-

Melvins – Everybody Loves Sausages (2013)

Melvins -  Everybody Loves Sausages

Melvins – Everybody Loves Sausages
Izdavač: Ipecac Recordings ( 30.4.2013.)
Producenti: razni
Trajanje: 52:03
Žanr: Experimental rock
Ocena: 8

 Melvinsi, svemoćni Melvinsi. Bend koji je definitivno imao svog uticaja na formiranje grunge talasa 90ih, kao i na post-grunge, uvek nepredvidivi i svoji, odlučili su se na stvaranje još jednog kultnog albuma, koji će stojati snažno među diskografijom, kao pokazatelj na bendove koje jesu i nisu uticali na bend, ali koje Melvins svakako smatraju dostojnim i dovoljno bučnim, sličnim sebi, da bi im podarili deo sebe, kroz proces filtriranja kompozicije kroz svoj kreativni proces.

Iako su uvek bili pomalo van radara, Melvinsi su jako lako uočljivi, i predstavljaju ono što razlikuje običan RNR bend i lude, nepredvidive umetnike sa snažnim autorskim pečatom.

Posle 29 studijskih, i 13 live albuma, došlo je vreme za jedan mali kreativni predah. I to kakav! Ovo itekako nije još jedan album pun covera da bi se privukla pažnja nezainteresovane publike, već uzimanje stvari u svoje ruke, i pre svega stvaranje osnove za star stav da postoje obrade koje su bolje i od originala. Ima ih, i to u velikoj količini na novom albumu Melvinsa. Od Venomovog Warfarea, preko Black Betty, Queen, Roxy Music i čak Throbbing Gristle, bend nam je priredio još jedno pravo muzičko putovanje kroz rastakanje svetosti zvuka, i stvaranja nove, veličanstvenije, i definitivno rafiniranije muzike. Samo velik i pre svega hrabar bend može ovako nešto sebi da dozvoli, i da im to ne samo prođe, već i da pokažu svima kako se obrade zaista rade i kako originalu treba dati autorski pečat, ali ga istovremeno i ne pokvariti. Odavanje velike pošte, zaista.

Bilo da se okrenete originalima, ili zadržite ove covere, Melvins su ostali dostojni svojoj misiji, uneli još malo distorziranije buke u naše živote, i svakako skrenuli pažnju ne neke skrajnutije bisere (npr The Scientists). Tu su i The Kinks, čisto da bi mlađa publika videla kako je sve počelo. Za recenzenta, za vas, za čitavu rokenrol scenu. Za svakog mladog pacova koji pokušava da ispliva na obalu. Za sve. Kada bih tražio zamerke, to bi bila zamerka na bend, a ne na muziku koju ovde dostojno prezentuju, a takvih zamerki zaista nemam. Pomalo zbog ogromnog poštovanja koje osećam za ovaj bend, ali i zbog činjenice da niko ne bi trebalo da poistovećuje svoj ukus sa kolektivnim. Nekome se ovaj album neće svideti, ali Melvins nikada i nisu, kao njihovi parnjaci Swans, bili deo masovnog ukusa. Samo još jedan odličan bend za otkriti, kada izvrtite sve velikane po stoti put. Naročita je poslastica to što su ove obrade rađene u različitim periodima za bend, pa tako možete i pratiti evoluciju njihovog zvuka, kao i njihovog muzičkog ukusa.

Najeksperimentalniji album sa obradama ove sezone, i jedan od konkurenata za album godine.

Spisak pesama:

1. „Warhead“
2. „Best Friend“
3. „Black Betty“
4. „Set It on Fire“
5. „Station to Station“
6. „Attitude“
7. „Female Trouble“
8. „Carpe Diem“
9. „Timothy Leary Lives“
10. „In Every Dream Home a Heartache“
11. „Romance“
12. „Art School“
13. „Heathen Earth“