-

Moby – Innocents (2013)

Moby -  Innocents

Moby – Innocents
Izdavač: Little Idiot/Mute ( 1.10.2013.)
Producenti: Moby, Mark „Spike“ Stent“
Trajanje: 64:27
Žanr: Electronica, rock, electro-rock
Ocena: 7

 Da bismo shvatili 11. po redu studijski album naziva Innocents izvođača Richarda Melville Halla, poznatijeg kao Moby, moramo “gledati“ kroz Mobijeve oči. Naravno potrebno je i znati da je to čovjek koji se krije iza pjesama kao što su “Why does my heart feel so bad“ i “Porcelain“.

I dalje vjeran svojoj glazbi i svojem pristupu prema njoj, Moby je na novom albumu nakon pauze od dvije godine i albuma “Destroyed“ ponovno slušateljima pružio cijelog sebe i svoje osjećaje. 12 pjesama i dalje su onaj stari klasični Moby. Iako na prvu ruku tj. prvo slušanje albuma dobije se osjećaj da je sve već preslušano na njegovim starijim albumima što i je istina i što je sam Moby rekao u jednom intervjuu, ali drugim, trećim pa i petim slušanjem album postane još jedan od njegovih albuma koji će se svakako upaliti i slušati u onim posebnim situacijama u kojima se Moby inače i sluša.

U svojem intervjuu za “Time“ sam Moby je rekao da u glazbi pokušava probuditi emocije i da mu je to i konačan cilj te da mu inovativnost i neki novi pravci i pokušaji u glazbi nisu bitni dokle god može emocije buditi na taj “stari“, njemu poznat način. Upravo u toj izjavi krije se odgovor na pitanje koje se postavlja dok se sluša album tj. odgovor na pitanje “Zašto sam ovo već čuo?“. Svakako je bitno naglasiti da Moby novim pjesmama uspijeva probuditi emocije. Na novom albumu uz stare prijatelje kao što su Wayne Coyne, Mark Lanegan i drugi, Moby je doveo i neka nova lica od kojih je potrebno izdvojiti Skylar Grey i njen fenomenalan glas koji se odlično uklapa u njegovo stvaralaštvo. Iako je, kao što možemo vidjeti i kad su suradnje u pitanju, Moby išao na stari provjereni recept nekoliko novih imena dobra su “svježina“ njegovom radu.

Nije potrebno analizirati svaku pjesmu pojedinačno kao što sam već i rekao jer  “to smo već skoro sve čuli“, ali pjesme “The Perfect Life“ u suradnji s  spomenutim Wayneom Coyenom, pjesma “The Last Day“ gdje gostuje Skylar Grey i pjesma “Don’t Love Me“ sa Inyang Bassey su ostavile najveći individualni dojam. „The Perfect Life“ je, uz veselu glazbu i tekst, pozitivna pjesma, kao što joj i ime govori. “The Last Day“ potpuni je kontrast gdje depresivnija melodija i glas Skylar Grey koji se kao što sam već rekao savršeno uklopio u melodiju pjesme. Za pjesmu “Don’t Love Me“ možemo reći da je uzela od obje spomenute pjesme ponešto. Malo življi ritam i početak pjesme nagovještavaju da se radi o pozitivnom ostvarenju, ali tekst koji glasi “Treat me like the worst thing you ever seen“ ipak otkriva da nije riječ o još jednoj pozitivnoj stvari. Slučajnost ili ne, ali zanimljiva činjenica je upravo ta da se ove tri spomenute pjesme na albumu nalaze jedna do druge. Moby nam je sa te tri pjesme upravo tim poretkom pokazao svoj kontrast osjećaja koje samo on može postići svojim radom.

Moby je glazbenik kojeg slušate ili ne slušate, sredina ne postoji. Slično je i sa novim albumom, ili ćete ga slušati ili nećete. Album svakako zaslužuje više od jednog slušanja, kao i većina Mobyjevog rada. Moby se ne može zavoliti nakon samo jednog slušanja, a na vama je da odlučite hoćete li albumu dati više prilika.

Spisak pjesama:

1. „Everything That Rises“    4:38
2. „A Case for Shame“ (with Cold Specks, backing vocals by Inyang Bassey)       6:05
3. „Almost Home“ (with Damien Jurado)    6:00
4. „Going Wrong“             3:44
5. „The Perfect Life“ (with Wayne Coyne)   6:03
6. „The Last Day“ (with Skylar Grey)          4:41
7. „Don’t Love Me“ (with Inyang Bassey)   4:20
8. „A Long Time“  4:31
9. „Saints“            4:34
10. „Tell Me“ (with Cold Specks)     5:33
11. „The Lonely Night“ (with Mark Lanegan)             4:53
12. „The Dogs“       9:25