-

Megadeth – Super Collider (2013)

Megadeth -  Super Collider

Megadeth – Super Collider
Izdavač: Universal ( 4.6.2013.)
Producenti: Johnny K
Trajanje: 45:14
Žanr: Heavy metal, thrash metal, hard rock
Ocena: 2

 Megadeath je bend sa dugom istorijom, tradicijom, bazom fanova, i činjenica je da su isporučili, ovde prikazan, loš album.

Njegova lirika je beznačajna, čak i trivijalna, njegova muzika je neopravdano loša, a njegova bestijalna promocija pokazuje jednu jedinu stvar: to da su Mustaina pregazile godine, i da dalji nastavak njegove karijere nema nikakvog smisla. Ovo stanovište ću i opravdati.

Super Colider je album po liniji, dosta monoton, i nedovoljno kvalitetan da bi zadovoljio čak i najzagriženijeg fana benda. Nikako se ne mogu otrgnuti, dok slušam numere na ovom disku, da je napravljen, i stvoren kao arena-rock materijal, i nešto što će zadovoljiti najniže porive publike, da bi se prodala karta više i zaradio koji ekstra dolar. Ovaj album vraća trash metal svojim korenima, ali na nedovoljno iskren način, i to se itekako da primetiti. Mustaine ne zvuči kao što je zvučao, i čitav njegov pristup je pogrešan, bar na ovom mestu i u ovom vremenu. Njegov glas i lirika zvuče kao da je tekstove napisao pijan, a odpevao ih trezan, što i jeste u neku ruku tradicija thrash metala, ali danas jednostavno ne pije vodu. Možda sam isuviše brutalan, ali ne mogu tolerisati ovoliko nekvaliteta na jednom mestu, naročito u trenutcima najjače promocije albuma. Mustaine je nešto predstavljao jednoj generaciji publike, muzičara i novinara, a ovo niko, pa čak ni ja nisam nikako očekivao. Mustaine je u istoriji rada grupe promenio 20 (slovima: dvadeset) različitih muzičara. Možda je to sindrom nečega, ali pre svega pretstavlja znak da Megadeath već dugo predstavlja komercijalni, a ne muzički projekat.

Album, je, u odnostu na ostatak diskografije benda, nedostojan toga da nosi ime Megadeath. The Blackest Crow kao primer se izdvaja, jer u životu nisam čuo ništa smešnije na jednoj thrash metal ploči, isključujući Mr Softie Theme. Jedini je problem što je ovde smeh usiljen, jer gledate veličinu kako tone, a to nikada nije bio prijatan prizor. Osim za one koji su navikli da slepo prihvataju sve što se servira preko masovnih medija, ili sajtova za besplatan download muzike. Zaključio bih na kraju da je ovo jedno prolazno „čudo za tri dana“, i da ćemo svi, nadam se, brzo zaboraviti ovaj album.

Na kraju svih analiza, dolazi ono iz duše, što nam govori da ovo nije dobar, ali je makar podnošljiv album. Njegova misija je jasna-profit, a da li će dotična misija uspeti, ostaje da se vidi.

Spisak pesama:

01 „Kingmaker“
02 „Super Collider“
03 „Burn!“
04 „Built for War“
05 „Off the Edge“
06 „Dance in the Rain“ (Featuring David Draiman)
07 „The Beginning of Sorrow“
08 „The Blackest Crow“
09 „Forget to Remember“ (Featuring David Draiman)
10 „Don’t Turn Your Back…“
11 „Cold Sweat“ (Thin Lizzy cover)