-

Mud Factory – The Sins of Our Fathers (2020)

Mud Factory The Sins of Our Fathers

Mud Factory – The Sins of Our Fathers

Izdavač: Wormholedeath (11. 12. 2020)

Producenti: Fredrik NordstrÖm/Marko Živanović

Trajanje: 30:32

Žanr: Groove Metal

Ocena: 8.5/10

GO TO ENGLISH VERSION

Dugo se čekalo, ali je konačno došlo vreme da se u našim ušima nađe ono što je ekipa iz benda Mud Factory još prošle godine skrčkala u studiju jednog od najpoznatijih metal producenata na svetu – Fredrika NordstrÖm, poznatog po radu sa At the Gates, Arch Enemy, In Flames, Opeth i mnogim drugim bendovima. Informacija da se album „The Sins of Our Fathers“ miksa u studiju ovako velikog imena dodatno je podigla lestvicu očekivanja svih fanova, ali privukla i slušaoce koji ranije nisu bili upoznati s radom benda.

Malo je falilo da svi zaborave na ovaj album, maltene da ga otpišu, a onda nas je sve, kao grom iz vedra neba, spalio najavni singl „As I Watch Them Fall“ , koji se našao i kao prva pesma na albumu. Ova numera silovito otvara izdanje i s prvim tonovima otklanja i najsitniju sumnju u kvalitet zvuka od kog će on biti sačinjen. Kakva moć, kakav potkovan gruv i pre svega kako neobuzdana i odlučna vokalna interpretacija. A opet, sve je prijatno za slušanje i , štaviše, komercijalno. Posle ove pesme, nema sumnje da ćete biti zagrejani da uronite u album.

Ono što je važno spomenuti je zvuk izdanja. Ne zbog toga što je isproduciran besprekorno, već zbog odluke benda, snimatelja i producenta da se ritam sekcija nabije u facu slušaoca, dok će gitara ostati u pozadini da podrži ovu lavinu gruva i da joj oštricu i melodičnost. Takođe, sjajna su rešenja podebljavanja vokala različitim bojama i karakterima glasa koji svakoj pesmi daju žestinu, u isto vreme čineći vokalne linije pitkijim nego što je to slučaj na većini albuma u ovim metal vodama.

U drugoj pesmi „You All Will Suffer“ kao gost se pojavljuje Vojislav Višić, pevač benda Stvor, koji pokazuje da muzika Mud Factoryja može sjajno da se uklopi i sa klin vokalom. Štaviše, da bi trebalo možda da razmisle o njegovoj češćoj upotrebi. Ovde takođe otkrivamo da bend može na momente i da umiri svirku i na taj način kreira jedan izuzetno pevljiv, melodičan refren koji podseća na nešto što smo na ovim prostorima povremeno mogli čuti kod hrvatske grupe KRYN.

Mali problem izdanja se nazire u pesmama „Self-Proclaimed God“ i „Essence of my Being„. One zasebno stoje kao dve kompozicije sa jako organizovanim dinamičnim aranžmanima koje poseduju čak i ono što nekim pesmama na albumu nedostaje, a to su delovi u kojima se potpuno spusti lopta, slušalac odmori, a onda snažno ošamari narednim delom.

Takođe, treba istaći i tekstove ovih pesama, jer oni jasno razgraničavaju dve glavne teme na izdanju. Prva tema je razrađena kroz lik Antihrista, kog srećemo više puta na albumu, što direktno što indirektno, koji propoveda neminovnost propasti ljudske rase usled toga što je čineći zlodela njega „prihvatili za kralja“. Druga tema je lična borba lirskog subjekta koji se bori sa svojim demonima koji su, ako zaključujemo po emotivnosti pevanja i snazi izrečenog, daleko strašniji i od slike propasti celog sveta.

Ipak, kao što je već rečeno, one zasebno jesu interesantne i moćne, ali počinju da mute sliku izdanja jer su gotovo u potpunosti bazirane na moćnom gruvu, kao i većina pesama. Usled ovoga može doći do umaranja slušaoca, toga da teško razdvaja pesmu od pesme i toga da se jedva  seti nekog pamtljivog dela za koji se prethodno zalepio. Slična je i situacija s vokalom koji smo u ovom trenutku čuli u gotovo svim mogućim izdanjima i koji, takođe, postaje malo naporan za slušanje.

