-

Mikal Cronin – MCIII (2015)

Mikal Cronin -  MCIII

Mikal Cronin – MCIII
Izdavač: Merge ( 5.5.2015.)
Producenti: Eric Bauer
Trajanje: 39:23
Žanr: Indie Rock, Alternative/Indie Rock, Power Pop, Noise Pop, Garage Punk
Ocena: 8

 Prethodni album Mikala Kronina započinje stihovima „I’ve been starting over for a long time“, čime se naglašava težnja za promenom, ali i teškoće pri ostvarivanju iste. Novi, treći po redu Kroninov album, osećaj unutrašnjeg kruženja, traganja za sobom i sazrevanja donosi u još intenzivnijem obliku.

O tome dovoljno govore nazivi prve i poslednje pesme: „Turn Around“ i „Circle“. Kronin se, kako sam kaže, stvaranjem i izvođenjem muzike bori sa traumama nastalim nakon povrede kičme, koja mu se desila na početku studiranja. To iskustvo ga je znatno izmenilo, pomoglo mu da brže sazri i da se opredeli za muziku kao nešto čime primarno želi da se bavi. Kompletno autorstvo, od pisanja tekstova i komponovanja muzike, do sviranja većine instrumenata na albumima, omogućava mu slobodu da pesme koje stvara budu duboko prožete ličnim iskustvom.

Zanimljiv je koncept organizacije pesama, jer je album podeljen u dve celine. Prva se nalazi na A strani i sastoji se od pet numera, dok druga, B strana, nosi naslov Circle i sastoji se od šest tematski bliskih pesama. U nekim intervijuima Kronin ističe da je želeo da stvori ovakav koncept kako bi dovršio priču o promenama i sazrevanju, započetu na prethodnim pločama, ali i kako bi omugućio sebi da se na predstojećim izdanjima upusti u nova tematska i žanrovska traganja. Sigurno je da mu u prilog ide ono što je prikazao na materijalu koji je snimio do sada: odlično poznavanje različitih muzičkih nasleđa, u slušalačkom, kao i u izvođačkom smislu. Zbog toga se i na albumu MCIII mogu uočititi najrazličitiji uticaji: od rokenrola šezdesetih i surf kulture, pa sve do panka, garažnog roka i klasične muzike.

Zvuk na novom albumu sličan je kao i na prethodnom: pop-rok melodije su u kombinaciji sa bučnim gitarskim deonicama. Za razliku od prethodnog, ovde je upotrebljen veći broj instrumenata: čitav gudački kvartet, francuski rog i još nekolicina drugih, tako da su kompozicije bogatije i raskošnije. Velike i ponekad teške teme Kronin uklapa sa izuzetno lepim melodijama. Na taj način izbegava stvaranje utiska banalnog i patetičnog, a ujedno naglašava pozitivnu stranu svega što je proživeo i iskusio. Po tvrđem zvuku se ističu pesme Gold i Ready. U njima autor prezentuje garažni rok na način koji ga doživljavaju on i pripadnici mlađe rokerske generacije, kao što je Taj Sigal, u čijem pratećem bendu svira bas-gitaru i sa kojim ima snimljen zajednički album Reverse Shark Attack.

Mikal Kronin nam na svom novom albumu pokazuje da je borba sa ličnim demonima lakša ako se čovek bavi nečim što ga istinski raduje. Kako se čini, on u ovoj borbi odnosi pobedu. Stara rokerska priča o mladoj osobi koja uzima instrument i kreće da svira kako bi se oslobodila frustracija u njegovom slučaju dobija na relevantnosti. Otuda muzika koju stvara na sličan deluje na slušaoca: čini da se oseća bolje i lakše.

Spisak pesama:

1. Turn Around (3:50)
2. Made My Mind Up (3:33)
3. Say (4:22)
4. Feel Like (3:59)
5. I ‘ve Been Loved (3:43)
6. i)Alone (3:26)
7. ii)Gold (3:43)
8. iii)Control (3:10)
9. iv)Ready (3:45)
10. v)Different (2:10)
11. vi)Circle (3:43)