-

Nirvana – In Utero (1993) – Classic

Nirvana -  In Utero

Nirvana – In Utero
Izdavač: DGC Records ( 13.9.1993.)
Producenti: Steve Albini
Trajanje: 48:49
Žanr: grunge, alternative rock
Ocena: 10

 Danas sam listao riječnik i slučajno naišao na riječ koja mi je privukla pogled, jednostavnu i kratku riječ, a opet vrlo snažnu. Riječ je bila mit. Tekst pored riječi glasio je: priča iz narodne tradicije koja govori o prirodnim ili socijalnim fenomenima često uključujući nadnaravna bića ili junake. Čini se da sam našao riječ koju sam tražio.

Nirvana je oduvijek bila bend koji je privlačio moju pozornost, ali veza između osobe i benda kao što je Nirvana prelazi granice muzikalnoga. Usudio bih se reći da je to zbog jednog albuma, njihovog posljednjeg, albuma In Utero. Dugo sam se mučio tražeći jednu riječ kojom bih uspio opisati taj album, a sada sam je napokon pronašao. In Utero je, bez ikakve sumnje, mitski album!

Latinski in utero doslovce znači u utrobi. Bitnija je pak činjenica da je In Utero treći i posljednji studijski album američkog grunge benda Nirvana. Oko albuma ima dosta kontroverzi zbog promijenjenog stila, drukčije atmosfere pa i samog načina snimanja u odnosu na prijašnje albume. Već u početku, album se nije svidio, kako ih je Cobain nazvao, odraslima, pri tome misleći na producente i menadžere. Nije bilo sumnje da su svi očekivali novi Nevermind, drugi studijski album koji je proslavio Nirvanu. No Cobain je jasno dao do znanja da bi radije umro nego uradio takvo što, pri tome ne kritizirajući Nevermind, nego ističući karizmu dvanaest pjesama novoga albuma.

Zanimljiva je činjenica da gotovo svaka pjesma ima priču iza sebe. Već od prve pjesme Serve The Servants Cobain napominje da je Nirvana izašla iz tinejdžerske faze i da je sazrela: Tinejdžerski bijes dobro se isplatio/Sada mi je dosadno, a i star sam. Pjesma u nastavku govori o njegovom bolnom djetinjstvu. Naime, nakon razvoda njegovih roditelja, Cobain se drastično promijenio, postao je povučen i prkosan, a razočarao se i u oca koji je prekršio obećanje ponovno se oženivši. U pjesmi se Cobain prisjeća razvoda i napominje da se više ne ljuti na svog oca.

Nakon osjećajne pjesme slijedi agresivna i divlja Scentless Apprentice. Početni riff prožima jeza, zvuk gitare podsjeća na oštrenje noževa pred brutalno ubojstvo, dok Cobainov uvrnut vrišteći glas tjera u paniku. Ti elementi nisu slučajnost s obzirom da je inspiraciju za ovu pjesmu Cobain pronašao u horor romanu Parfem koja govori o znanstveniku koji pravi najfinije parfeme tako što ubija djevice i uzima njihov tjelesni miris. Inspiraciju za pjesmu Heart-Shaped Box ovaj put nije našao u knjizi, nego gledajući dokumentarac o djeci koja boluju od raka. U pjesmi se osjeća bijes prožet tugom i željom da se pomogne iako je svjestan da je to nemoguće. Cobain je izjavio da svaki put kada pomisli na taj problem, to ga baci u tugu kao ništa drugo.

Ono što Cobain misli da čovjeka pak ne bi trebalo baciti u tugu je silovanje. U anti-nasilnoj pjesmi Rape Me on hrabro izaziva okrutnika da ga siluje znajući da će kasnije doći vrijeme za osvetu, kada će okrutnik postati žrtva. Pjesma se može shvatiti i kao medijsko silovanje Nirvane. Pošto bendu nisu dozvolili da svira tu pjesmu na MTV-ju zbog kontroverzne teme, Cobain je u znak protesta počeo svirati upravo tu pjesmu i baš kad su iznenađeni i paranoični producenti htjeli prekinuti prijenos, Cobain je prestao i nastavio s planom programa. Time je pokazao medijima da ga mogu silovati, ali da pripaze što rade. Kao ljubitelj dugih naslova pjesama, frontmen je došao na svoje s Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle. Pjesma govori o glumici Frances Farmer koja ga je fascinirala još od srednjoškolskih dana.

