-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeNovembar - Proklet (2013)

Novembar – Proklet (2013)

Novembar -  Proklet

Novembar – Proklet
Izdavač: SKCNS ( 12.3.2013.)
Producenti: Nenad Pejčić
Trajanje: 39:04
Žanr: Punk rock
Ocena: 6

 Četvrti studijski album „Proklet„, niških pankera iz sastava Novembar, reći će vam da li se u njihovom okruženju tokom proteklih trinaest godina, koliko se na ovaj album čekalo, živelo prokleto dobro, ili prokleto loše.

Ovde se radi o jednoj klasičnoj pank rok ploči. Novembar se služi drevnom pankerskom ideologijom – neka bude brzo, efektivno i (na uvo) jednostavno. Ipak, kao protiv teža toj jednostavnosti, nema pesme na albumu koja ne obiluje žestokim solažama. Čak se i te solaže kreću od pikantnih bluzerskih na „Umoran“ do prostijih na „Vrata izlaza“.

Da li je do godina ili do ozbiljne tematike samog albuma, ali Kostin vokal zvuči dosta grublje. Vreme u kom se nalazimo je u velikoj meri diktiralo atmosferu, što se reflektovalo i na tekstove socijalnog karaktera. Mada, vreme u kome je Novembar snimao svoje albume nikada nije bilo sjajno. Tako smo nekada slušali kako „ljubav umire“, a sada, pošto nismo više „tako mladi i tako čisti“, šaljemo „sve u p… materinu“.

Kako smo saznali iz ranijih izjava članova, produkcija je sa namerom nešto „lošija“, tj. nešto manje ispeglana. I čini mi se da je planirali rezultat ostvaren. Srećom, to je u panku često plus više, pogotovo danas kada se maltene svakodnevno „rađaju“ novi nepotrebni pravci koji svesno ili nesvesno udaljavaju muziku od svojih korena. Da bi možda delimično približili čitaocima sam zvuk, produkcijski „Proklet“ donekle podseća na radove Bad Religiona s kraja 80tih, ili na Black Flag iz 1984. godine. Na početku pesme „Četiri zida“ neočekivano čujemo klavijature. Očigledno je da kako „i labavi ume da zabavi“, tako i pank ume da iznenadi. U ovoj našoj priči – Novembar ume da iznenadi. Nije ništa toliko ekstremno u pitanju, ali taman toliko da zagolica maštu. Naravno, na kraju pobedu odnose gitare.

Album „Proklet“ su, pored glavnih aktera, začinili Ljuba i Japa iz „Totalnih klošara“, u „navijačkoj“ pesmi „Intro“, kao i Kris Pantelas iz solunskog sastava „Voodoo healers“, u „Punk rock story“. Možda bi bilo zanimljivije da je ta pesma bila otpevana na grčkom, ali i engleska verzija nimalo loše ne zvuči. Eksplozivnim početkom diže prašinu i kao da otvara album (a ustvari ga zatvara) samo projuri kroz Novembrovu „pank rok priču“ koja u ovoj, sudeći po njoj, „prokletoj“ 2013. godini, zvuči veoma realno.

Spisak pesama:

1. Intro
2. Umoran
3. Crne zastave
4. Četiri zida
5. Kamen u grudima
6. Dan po dan
7. Da li je normalno
8. Vrati loptu
9. Malo sreće
10. Sve u p… materinu
11. Proklet
12. Vrata izlaza
13. Punk rock story