-

Obituary – Dying Of Everything (2023)

Obituary – Dying Of EverythingObituary – Dying Of Everything (13.01.2023.)Izdavač: Relapse Records

Producent: Joe Cincotta

Trajanje: 44:54

Žanr: Death Metal

Ocjena: 7


Morbid Angel, Obituary, Deicide, Iced Earth, Massacre, Nocturnus
… Što bi Amerikanci rekli: Pick your poison. Ne treba zaboraviti ni Trivium, Hate Eternal, Cynic i, jedan od najvećih metal bendova svih vremena, Death. Sve, mahom, death metal bendovi i svi dolaze iz istog mjesta – Tampe, na Floridi. Florida je, može se slobodno reći, za istočnoameričku metal scenu isto ono što je Kalifornija za zapadnu. Samo što se na nama bližoj strani, uglavnom, svira death metal, dok zapadom dominira thrash. Junaci današnje priče su Obituary, jedni od pionira death metal pokreta.

Bend je formiran 1984. godine, pod imenom Executioner. Pošto je u Bostonu već postojao bend pod istim imenom, promijenili su ga u Xecutioner, pa onda 1988. godine, i konačno u Obituary, nakon što su potpisali ugovor sa Roadrunner Records. Počeli su kao grupa koja svira stvari od Venoma i Celtic Frosta. Onda su na red došli Possesed i tada momci iz Tampe, predvođeni braćom Tardy odlučuju da žele da zvuče tako nekako – malo žešće i malo ,,bolesnije’’.

Sve to uspijevaju da spakuju u tri sjajna albuma: „Slowly We Rot„, „Cause Of Death“ i „The End Complete„, koji vrlo brzo poprimaju kultni status. Krajem prošlog vijeka, umorni od turneja, odlaze na pauzu sa koje se vraćaju nakon 7-8 godina. I, od tad, nastavljaju tamo gdje su stali. Nastavljaju da sviraju death metal koji karakterišu ultra groovy rifovi i bubnjevi, uz koje komotno može i da se headbanguje ili igra, svejedno je.

Dying Of Everything“ je 11-i album u njihovom katalogu. Sa prvim taktovima uvodne „Barely Alive“ slušaocu je jasno o kom se bendu radi i šta može da očekuje. To je dobri stari, klasični, Obituary. „The Wrong Time“ zvuči kao neka pjesma sa njihova prva tri albuma, sa samo malo modernijim pristupom, tek toliko da se zna da svježine i uzbuđenja i dalje ima u starim majstorima. Ostali favoriti su naslovna numera, sa sjajnom bas distorzijom, duplim bas bubnjem, brzim djelovima, mid-tempo djelovima… Ova pjesma ima sve. Treba pomenuti i „Weaponize The Hate„, nešto gruvlje (dobro ste pročitali) čudovište čiji srednji dio izgleda kao naglo i iznenadno zaustavljanje zbog udaranja u zid.

Ima ovdje i par loših momenata. „War“ je klasični death metal rif koji se ponavlja do besvijesti, pa postaje dosadan i djeluje da pjesma traje mnogo više od 4 minuta. A mora se pomenuti i „Be Warned„, stvar koja zatvara album. Ovdje bend odlazi u doom ili death-doom vode, ali ne donosi ništa spektakularno. Ovo je definitivno najlošiji momenat na albumu, koji, ukupno gledano, kvari cijelu sliku izdanja.

Sve u svemu „Dying Of Everything“ je klasični, mada i predvidljivi Obituary. Ovo je album gdje su dobre pjesme zaista dobre, gdje John Tardy vokalno zvuči kao u najboljim danima, a ni njegov brat Don na bubnjevima nije ništa lošiji nego što smo navikli. Njemu u nošenju ritam sekcije sasvim korektno pomaže stari lisac na basu – Terry Butler. Ali, eto, ima par pjesama koje kvare cjelokupni dojam, jer djeluju mlako i neinspirativno. Mada, poslije više od 30 godina svirke i borbe, ovim ljudima se ne može mnogo šta zamjeriti.

Obituary odavno recikliraju sami sebe, ali to rade na suptilan i kvalitetan način. Tako i ovaj album zvuči kao nešto što je odavno preslušano, ali nije gubljenje vremena čuti ga nekoliko puta. Gitare i bas su dobri, vokali vrlo dobri, a produkcija više nego zadovoljavajuća, jer ovaj album ne zvuči previše čisto i „ispeglano“ kao većina današnjih metal izdanja. Ako vam ova petorka nije poznata, ovaj album nije loš uvod u njihovu diskografiju. Stariji fanovi tvrđeg zvuka će imati šta da čuju, ali će, isto tako, i poželjeti da se vrate starim i kultnim izdanjima ovog benda sa kraja 80-ih i početka 90-ih, koja su i više nego obilježila death metal.

Spisak pjesama:

1. Barely Alive

2. The Wrong Time

3. Without A Conscience

4. War

5. Dying Of Everything

6. My Will To Live

7. By The Dawn

8. Weaponize The Hate

9. Torn Apart

10. Be Warned