-

Oči u Magli – Tribute to Satan Panonski (2013)

Oči u Magli -  Tribute to Satan Panonski

Oči u Magli – Tribute to Satan Panonski
Izdavač: No Profit Recordings ( 27.1.2013.)
Producenti: /
Trajanje: 44:36
Žanr: Punk/Metal/Rock
Ocena: 6

 Ivica Čuljak aka Satan Panonski je bio jedan od najjačih predstavnika punka na ovim prostorima, a njegovo naslijeđe i danas štuju mnogobrojni pripadnici alternativnih skupina. Takav kult ličnosti ne pronalazi svoje korijenje samo u njegovoj glazbi, već i u stavu i ponašanju. Satanov utjecaj na alternativnoj ex yu sceni je svakako neupitan, a ove godine se manifestirao objavom kompilacijskog albuma ‘Oči u Magli – Tribute to Satan Panonski’; album je izdan na godišnjicu njegove smrti.

Objaviti kompilacijski album posvećen Satanu se idejno činio kao vrlo dobar pothvat, no realizacija je daleko od savršene. Nekolicinu izvrsnih pjesama kvari skoro isto toliko loših. No teško je donositi globalne zaključke o 14 različitih izvođača koji međusobno nemaju ništa zajedničko osim što sudjeluju na dotičnoj kompilaciji. Stoga je najpoštenije ući u analizu i ocjenjivanje svake pojedinačne pjesme, a da konačna ocjena albuma bude aritmetička sredina svih ocjena.

1. Zayn – Slavica (Intro) – Instrumentalna verzija ‘Slavice’ je dobar opener albuma. Zaynova moderna inačica ove pjesme je bolja od Satanove pošto je na originalu zanimljiva instrumentalna podloga ugušena lo fi produkcijom albuma Nuklearne Olimpijske Igre. 

2. Bleeding Fist – Hard Blood Shock – Refren ‘Hard Blood Shocka’ glasi ‘This is not Punk, This is not Rock, This is Hard Blood Shock.’ Kada bi Satan čuo Bleeding Fistovu obradu vjerojatno bi zažalio što u refren nije ubacio stih tipa ‘This is not Black Metal’. Lyricsi ove pjesme jesu morbidni i groteskni, ali ne zaslužuju biti otpjevani pomoću isforsiranog growla koji zvuči blesavo i nepovezivo sa Satanovim imenom.

3. Petar Punk – Iza Zida – Peter Punk se doimaju kao jedni od mnogobrojnih modernih punk bendova koji povezuju svoju glazbu sa humorom i neozbiljnošću. Zbog toga je zbunjujuće što su se odlučili obraditi jednu od tematski mračnijih Satanovih pjesama. Veseli pjevačev glas se ne uklapa u globalni koncept ‘Iza Zida’. Ovakva žešća i veselija verzija bi mogla biti impozantna na koncertima, ali studijski je isprazna.

4. Hesus Attor – Odreži, nareži, zareži – ‘Odreži Nareži Zareži’ je dobro došao moderniji življi tretman. Neobična kombinacija laid back opuštenijih versova i poprilično snažnih refrena se ispostavila efikasnom.

5. The Karmakumulator – Tiho/Bajka– Postavlja se pitanje je li ‘Tiho/Bajka’zaslužila svoje mjesto na albumu, a neke druge kultnije pjesme nisu? Tomu u prilog ne ide činjenica da su od iste Karmakumulator pokušali napraviti predugu i preozbiljnu dark ambient verziju. Nakon periodičnog ponavljanja riječi ‘smrt’ i dugih mračnih eksperimentalnih instrumentalizacija, stih ‘jebem li ti krvavu majku’ zvuči izrazito smiješno. ‘Tiho/Bajka’ je kao loš vic na koji je nemoguće ne nasmijati se.

