fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Myrath - Legacy (2016)

Myrath – Legacy (2016)

Myrath -  Legacy

Myrath – Legacy
Izdavač: Verycords ( 19.2.2016.)
Producenti: Kevin Codfert
Trajanje: 55:20
Žanr: progressive metal
Ocena: 7

 Nije baš veliki broj bendova čija izdanja uvek donesu neku promenu i osveženje. Za početak, ovo je album za ljubitelje tehničkog metala i orijentalne muzike.

Četvrti album moćne prog petorke iz Tunisa nam donosi za početak nešto blažu varijantu prog/power metala u odnosu na prethodna izdanja, tu pre svega mislim na gitarski deo. Ono što je takođe primetno je pojačana doza orijentalnih melodija, kao što su vokalne linije, ali isto tako i znatno veći broj orkestracija nego na prethodnim albumima. Prošlo njihovo izdanje “Tales from the sand” iz 2011. godine je bilo pravo remek delo pa je i logično da bend nakon takvog albuma krene u novo istraživanje, što je i najveća odlika bendova tog pravca i podneblja odakle dolaze.

Uvertira nazvana “Jasmin” nas uvodi u pesmu “Believer“, koja je objavljena kao prvi singl i za koju je spot sniman u Srbiji. Od starta se vidi da je to drugačiji Myrath nego ranije, nikako manje kvalitetan, ali dosta blaži. Konstantno je preplitanje orkestracije sa tradicionalnim orijentalnim zvukom. Pevač benda, Zaher Zorgati, nekako je umereniji i više nego ranije koristi ukrase svoje folk muzike. Ovo nekome može i da zasmeta, naročito u pesmi “Nobody’s lives”, ali se sve to perfektno uklapa u celinu i ideju koju bend predstavlja. Malek Ben Arbia fenomenalnim solažama i polomljenim rifovima, po ko zna koji put, stavlja do znanja da je Myrath pre svega tehnički jedan od najpotkovanijih bendova današnjice. Najčvršća pesma na albumu “The needle” stoji nekako nasuprot većeg dela pesama sa albuma, pre svega zbog moćnih rifova, možda i najmanje izraženim klavijaturama, tekstom koji je brutalno realan i kritički govori o današnjim izgubljenim generacijama, da bi se pesma završila onako u Symphony X stilu, moćno i brzo. “I want to die” je još jedan biser na albumu, fenomenalan refren i najbolje orkestracije na albumu. Za aranžmane je i ovaj put bio zadužen klavijaturista Elyes Bouchoucha, koji je svoje umeće pokazao u aranžmanski najkompleksnijoj pesmi na albumu “The duat“, klavirski uvod sa dosta emotivnim vokalom na koji se nadovezuje fenomenalan spoj orijenta i pravih teških power metal rifova. Meni lično, najbolja pesma na albumu “Endure the silence“, odavno nisam čuo tako zarazan refren, možda i najbolje otpevana pesma na albumu.

Nikako ne bih smeo da ne pomenem odličnu ritam sekciju za koju su zaduženi bubnjar Morgan Bethet i basista Anis Jouini.

Što se tiče produkcije, Myrath je samo nastavio gde je stao sa prethodnim izdanjem, i sve pohvale za to, tim koji pobeđuje ne treba menjati. Zvuk veoma dobar, svaki instrument se jasno čuje, što nije baš čest slučaj danas, kada je većina bendova iz power i prog žanra podbacila što se toga tiče.

Generalno, album je i više nego dobar. Dve najveće razlike u odnosu na prethodne albume je blaža ritam sekcija, nema toliko mešavine prog/orijent ritmova kao ranije i veći udeo orkestracija, ali to ne umanjuje sam kvalitet. Obavezno gradivo za sve ljubitelje progressive metala.

Spisak pesama:

1. Jasmin (1:48)
2. Believer (4:32)
3. Get Your Freedom Back (3:57)
4. Nobody’s Lives (5:43)
5. The Needle (5:06)
6. Through Your Eyes (5:37)
7. The Unburnt (4:36)
8. I want To Die (4:39)
9. Duat (5:26)
10.Endure The Silence (4:44)
11. Storm Of Lies (4:35)
+
BONUS TRACK: Other Side (5:10)