All Shall Be Erased“ otklanja ovaj utisak i donosi jedan od najrazigranijih rifova na albumu. Veliki kvalitet ove pesme je aranžman u kom se sjajno smenjuju brzi, pomahitali delovi i oni masni i teški koji vam bez pitanja mlate celo telo. Posebno treba istaći prelaz koji se desi na početku trećeg minuta pesme, koji je bukvalno u rangu svetskih bendova poput Gojire. Mud Factory pokazuje da predstavlja jedan od retkih bendova koji je u stanju da izvede ovakav prelaz a da ne zvuči usiljeno.

Pravac albuma menja „In My Inferno“ koja za razliku od većine pesama počinje mirno da bi se kasnije nadograđivala. Pored prve numere ovo je sigurno najkomercijalniji iskorak benda i možda najbolje oslikava njihovu sposobnost da naprave pesmu koja je isključivo bazirana na teškom gruvu i melodičnim vokalnim deonicama, ali tako da i gitara ne izgubi svoje mesto, već da sjajno doprinese tome da numera bude oštrija i konkretnija. Još kad se uzme apokaliptični aspekt teksta pesme, ovakva muzika mu sasvim sigurno savršeno pristaje. Sumorna, pesimistična i opora.

Vraćamo se na staru, neobuzdanu i brzu stazu albuma s uletanjem uvodnog rifa za pesmu „They All Deserve To Die“ koji slušaoca razbaca poput najbesnijih radova Slipknota s albuma „Iowa“. Ceo bend bez ustezanja juri kroz pesmu kao krdo podivljalih bizona iza kog ostaje ogroman oblak prašine. Pri kraju dobijamo sjajno spuštanje u kom se bend povlači, a u prvom planu dobijamo Milanovićev vokal razdvojen u nekoliko varijanti koje se tako preklapaju da zaista lede krv u žilama, dok iz njegovog grla izbijaju najiskreniji, ali i najpesimističniji stihovi koje srećemo na albumu:

Like my father before me, I choose eternal sleep
There’s nothing in this world that keeps me alive
Like all cowards before me, I decide to disappear
There’s nothing in this fuckin’ world that keeps me alive

Between The Dead And Me“ je svakako nešto što je možda trebalo ranije da se desi i pesma koja nam zasigurno otkriva još jednu sjajnu stranu koju smo u naznakama videli i ranije. Na samom kraju dobili smo najsporiju, najmračniju, najatmosferičniju i tromiju stvar Mud Factoryja sačinjenu od varijacija na jednostavan, ali pamtljiv i moćan rif. Ovo je onaj deo koji čekate da se za njega zalepite i puštate ga ponovo i ponovo.

Tempo albuma toliko naglo pada da vam se čini da je i vazduh koji dišete „olovan“ i samim tim je teško da ova stvar ne odskoči među ostalima. Sjajan je i deo kad bend ponovo ode u agresivne vode, ali je ipak najmoćnije koliko surovo se vrate u početni rif i koliko odlučno zalupe ovo poglavlje u svojoj karijeri.

The Sins Of Our Fathers“ je debi album kakav mnogi mogu samo da sanjaju, a stvorio ga je bend iz jednog malog Vranja. Ovo je izdanje sačinjeno od najsnažnijeg gruva, sirovih, iskrenih emocija i životinjski moćnog vokala koji zajedničkim snagama nemilosrdno gaze sve što im se nađe na putu i ne osvrću se. Mud Factory ima sve što je potrebno da postane, ako treba, i svetsko ime na polju metala.

Momci su uhvatili zalet ,sada je samo važno da ulože još više truda u razvijanje zvuka i naravno da nikako ne posustaju. Ostaje još samo da ovaj album kad epidemija prođe čujemo uživo, jer po svemu sudeći, moć koju bend poseduje će tu biti najprisutnija. Kad nam je bukvalno nabiju u lice.

Spisak pesama:

01. As I Watch Them Fall
02. You All Will Suffer
03. Self-Proclaimed God
04. Essence of My Being
05. All Shall Be Erased
06. In My Inferno
07. They All Deserve to Die
08. Between the Dead and Me