-

Organic Toy – Unfit (2013)

Organic Toy -  Unfit

Organic Toy – Unfit
Izdavač: Samostalno izdanje/Balkanrock Records ( 2012 (CD)/5.8.2013. (digitalno))
Producenti: Brian Bogdanović
Trajanje: 38:57
Žanr: Instrumental rock, alternative, metal, progressive
Ocena: 7

 Organic Toy su bend iz Beograda koji postoji još od 2000. godine. Svoj prvenac su objavili tek prošle godine pa se, iako se mi na portalu Balkanrock trudimo da radimo nešto svežija izdanja, vraćam godinu unazad – razlog je njegov drugi život u vidu digitalnog reizdanja.

Obično bih započeo svrstavanjem benda negde, bar približno. Sa Organic Toy to ide malo teže, mapirati njih u muzičkom koordinatnom sistemu konfuzije delikatna je rabota. Jeste to instrumentalni rok najsirovije rečeno, ali šta kada se krene dublje? Driblali su mi mozak žanrovi i na kraju izdriblali. Previše je ovo tvrdo za post rok a opet nekad previše „lako“ za post metal. Još kad dodate space sintove onda pa tek…

Bilo kako bilo, ovde imamo devet numera intrigantnih naslova i intrigantne dinamike sa generalnom presudom da je ovo ipak „tvrd“ album. Već u uvodnim numerama se da osetiti celokupan zvuk na izdanju ali ipak ne znate kada će vas neki momenti iznenaditi. Tako recimo „XX“ iseče uši jednim rifom koji kao da je ispao iz džepa Tool-u. A žene su navodno nežnija stvorenja… e pa ne u ovoj pesmi. Njen nastavak u numeri „XY“ dosta spušta tempo i pokazuje smireniju stranu muškog karaktera. Jedan od vrhunaca albuma je svakako numera „21“ koja, iako najkraća, vrlo vešto oslikava dušu na pokretnim stepenicama ka nebu, odnosno poslednjoj pesmi „Brighter spot“. Medjutim ne dajte da vas naziv poslednje pesme zavara. Duša je poprilično pokisla i skenjana. Spolja je kvasi kiša a iznutra saznanje da je pad odozgo neminovan jer svi znamo da gore više ne stanuje niko. Zamislite Šon Penovu facu iz filma „21 gram“-to je tu negde.

Što se tehničkog aspekta albuma tiče, svi instrumenti sem bubnja(i nekih sintova) snimani su u londonskom „Bonafidestudio“. I tu upravo leži problem. Bubanj sniman u Zemunu primetno „štrči“ sa kvalitetom u odnosu na ostatak instrumenata a to očigledno nije moglo da se ispegla ni u miksanju albuma. Sa druge strane to teško da se može smatrati validnom zamerkom imajući u vidu da je bend sam finansirao snimanje i objavljivanje albuma i da je krajnji rezultat uprkos svemu odličan.

Organic Toy su ovim izdanjem upali u onu fioku „Dobro čuvane tajne srpske muzike“ iz koje su svojevremeno, i sasvim zasluženo, izmileli bendovi Consecration, Emanuil, Fluid Underground, nekadašnji Jewy Sabatay i još poneki. Da li će i oni uspeti da se iskolebaju iz te fioke u neku fioku iznad videćemo. Što je do mene ja evo pokušavam da je otvorim ovim tekstom. Međutim zarđale šarke malo otežavaju posao a mene ima jedva 75 kila (sa patikama, prstenjem i teškom glavom od sinoć) tako da ‘ajde pomagajte i vi malo.

Spisak pesama:

1. 2006 A.D.
2. Diplomatic Smile
3. Drugi
4. XX
5. XY
6. N.S.S.E.
7. Unfit
8. 21
9. Brighter Spot