6. Stonebride – Pogledaj Mama Krv – Stonebrideova stoner rock verzija ‘Pogledaj Mama Krv’ je puno kvalitetnija od originalne. Razrađenija instrumentalizacija je svakako dovela ovu pjesmu na novi nivo. Jedina zamjerka je vocal delivery pjevača koji se čini distanciran. Satanovo pjevanje originalnog refrena zvuči kao uvrnuta naredba majci, a kod Stonebridea je to puka konstatacija.

7. Nina Romić – Dječakova Pjesma – Ovako opuštena, lagana i gotovo pop pjesma se nimalo ne uklapa u kompilaciju. No blagi glas Nine Romić savršeno predočava poetski aspekt ‘Dječakove Pjesme’. Jedna od zanimljivijih obrada na albumu.

8. Pogreb X – Dm – Nejasno je zašto je bivši Satanov band odlučio započeti svoj cover fart jokeom. Ali osim te nepotrebno nezrelosti ‘Dm’ lijepo funkcionira kao neobavezni veseli sing along punk.

9. E.N.D. – Advokat – Nepotreban katastrofalan growl, koji svojom nerazumljivošću uništava zanimljivu liričku tematiku koja je najbolja odrednica originala, i monoton dosadan riff čine E.N.D.-ovu verziju ‘Advokata’. Original također nije imao pretjerano dinamičnu instrumentalnu podlogu, no u coveru je zamorna gitara stavljena u prvi plan te se stječe dojam da je cijela pjesma bazirana oko tog jednog riffa. Spomenuta nerazumljivost vokala ide u prilog takvom dojmu. ‘Advokat’ je dno kompilacije i zvuči kao da su ga članovi E.N.D.-a smislili i snimili u 5 minuta.

10. Cojones – Croatia – ‘Croatiji’ je očajno trebala moderna inkarnacija jer je njena glazbena kvaliteta ugušena lošom produkcijom originala. Divni instrumentali i izvrsna solaža bi mogla ovu pjesmu učiniti suvremenom alternativnom himnom Hrvatske.

11. Brain Holidays Sound System – Oči u Magli Brain Holidays Sound System svojom obradom eksponiraju skriveni elektro potencijal Satana. Bez premca najneobičnija, najzanimljivija i najbolja pjesma na kompilaciji koja je više remix originala nego autorska stvar.

12. She Loves Pablo – Kad Kletva Hoće – Još jedna stonerasta stvar na albumu. ‘Kad Kletva Hoće’ je nešto bolja od Stonebridove ‘Pogledaj Mama Krv’ ponajviše zbog pjevača. U ovom slučaju vokal lijepo odgovara apstraktnim slikama Satanovih tekstova.

13. Snob – Trpi Kurvo – Vjerojatno najžešća pjesma kompilacije. ‘Trpi kurvo’ kao da je stvorena za mahnito vrištanje i nasilnu šutku, a Snob joj pružaju baš takav tretman.

14. Fraktura Mozga – Dragi Sine Moj – Pretposljednja pjesma na albumu pati od iste boljke kao ‘Iza Zida’ od Petra Punka. Prevesela obrada morbidne tematike. Fraktura Mozga su od hrpe psovki uspjeli napraviti skoro radio friendly pjesmu.

15. Zayn – Instrumental (Outro) – Kompilacija završava kako je i počela: instrumentalnom pjesmom bjelovarškog Zayna. Zvuči kao kulminacija nekolicine prethodnih pjesama te bi mogla poslužiti kao dobar reprezentativni primjerak albuma.

Popis pjesama:
1. Zayn – Slavica (Intro)
2. Bleeding Fist – Hard Blood Shock
3. Petar Punk – Iza Zida
4. Hesus Attor – Odreži, Nareži, Zareži
5. The Karmakumulator – Tiho/Bajka
6. Stonebride – Pogledaj Mama Krv
7. Nina Romić – Dječakova Pjesma
8. Pogreb X – Dm
9. E.N.D. – Advokat
10. Cojones – Croatia
11. Brain Holidays Sound System – Oči u Magli
12. She Loves Pablo – Kad Kletva Hoće
13. Snob – Trpi Kurvo
14. Fraktura Mozga – Dragi Sine Moj
15. Zayn – Instrumental (Outro)