-

Newsted – Metal (EP, 2013)

Newsted -  Metal (EP)

Newsted – Metal (EP)
Izdavač: Chophouse Records ( 8.1.2013.)
Producenti: Newsted
Trajanje: 22:08
Žanr: Old school metal, Heavy metal
Ocena: 7

 Bivši basista Metallice, Jason Newsted, koji je svirao i u još nekoliko velikih bendova (Sepultura, Voivod…) odlučio je da, nakon svega, napravi svoj projekat. U tome mu je i uspelo. Bend je nazvao Newsted, po njegovom prezimenu. A o čemu je reč, videćete.

Pored njega u bendu su još Jesus Mendez za bubnjevima i Jessie Farnsworth koji je gitarista. Inače njegovi dobri prijatelji.

Kada sam pustio prvu pesmu sa ovog EP-a već mi je sve bilo jasno. Newsted nas vraća u doba old school heavy metala. Doba kasnih osamdesetih i početka devedesetih, kada su sve pesme zvučale moćno i imale jasne poruke koje su nosile sa sobom. Nesumnjivo, bend po zvuku dosta liči na Motorhead. Čak i Jasonovi vokali, koji su na neki način spoj Lemmy-a iz Motorhead-a i Chuck Billy-a iz benda Testament. Jason dokazuje da je izvrstan pevač i da je nekada bio dobar pomoćni vokal u bendu Metallica. Sa ne tako brzim ali dobro usklađenim bubnjevima i gitarom koja svira vrhunske rifove i ekstremno dobre solaže (koje vraćaju u stara vremena) ovaj bend zvuči fenomenalno. O Jason-u i njegovim bas partiturama u ovim pesmama ne treba previše govoriti. On je samo dodao taj “šmek” i upotpunio pesme.

Izdvajam pesmu “Soliderhead” koja je vrhunska po svim elementima i ima fantastičan solo, i pesmu King of the Underdogs koju započinje Jason, a kasnije se sve savršeno usklađuju sa njim. Pesma ima odličan glavni rif i jako je pevljiva (I’m the king of the underdogs and you that’s my name!). Sam outro pesme ostavlja prostora da sami nastavimo da pevamo taj refren. Naravno, ovim ne želim da potisnem i ostale dve pesme, koje su takođe dobro odrađene, ali meni su ove dve već danima u glavi.

Možda Jason nije bio toliko kreativan kada je davanje imena ovom izdanju bilo u pitanju. Sam naziv „Metal“ nije toliko upečatljiv. Kao kada bi neki progresivci dali naziv svom albumu „Progressive Metal“. Ali, dobro, to je već stvar samih umetnika.

Svim fanovima bendova Motorhead, Testament i Metallica, kao i svim fanovima dobrog old school zvuka toplo preporučujem da preslušaju ovaj bend, neće se pokajati. Nadam se da će ovaj bend steći makar približnu popularnost kakvu je imala i Metallica u najboljim danima.

Spisak pesama:

1. Soliderhead
2. Godsnake
3. King of the Underdogs
4. Skyscraper

Save