-

Muse – Drones (2015)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Muse -  Drones

Muse – Drones
Izdavač: Warner Bros, Helium 3 ( 5.6.2015.)
Producenti: Robert John Mutt Lange
Trajanje: 52:40
Žanr: Alternative rock
Ocena: 4

 U nekoj daljoj budućnosti, u distopijskom svetu na kakav nas od davnina upozoravaju Orvel i Haksli, ljudi su samo dronovi – ispranih mozgova kojima svetski moćnici upravljaju kao marionetama. Lutkari će za te prilike koristiti demagogiju i manipulaciju kroz masovne medije. Svet u kome isprano gledamo Farmu, ne shvatajući da smo i sami ovce pod prismotrom Velikog brata koje na svaku komandu kaže samo beee. U toj nekoj daljoj budućnosti svi smo mi dronovi.

Upravo te zombijska, indoktrisana populacija koja žustro vodi u Treći svetski rat i konačnu apokalipsu ljudske civilazicje glavna je tema novog Muse albuma. Temelje ovom albumu tematski i muzički počeli su da postavljaju na albumu „The Resistance“ da bi poslednje upozorenje pred apokalipsu bio „The 2nd Law“ a sa albumom „Drones“ već je kasno za spas, čini se.

Album prati protagonistu koga je indoktrisala vlast i bez pogovora uslišava svaku naredbu. Propovedanje kreće sa „Dead Inside“ u kojoj naš neimenovani junak se oseća ranjivo, povređeno i time je idealan da podlegne manipulaciji. Neobično, ton pesme uopšte to ne govori, jer taj muzički deo je poprilično upbeat.

Drill Sergeant“ je samo govor vojnog komandanta sličan čuvenom „ribanju“ iz filma Full Metal Jacket. „Tvoje dupe pripada meni!“ naredba je koju protogonista prihvata sa glasnim „Da, gospodine“ i potvrđuje se u narednoj „Psycho“ gde priznaje da je „ljudski dron“, „mašina za ubijanje“ i „psiho ubica“ u kontroli armije. U „Mercy“ – sint baladi – junak se predomišlja i ne želi da bude samo ispran mozak. U spotu, doduše, junak je junakinja i to veštačka inteligencija koja želi da se oslobodi. Pa se možda možemo zapitati da li je bend imao jasnu ideju za album ili pak previše tema koje su želeli da natrpaju pod isti kišobran.

Reapers“ počinje sa majtorskih tappingom na gitari i prelomna je tačka na albumu. Oseća se bežanje, napetost, i očigledna kritika modernog ratovanja gde dronovi rade sav prljav posao ubijanja ljudi. U „The Handler“ junak se otima od svojih „lutkara“ u pesmi koja je izrazito gitarska, što je lepo napokon čuti od Muse posle toliko eksperimentisanja sa orkestracijama, elektonikom i sintisajzerima na poslednja dva izdanja.

Na album je umetnut i govor pokojnog američkog predsednika Kenedija, čuvena prozivka novinarskog izveštavanja tokom dešavanja na Kubi u „zalivu svinja“. Goovor je uvod za pesmu „Defector“ u kojoj je junak slobodan napokon. Pesma ima tu neku morbidnu veseliju atmosferu. Iako je očigledno da problem sa dronovima nije rešen, oseća se junakov ponos kao da je njegova lična pobeda uopšte značajna. Na žalost nije.

Revolt“ ima motivacioni polet, kao da je ijedna revolucija ovako vesela. Jasna je namera benda da prikažu da se čovečanstvo može odupreti modernoj manipulaciji, ali se oseća preveliki kontrast na albumu. Bend se svakako previše zapetljao i malo idejno pogubio. „Aftermath“ apsolutno odskače od cleog izdanja. Kao Pinki u The Wall kada je napokon srušio svoj zid, tako Muse baladom privode kraju svoj album. A onda u sve to uskače „Globalist“ potpuno nasumično ubačena u album. Zamišljena kao nastavak pesme „Citizen Erased“ jeste stvarno jedna odlična pesma. Ali zašto se našla pred kraj ovog albuma, gde joj mesto nije. Pesme epskih razmera, koja podseća na njihovu „Knights of Cydonia“ mogla je da bude ključna pesma na albumu. Ima sjajne gitarske deonice, a pred kraj i dirljiv klavirski momenat kao neizostavna oda bendu Queen. Priču završavaju višeglasnom, liturgijskom „Drones„. Uprkos svim naporima našeg junaka, on umire. Ubio ga je „Dron“.

Metju Belami i ekipa izgleda da još nisu spremni da se uhvate u koštac sa ovako velikim problemom. Stilistika tekstova je krajnje površna. U nekim trenucima sve je metafora na „ljudske dronove“ a u nekim se priča o pravim bespilotnim letelicama, dok us potovima imaju problem osvešćene veštačke inteligencije. Ton celog albuma je konfuzan, jer ima te vesele, uzbudljive trenutke koji su potpuno kvarili atmosferu albuma, ili je makar nisu konzistentno ispratili. Iako muzički ima sjajnih pesama, album jednostavno ne ispunjava očekivanja.

Spisak pesama:

1. Dead Inside
2. [Drill Sergeant]
3. Psycho
4. Mercy
5. Reapers
6. The Handler
7. [JFK]
9. Revolt
10. Aftermath
11. The Globalist
12. Drones

Save