-

Nikola Vranjković – Underground Sound Factory Session No. 1 (2013)

Nikola Vranjković -  Underground Sound Factory Session No. 1

Nikola Vranjković – Underground Sound Factory Session No. 1
Izdavač: Black Planet Records ( 5.12.2013.)
Producenti: Marko Jovanović, Nikola Vranjković
Trajanje: 28:21
Žanr: alternative rock
Ocena: 8

 Deceniju i kusur od objavljivanja debitanskog solo ostvarenja „Zaovdeilizaponeti“, pesnik, kantautor, i nekadašnji lider grupe Block Out, Nikola Vranjković, oglasio se samostalnim EP izdanjem „Underground Sound Factory Session No. 1“.

Za rekordno kratko vreme nakon razlaza sa Block Outom, Vranjković je uspeo da sastavi bend, koji većinski sačinjavaju ljudi koji su na, neki način, već bili povezani sa grupom: Peđa Milanović na fretless basu je gostovao Block Outu još na debitanskom izdanju; bubnjar Vladan Božilović (Deliverance Inc.) svirao je jedno kratko vreme u Block Outu kao zamena za Miljka Radonjića; gitarista Danilo Nikodinovski (Consecration, E-Play) gostovao je Block Outu u obradi pesme „Beograd spava“; dok je Ivan Zoranović na gitari, vokalima i klavijaturama, po rečima Vranjkovića, dugogodišnji fan grupe.

Da se govori o grupi izuzetnih profesionalaca pokazuje i činjenica da je materijal objavljen kao EP „Underground Sound Factory Session No.1“, po rečima Vranjkovića, snimak sa tek druge probe benda, koja je snimana u audio i video verziji, po uzoru na netcast sesije Grindermana i Radioheada. Ovaj EP dokumentuje pet pesama sa tih sesija, dve iz perioda rada sa Block Outom, dve sa prvog solo albuma, i jednom novom pesmom. Ovakav pristup je krajnje pohvalan (posebno za ljubitelja live-u-studiju metode) jer se na vrlo transparentan način vidi visok nivo kompetencije koji bend poseduje.

Nijedna od ovih pesmama nije izvođena uživo, pa, pesma koja otvara izdanje “Armatura”, originalno objavljena na trećem studijskom albumu Block Outa, “San koji srećan sanjaš sam”, na ovom izdanju doživljava live premijeru. U ovoj izvedbi, “Armatura” zvuči superiorno, posebno sa fretless bas solažom usred pesme, koja neminovno podseća na Milanovićeve deonice sa “Rođendanske pesme” i “Osam i trideset”, koje su obeležile pomenute pesme. U instrumentalnom miljeu se takođe prepoznaju i ambijentalni kolaži Nikodinovskog, koji su fino ušuškani u miks pesme.

Naredna, „Gusari“, za razliku od studijske verzije, ovde je odsvirana u električnom aranžmanu. U ovakvom izdanju pesma je dobila nešto ambijentalniji karakter od originalne verzije, sa floydovskim patosima klavijatura i gitarskim slajdovima, gitarama krečenim efektima, i pratnjom ritam sekcije u jazzerskom maniru. Tekstualno, ovu pesmu treba takođe izdvojiti kao jednu od najzanimljivijih Vranjkovićevih pesama sa solo albuma, jer prestavlja jedan ironičan dramatični monolog, koji pravi zanimljiv spoj romantičarskog buntovništva, gotovo tvenovskog avanturizma, i privatne utopije.

„Bunar želja ne postoji“ je možda najbolji komad sa izdanja i, čini se, u boljoj verziji od studijskog snimka pesme, objavljenog na četvrtom albumu Block Outa, „Ako imaš s kim i gde“. Gotovo je neverovatno da ova stvar tek sada doživljava živo izvođenje s obzirom na potencijal koji ova pesma sa sobom nosi, od vrlo upečatljivog rifa, preko fenomenalnog teksta do vrlo prepoznatljivog ambijenta i sentimenta koji nose Vranjkovićeve pesme. Ova pesma nikada nije bila singl, ali ovom verzijom pokazuje da može da postane jedan od najjačih štihova iz Vranjkovićeve novije karijere.

„Nikada ti neću više otkriti ni jednu tajnu“ je pesma koju je Block Out izvodio na svojim koncertima još 2011. godine, i koja je u demo verziji osvanula na Youtubeu, ali tek na ovom izdanju doživljava pravu premijeru. Zanimljiva stvar kod ove netipične, meditativne balade je činjenica da njen refren („Tvoj korak je moje ime, čuvaj me) je stih iz pesme „Sinhro“ Ekatarine Velike. Ovakvo citiranje se može posmatrati kako kao omaž EKV-u, s obzirom da sam Vranjković nikad nije krio divljenje prema istom, ali i kao stih koji se po senzibilitetu uklapa uz ostatak ovog nekratkog muzičko-poetskog dela.

Ovo izdanje zatvara „Bar na kratko“, sa solo prvenca, koju je dosta ironično slušati posle epizode razlaza između Vranjkovića i Block Outa, s obzirom da se stihovi „zašto je sve skupa moralo da ispadne baš tako; da je on taj, koji je svoj otrov popio; a pojma nije imao o tom?”, prilično morbidno-metaforički uklapaju u celokupnu situaciju. U svakom slučaju, zanimljivo je što se baš ova stvar pojavila na izdanju, a ne neka od poznatijih pesama, kao što je, recimo, „Sretenje“. Po pitanju aranžmana, takođe treba zapaziti i vrlo zanimljivo rešenje za zamenu duvačkih deonica fretless bas solažom na kraju pesme.

„Underground Sound Factory Session No. 1“ pokazuje, i mlađim i starijim muzičarima, da je moguće realizovati kvalitetno izdanje u gerilskim uslovima; dakle, snimanje u vrlo kratkom vremenskom roku, bez previše glamura, kako muzički, tako i vizuelno, s obzirom da je ovo izdanje dokumentovano kako u audio, tako i u video verziji. Ovaj EP prati aktuelni svetski trenutak, u kome renomirani svetski bendovi se opredeljuju za ovakva ostvarenja, upravo kako bi zaobišli klišee i podsetili da su na ovaj način snimljena izdanja koja se danas smatraju remek-delima, kako rock, tako i jazz i blues muzike.

Sve u svemu, ovo EP izdanje, kome, shodno dužini trajanja, možda više leži starinski epitet „mini LP“, treba pohvaliti kako po pitanju metodologije snimanja, produkcije i realizacije, tako i po samoj sadržini. S obzirom da je objavljeno u isto vreme kada i prvi singl Block Outa bez Vranjkovića, treba podvući da ovo izdanje, i pored potpuno drugih članova benda, uspeva da zadrži onaj karakteristični ambijent i senzibilitet „klasičnog“ Block Outa, što se ne može reći za sadašnji Block Out (kojima, doduše, to i nije bila namera). Dakle, slušamo „Underground Sound Factory Session No. 1“ i čekamo „No. 2“.

Spisak pesama:

1. Armatura (6:30)
2. Gusari (6:30)
3. Bunar želja ne postoji (4:39)
4. Nikada ti neću više otkriti ni jednu tajnu (6:12)
5. Bar na kratko (4:30)