsvirao skoro sve instrumente. Na osnovu čega još zaključujemo da je njegovo delovanje u ovom velikom bendu jače nego ikad, izuzev zasluga navedenih na zadnjem omotu albuma? Ukoliko poslušamo njegove poslednje solo albume čućemo dosta sličnosti sa recimo “Merriweather Post Pavillon“; Animal Collective je u početku bio vrlo bučan, neobičan i mističan bend, dok je danas prepoznatljiv po svom direktnom, masivnom i melodičnom zvuku koji je takođe oružje na albumima Panda Beara.

Kada je najavljeno da će njegov novi album “Panda Bear Meets The Grim Reaper izaći početkom 2015. godine, digla se velika fama na internetu. Panda Bear je ostvario veliki uspeh poslednjim solo albumima “Person Pitch” i “Tomboy“, koji su naišli na dobre reakcije i kritike i publike, tako da se očekivao dobar nov album. Njima je uneo dosta svežine i inovacija; to je i dalje pop muzika, glavni akter u pesmu jeste dobra melodija, samo je drukčiji pristup. Koristeći, u jednu ruku, gomilu sintisajzera, ritam mašina, zvučnih efekata i u drugu ruku akustičnih gitara i ostalih “prirodnih” instrumenata, izveo je jedan zaista vešt potez. Poseduje strašan talenat za dizajn zvuka i svakoj frekvenciji ume da nađe mesto u pesmi i, ne samo kako bi ona upotpunila ostatak dešavanja, već i da dozvoli tim ostalim dešavanjima da nju upotpune.

’’Panda Bear Meets The Grim Reaper“ nosi malo mračniji ton u odnosu na prethodne albume. Poseduje dosta psihodeličnih elemenata, kao i prethodni albumi, ali je sada izraženije nego ranije, kako zbog načina na koji su pesme konstruisane, tako i načina upotrebe malopre pomenutih frekvencija. Jedna od definišućih promena jeste ta, da su pesme dosta repetativnije. Istina, i “Tomboy” i “Person Pitch” su imali taj faktor, ali su obično postojale određene nadogradnje i varijacije. Na novom albumu se pesme uglavnom sastoje iz jedne ideje koja se ponavlja kroz čitavu pesmu ili iz dve melodije koje se smenjuju sporo. Jedine izuzetke predstavljaju poslednja pesma i “Come To Your Senses” koja je možda najkompleksnija na albumu, ali isto tako poseduje trajanje od čitavih 7 minuta i ne ostavlja nešto drukčiji utisak naspram ostalih pesama. Ovakvo sastavljanje pesama bi se moglo opisati kao bezidejno, prosto i nerazvijeno. Ali tu na snagu stupa ona dizajnerska moć Panda Beara.

Svaka melodija i ritam koji melodiju prati se mogu zamisliti kao jedan segment ili odsečak upotpunjen korišćenjem izuzetne količine zvučnih efekta. Ti se efekti ponavljaju srazmerno ponavljanju određenog segmenta melodije i ritma, tako da slušalac svaki sledeći krug može da obrati pažnju na neki drugi detalj u tom čitavom moru kombinacija. Ali treba uzeti u obzir da mnogi ukrasi na površinu izlaze samo onda kada slušalac počne pažljivo da sluša i pokuša da zapazi što više detalja koje je Panda Bear sakrio koristeći melodije gurnute u prvi plan.

Ova formula je uspešna, pre svega jer su ideje zaista dobre i zanimljive. Prema tome, nije preterano teško naći dopunjujući element. “Lonely Wanderer“, na primer, se sastoji iz čitave jedne klavirske deonice koja se ponavlja 4 minuta (povremeno menjajući svoju intonaciju), ali je ona osmišljena i odsvirana na takav način da bi mogla da traje mnogo duže i ne bi smetala. Ta skupina melanholije nije nimalo naporna, već vrlo prijatna.

Međutim, problem je što je ta formula vrlo često primenjena; desetak pesama funkcioniše na ovom principu i nekako, u jednom momentu, doživljaj postaje monoton. Da je Panda Bear uskratio albumu pesmu ili dve (recimo, da je izbacio sa spiska ’’Selfish Gene“), mislim da bi album ostavio malo jači celokupan utisak; ume da se razvuče malo. Inače je način na koji je ’’Panda Bear Meets the Grim Reaper“ konstruisan zaista zadovoljavajuć. Pesme su u vrlo dobrom redosledu. Početak (“Sequential Circuits“) je epski i privlači pažnju od prvog akorda, naročito od punih vokalnih harmonija koje ubrzo uslede, dok je kraj (pesma “Acid Wash“) jednostavno prelep, najbolji moment na celom albumu i zaista nagrađujuć za slušaoca. U duhu hita “Comfy In Nautica” sa albuma ’’Person Pitch’’ vokali se vuku uz preplavljujuću pratnju toplih i širokih sintisajzera i stavlja do znanja onome koji je odvojio vreme da presluša album da je prisustvovano nečemu važnom. ’’Panda Bear Meets the Grim Reaper“ je proces tranzicije za Panda Bear, process zalaženja u manje familijarne teritorije, ali s obzirom na to da je vrstan muzičar i da je dovoljno samokritičan, nije dozvolio ovom izdanju da ostane u nekoj mogućoj senci. ’’Panda Bear Meets the Grim Reaper“ je izdanje sa stavom koje ne zavisi ni od jednog drugog faktora, već od samog svog postojanja.

Spisak pesama:

 1. “Sequential Circuits” 3:35
 2. “Mr Noah” 4:13
 3. “Davy Jones’ Locker” 0:35
 4. “Crosswords” 3:36
 5. “Butcher Baker Candlestick Maker” 3:07
 6. “Boys Latin” 4:12
 7. “Come to Your Senses” 7:23
 8. “Tropic of Cancer” 6:12
 9. “Shadow of the Colossus” 0:17
 10. “Lonely Wanderer” 4:19
 11. “Principe Real” 4:54
 12. “Selfish Gene” 5:05
 13. “Acid Wash” 3:42