-

Naslovna Autorski članci Recenzije My Bloody Valentine - m b v (2013)

My Bloody Valentine – m b v (2013)

My Bloody Valentine -  m b v

My Bloody Valentine – m b v
Izdavač: Pickpocket ( 2.2.2013.)
Producenti: Kevin Shields
Trajanje: 46:37
Žanr: Shoegaze
Ocena: 7

 Godine 1991. je izašao album Loveless benda My Bloody Valentine. Taj se album, uz Psychocandy od The Jesus and Mary Chaina (izdanim 1985.) smatra najboljim albumom cjelokupnog shoegaze žanra. No Loveless se izdvaja time što je uz distorzirane noiseaste gitare pokazao i svoju emotivniju, nježniju stranu prezentiranu ponajviše u lyricsima i pjevanju. The Jesus and Mary Chain su već na svom idućem albumu Darklands zašli više u popastije vode napuštajući žanr kojeg su pomogli definirati, dok su se My Bloody Valentine, nakon nekoliko godina gotovo potpunog nerada, raspali 1997. godine, ostavljajući pritom mnogo razočaranih fanova koji su nestrpljivo očekivali novi materijal. 22 godine nakon Lovelessa, u 2. mjesecu 2013., izašao je m b v, njihov treći studijski album.

Na m b v-u se osjeća kontinuitet, sada već klasičnog, stila kojeg su My Bloody Valentine stvorili na Lovelessu. Što nije čudno jer je pjevač i gitarist, Kevin Shields, rekao kako je dio materijala snimljen 96./97. Takva kombinacija od prije snimljenog materijala i određenih novih glazbenih ideja jeste ispala zanimljivom, ali se na istu nije isplatilo čekati preko dva desetljeća. Za razliku od svog prethodnika Lovelessa, m b v sadrži više glazbenih tranzicija u sebi što ga čini nešto progresivnijim. Iako je zbog toga nešto zanimljiviji od povremeno monotonog Lovelessa, m b v nikada neće dostići takav kultan status; ponajviše zbog toga što je izašao 20 godina prekasno.

My Bloody Valentine na novom albumu svoj stil distorziranih gitara pomiješanih sa distanciranih blagim vokalima eksploatiraju najviše na prve 3 pjesme – She Found Now, Only Tomorrow i Who Sees You. Kevin Shields i pjevačica/gitaristica Bilinda Butcher se izmjenjuju na pjesama na vokalima te njihovi mirni glasovi te čiste dugačke solaže kontriraju noiseastim instrumentalnim podlogama. Takav specifičan auditivan dualitet odgovara za početak albuma pošto provjerenom metodom opušta slušatelja i priprema ga za daljnji tok album.

Pjesmom Is This and You, album kreće u novom smjeru – gitare su stavljene u drugi plan ili ih uopće nema (kao u već spomenutoj pjesmi), ovaj dio albuma je čišći, nema toliko noisea, a Bilindin glas je sila koja pokreće pjesme. Ovaj ambientalniji dio služi kao dobra prekretnica između početka i kraja albuma te bi se lako mogao svidjeti i ljudima koji ne preferiraju shoegaze.

Posljednje pjesme, In Another Way, Nothing is i Wonder 2, ispoljavaju eksperimentalni aspekt m b v-a. U udaraljkama se osjeti izraženi utjecaj elektronskih glazbenih žanrova kao što su jungle i drum and bass; a gitare ponovno imaju prominentniju ulogu. Takva čudna kombinacija se naizgled čini neslušljivom, no i više je no djelotvorna što se posebno može čuti na instrumentalnoj Nothing is. Završna pjesma, Wonder 2, uz to sve, sadrži i zvuke leta helikoptera kao i karakteristično distancirane vokale čineći je kaotično bizarnim završetkom dobrog albuma.

Popis Pjesama:
1. She Found Now
2. Only Tomorrow
3. Who Sees You
4. Is This and You
5. If I Am
6. New You
7. In Another Way
8. Nothing is
9. Wonder 2