Svi mi ponekad dođemo u razdoblje kada nam je svejedno što se događalo oko nas. Znamo da bismo trebali biti sretni ili tužni zbog onoga što nam se dogodilo, ali osjećaji su nam se zatupili. Mislim da sam sretan. Dumb upravo odiše takvom atmosferom, pjesma je lagana, a violončelo u refrenu pridodaje apatičnom zvuku. Inače Kera Schaley koja je svirala violončelo bila je jedina glazbenica uz trojac koja je svirala na albumu. U dvije najžešće i najbrže pjesme na albumu, Very Ape i tourette’s, može se čuti razlog zbog kojega Dave Grohl ističe da nema producenta koji može snimiti zvuk bubnjeva tako dobro kao majstor zvuka Steve Albini! On ne voli koristiti specijalne efekte nego radije snima sirov zvuk pa gitare na ove dvije pjesme imaju nasilni zvuk poput motorne pile.

Nitko nije mogao predvidjeti da će pjesma na kojoj je bend najviše eksperimentirao, Milk It, postati jedna od najpopularnijih pjesama s albuma. Ali i obožavatelji imaju svoju ulogu u glazbi i upravo zbog toga je Nirvana bila toliko uspješna. Pjesma je eksperiment i u samoj glazbi i u riječima, ali je vjerojatno suh i stvarno glasan vokal ono što je privuklo publiku. Još jedna pjesma o depresiji je Pennyroyal Tea. Naziv pjesme je zapravo naziv za biljni čaj za abortus, dok pjesma govori o želji da se izađe iz depresije, o neostvarenoj želji. Energična pjesma Radio Friendly Unit Shifter ima zaraznu bas sekvencu koja se proteže kroz cijelu pjesmu, a ono što je karakteristično za nju, ali i za tekst pjesama na cijelom albumu, jest to da su riječi višeslojne. Nitko neće sa sigurnošću znati što je Kurta Cobaina potaklo da napiše te stihove, nitko neće sa sigurnošću znati što mu se tada motalo po glavi.

All Apologies posljednja je pjesma na albumu In Utero. Pjesmu je Cobain posvetio svojoj ženi Courtney Love i kćeri Frances Bean Cobain. Pjesma više atmosferom nego samim riječima odiše obiteljskim ugođajem, mirna je, opuštajuća, ugodna i sretna. Tom ugođaju fantastično prija i ugodan zvuk violončela. Savršen način da se završi ovo bogato i emotivno putovanje kroz album s katarzičnim učinkom.

Za zvuk ovog albuma definitivno se mora zahvaliti i Steveju Albiniju, producentu In Utera, alkemičaru za glazbu. Umjetnik u zabilježavanju pravog sirovog zvuka težio je da osim zvuka zabilježi i atmosferu. Ipak, na kraju snimanja Cobain je imao neke nesuglasice s Albinijem nakon kojih je bend otišao drugom producentu Scottu Littu da napravi manje preinake na albumu kao što je poglašnjavanje vokala. Bilo kako bilo, Albini je onaj zbog kojega možemo osjetiti dio Nirvanine energije čak i 20 godina nakon izdavanja ovog albuma. Čak je i Dave Grohl priznao da dobije osjećaj déjà vua kada sluša In Utero.

Iako su svi očekivali novi Nevermind, Nirvana je sve iznenadila multidimenzionalnim albumom. Svaka pjesma ima svoju sliku. Svaka slika ima nešto po čemo ćemo je pamtiti. Po temi. Po zvuku. Po atmosferi. Na albumu je zabilježen prepoznatljivi agresivni grunge stil, ali In Utero isto tako odiše i iskrenošću i čistinom. Ne zaboravite, ovo je mitski album. S nadnaravnim pjesmama. In utero. U utrobi ili ne, ovaj album vam se sigurno uvuče pod kožu. Trebate ga poslušati da biste ga shvatili.

Popis pjesama:

1. Serve the Servants
2. Scentless Apprentice
3. Heart-Shaped Box
4. Rape Me
5. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle
6. Dumb
7. Very Ape
8. Milk It
9. Pennyroyal Tea
10. Radio Friendly Unit Shifter
11. tourette’s
12. All Apologies