-

MGMT – MGMT (2013)

MGMT -  MGMT

MGMT – MGMT
Izdavač: Columbia ( 17.9.2013.)
Producenti: Dave Fridmann, MGMT
Trajanje: 44:10
Žanr: Psychedelic rock, Indietronica
Ocena: 3

 MGMT su američki dvojac sastavljen od Benjamina Goldwassera i Andrewa VanWyngardena. Na svjetsku glazbenu scenu su stupili 2007. sa albumom Oracular Spectacular.

Iako je dotični album bio veliki kritički uspjeh, riječ je o ispraznom i dosadnjikavom ostvarenju koje se ističe samo trima pjesmama (‘Kids’, ‘Electric Feel’ i ‘Time to Pretend’). Sve te tri pjesme, i samo te tri pjesme, su bile objavljene kao singlovi albuma, što dovoljno govori o njegovoj bezličnosti. MGMT su tada shvatili da su najveći uspjeh postigli sa upravo te tri pjesme, ali i da ne žele ostati zapamćeni u glazbenoj povijesti kao “3-hit wonder”. Stoga je, prije izdavanja drugog albuma ‘Congratulations’, član banda Goldwasser rekao: “Razgovarali o načinima da se postaramo da ljudi čuju album kao album po redu, a ne samo da ustanove koje su najbolej tri pesme, downloaduju ih i ne poslušaju ostatak”.

No način na koji su MGMT željeli postići taj cilj nije bio usavršavanje pjesama svog drugog albuma na razinu ta 3 hita. Način na koji su to postigli je bilo izostavljanjem bilo kakvih pjesama koje iskaču od zvuka svih dotadašnjih pjesama koje nisu ‘Kids’, ‘Electric Feel’ ili ‘Time to Pretend’. “There definitely isn’t a ‘Time to Pretend’ or a ‘Kids’ on the album.” I, dakako, ‘Congratulations’ je bio još dosadniji od svoga prethodnika. Lijepo odsviran, ali isprazan i dosadan.

Tako da, kada je drugi član banda VanWyngarden prije objavljivanja njihova trećeg albuma – jednostavnog naziva ‘MGMT’ – najavio da će album zvučati kao ‘Congratulations’, znao sam da neće biti dobar. Za početak bi trebalo naglasiti kako ‘MGMT’ ne zvuči previše kao ‘Congratulations’. Gitare nisu toliko prominente kao na ‘Congratulations’, a zamijenjuje ih sve veći (čitaj: preveliki) indietronic utjecaj. Baš ti silni efekti i sintisajzeri su najveća boljka albuma – prečesto zvuče nabacano i kaotično (Mystery Disease, Your Life is a Lie, A Good Sadness, Astro-Mancy). Već nakon par pjesama slušatelju bi dobro došao odmor od tog soničnog nereda, ali odmor dolazi prekrasno – tek na zadnje 2 pjesme (Plenty of Girls in the Sea, An Orphan of Fortune). A dotad, oni čije uši prežive napor i zamor, pričat će.

Ta silna nerazrađena elektronika ima još manje smisla kada se dovede u paralelu sa VanWyngardenovim vokalom. VanWyngarden je nezanimljiv pjevač koji ne ulijeva puno emocija u svoje pjevanje te najčešće zvuči apatično te kao da se dosađuje. A identično se tako i slušatelj osjeća dok ga sluša. Neće VanWyngarden zvučati iole zainteresirano ni za živu glavu, makar pjevao na pjesmi koja ima utjecaje vojnog marša (Introspection), ili na pjesmi koja ima tribalne utjecaje (Cool Song No. 2) ili pak na kaotičnoj indietroničnoj pjesmi (većina pjesama na albumu).

‘MGMT’ iz tehničke perspektive svakako zvuči dobro, i moglo bi se reći da je album dobro odsviran, no k vragu i to sve kada je konačni rezultat dosadan, zaboravan i generičan. Postavlja se pitanje kome uopće treba MGMT kada postoji toliko drugih bandova koji se bave sličnom glazbom, a to puno bolje rade.

Band je svojevremeno, nekoliko mjeseci prije izlaska ‘MGMT’-a u razgovoru sa Rolling Stoneom rekao kako “ne pokušavo da pravimo muziku koju svako razume na prvo slušanje”. Eh, dragi MGMT, bojim se da nakon ovog neugodnog iskustva ovaj album nikada neće doći na drugo slušanje.

Popis pjesama:

1. Alien Days
2. Cool Song No. 2
3. Mystery Disease
4. Introspection (Faine Jade cover)
5. Your Life is a Lie
6. A Good Sadness
7. Astro-Mancy
8. I Love You Too, Death
9. Plenty of Girls in the Sea
10. An Orphan of Fortune