-

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Chasing Yesterday (2015)

Noel Gallagher's High Flying Birds -  Chasing Yesterday

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Chasing Yesterday
Izdavač: Sour Mash ( 25.2.2015.)
Producenti: Noel Gallagher
Trajanje: 63:43
Žanr: Alternative rock, pop-rock
Ocena: 6

 „Sine, Nebojša!“, rekao bi u neverici petao Sofronije da je kojim slučajem bio u prilici da čuje najnoviji album Noel Gallagher’s High Flying Birdsa. Jedan od bogova brit-popa, mančesterski džangrizavko Noel Gallagher nahajpovao je svoj album kako samo on to ume, verovatno uplativši dobranu sumu našim kolegama u NME-u koji ga već mesecima ne vade iz usta. Ukoliko vas interesuje šta „Nolo“ radi i kuda se kreće, posetite njihov portal. Ako vas kojim slučajem interesuje šta je to Noel hajpovao poslednjih meseci, ostanite na ovoj stranici još malo, bar do kraja teksta.

Posle sasvim dobrog prvenca nakon raspada Oasis-a, simpatično-iritantni Englez je na sva usta galamio o remiks albumu sa Amorphous Androgynous koji se, na veliku žalost svih prisutnih, nije desio jer je Galagera „mrzelo da se iscima“. Ovo je politički korektan prevod onoga što je vlasnik jutarnje slave izjavio povodom tog albuma. Spletom okolnosti, Noel je izdao „Chasing Yesterday, album koji predstavlja rezultat tog na pola urađenog posla i njegove lenjosti. Najčešći termin kojim je opisivao svoj novi album je „space jazz“, a na albumu najmanje ima svemira i džeza.

Što se tiče ovog prvog, izgleda da mu je poslednje sećanje na svemir ostalo u pesmi „Slide Away“. Naprosto, gitare su mlake. Niko, da se razumemo, nije očekivao Oasis ili bilo šta slično, ali ponavljati jedan te isti fazon sa osrednjih albuma najpopularnije brit-pop grupe svih vremena je malo ofucano. Posebno za čoveka koji je proglašen „Božanskim genijem“ (ovde se čovek mora složiti sa Obeliksovom izjavom da su „Britanci šašavi“). Ruku na srce, album ima momente kada i gitara radi svoj posao kako treba, no, to je na sreću isključivo u službi atmosfere pesama, gde se izdvajaju „The Right Stuff“ i „Freaky Teeth„, koja je publici poznata od ranije.

Pošto je gosn. Božanski pominjao i džez, spremite se za šok – džeza nema. Bilo bi ga, da je sve što ima saksofon u sebi džez, kako to Noldža očigledno misli. OK, „Riverman“ i „The Right Stuff“ vuku malo u te vode močvarnog laid back džez zezanja, ali ništa dublje od toga.

Problem ovog albuma leži u tome što od 15 pesama, koliko sadrži „Deluxe“ izdanje, oko 80% ne vodi nikuda. To je, teška srca priznajemo, veoma razočaravajuće, kada uzmemo u obzir to ko te pesme pušta u etar. Interesantne su „The Right Stuff“, „Freaky Teeth“, „While the Song Remains The Same„, ona dva singla i remiks jednog od njih i, eventualno, zanimljivi duhoviti pokušaj „Leave My Guitar Alone„. Sve ostalo smo već čuli uglavnom, što nije loše, ali je daleko od dobrog. Postoji i wannabe stoner rock pesma „The Mexican“ koja će valjda poslužiti kao dokaz kralju brit-popa da Josh Homme ne postaješ preko noći.

Pošto ocena nije toliko porazna, verovatno se već pitate šta to valja na ovom albumu. Nekoliko pesama je zaista uspelo da natera Galagera da ode na mesta na kojima nikada nije bio ili bar da ona stara sijaju punim sjajem. Ironično, ali „novi Noel Galager“ je najbolji u onim trenucima kada je najmanje ono što jeste. Vreme je da ponovo istražuješ, matori… I budi srećan što je Aleksandar Nikolić odbio da radi recenziju, on bi sigurno bio suroviji.

Spisak pesama:

1. „Riverman“ 5:41
2. „In the Heat of the Moment“ 3:29
3. „The Girl with X-Ray Eyes“ 3:20
4. „Lock All the Doors“ 3:41
5. „The Dying of the Light“ 5:11
6. „The Right Stuff“ 5:27
7. „While the Song Remains the Same“ 4:16
8. „The Mexican“ 3:46
9. „You Know We Can’t Go Back“ 3:46
10. „Ballad of the Mighty I“ 5:15
11. „Do the Damage“ 3:10
12. „Revolution Song“ 3:32
13. „Freaky Teeth“ 3:54
14. „In The Heat of The Moment (remix)“ 5:58
15. „Leave My Guitar Alone“ 3:09