-

Metallica – Death Magnetic (2008)

Metallica -  Death Magnetic

Metallica – Death Magnetic
Izdavač: Warner Bros ( 12.9.2008.)
Producenti: Rick Rubin
Trajanje: 74:41
Žanr: Thrash metal, heavy metal
Ocena: 7

 Pet godina po izdavanju poražavajućeg „St.Anger“-a, giganti metal scene Metalika, izdali su svoj deveti album pod imenom „Death Magnetic“. Pod dirigentskom palicom producentskog gurua Rik Rubina, čoveka koji zna kako da napravi kvalitetan album koji će zaraditi milione, Magnetik nije mogao da omane.

U album nas uvodi pesma „That was just your life“ sa jednim psihodeličnim zvukom koji se kako pesma odmiče pretopa u jednu agresivnu treš numeru, koja će na koncertima izazvati pravo „krvopoliće“ u publici. „The end of the line“ deluje kao da su stihovi samo „nabacani“ bez ikakvog smisla dok se ne dođe do zadnjeg minuta pesme kada se u glavu urezuje tekst „the slave becomes the master“ (rob postaje gospodar) koji nagoveštava da je došlo vreme revolucije i promene. Da se protiv gospodara sa albuma „Master of Puppets“ okreće „porobljeni“ narod. Ovoj pesmi je Hamet ostavio njemu prepoznatljiv pečat u vidu solaže obogaćene vah efektom. Na sledećoj „Broken, Beat & Scared“ do izražaja dolazi zemljotres koji izaziva Lars Urlih na svojim bubnjevima. „The day that never comes“ je pesma koja je prva dobila svoj spot i u kome se nalazi srpski brend – model automobila Yugo. Zbog teme video spota (rat u Iraku je u pitanju) odmah sam se prisetio pesme „One“ i ogrešio bih se kada bih rekao da nisu povezane. Možda tako i treba, nije na odmet podsetiti ljude da rat nije rešenje već uzrok problema. Metalika je u ovoj pesmi „spustila loptu“ tj. usporila tempo, a melodična muzička pozadina u prvi plan izbacuje tekst pesme. „All nightmare long“ je jedna klasična treš numera, dok je „Cyanide“ koji sledi odmah iza nje, mnogo kompleksnija pesma koja sa jedne strane ima treš momente, a sa druge lagane segmente, sa sporijim tempom, što pesmu pravi potencijalnim hitom. Pesma koja je najviše iščekivana kada je objavljena setlista albuma je „Unforgiven III“ koja počinje sa epskim uvodom odsviranim na klaviru ali kako pesma teče dalje sve se više udaljava od originalnog „Unforgiven“ hita sa njihovog crnog albuma. Ali ako nešto vadi ovu pesmu to je sjajna solaža za kojoj se treba reći jedno veliko „bravo“ Kirk Hametu. „The Judas Kiss“, pesma koja je manje inovativna od svih ostalih na albumu, jedna prosečna pesma prožeta rifovima. „Suicide & Redemption“ je prvi i jedini instrumental sa albuma koji će odlično poslužiti Hejtfildu na koncertima da odmori svoj glas. Pesma je jedna od najmelodičnijih na albumu i samom Magnetiku daje jednu novu dimenziju, više ništa ne mogu reći o njoj a da ne preteram u hvaljenju, osim obavezno je preslušajte. Album nam zatvara još jedna potecijalna hit numera „My Apocalipse“, itekako agresivna i energična pesma posle čijeg završetka nećete moći odoliti i pritisnuti „ponovi“ dugme na vašem plejeru.

Kada se svedu utisci sa albuma prvo treba pohvaliti Rik Rubina koji se postarao da album sa produkcijske strane nema mana. Metalika sa „Death Magnetic“-om pokazuje da je jedan od retkih bendova čija muzika ne stagnira, već stalno evoluira. Uvek ide korak dalje. Neću reći da je album savršen i da je maksimum koji Metalika može da da. Na „Death Magnetic“ gledam kao na album koji predstavlja most između razočarenja „St.Anger“-a i sledećeg albuma koji će, ako Metalika nastavi putem kojim je krenula sa ovim izdanjem, postati njihov novi „Master of Puppets“

Spisak pesama:

1. „That Was Just Your Life“ – 7:08
2. „The End of the Line“ – 7:52
3. „Broken, Beat & Scarred“ – 6:25
4. „The Day That Never Comes“ – 7:56
5. „All Nightmare Long“ – 7:57
6. „Cyanide“ – 6:39
7. „The Unforgiven III“ – 7:46
8. „The Judas Kiss“ – 8:00
9. „Suicide & Redemption“ – 9:57
10. „My Apocalypse“ – 5:01