-

Mastodon – Hushed and Grim (2021)

Hushed and Grim Mastodon Mastodon – Hushed and Grim
Izdavač: Reprise, 29.10.2021
Producent: David Bottrill
Trajanje: 86:30
Žanr: Progresivni metal
Ocena: 8.5

 

 

Sposobnost Mastodona da sa svakim novim albumom donese nešto novo, a opet zadrži svoj prepoznatljivi zvuk je možda i glavni razlog njihove popularnosti i uspeha. Iako su mnogo puta iskoristili pesmu kao priliku za prenošenje priče ili mita, od Moby Dicka do neobičnih pojava i vizija, sa sobom su uvek donosili određeni element tuge. Tako je „Crack The Skye“ posvećen smrti sestre bubnjara Branna Dailora, a „The Hunter“ omaž bratu gitariste Brenta Hindsa, a album „Emperor Of Sand“ takođe inspirisan bitkom sa kancerom, koju je žena basististe Troya Sandersa uspešno pobedila.

Kada oni bliski nama preminu, osećamo se dužnima da im odamo počast kroz muziku iz nekog razloga. Većina albuma koje smo napisali su u počast prijateljima koje smo izgubili, rekao je gitarista Mastodona Brent Hinds.

U slučaju albuma „Hushed and Grim“ , tuga koja je poslužila za inspiraciju je bio gubitak menadžera Nicka Johna, koji je izgubio bitku sa kancerom 2018. godine. Bubnjar i vokal Brann Dailor je objasnio koncept koji se krije iza tekstova na ovom albumu: To je drvo u koje ljudske duše odlaze nakon što umru. Koliko god da je žalosti u gubitku, toliko je i zahvalnosti u osvrtu na nečiji život.

Album dug sat i po, prvi dupli album Mastodona i najduži njihov do sada, pravda svoju dužinu u potpunosti. „Hushed and Grim“ nosi čitav spektar emocija koje dolaze sa gubitkom voljene osobe i dopušta nam da te emocije postepeno obradimo i svarimo. Kao celina, nije žalopojka već proslava života, jedan topli omaž.

Sentimentalnost se odmah oseti u stihovima i vokalnoj izvedbi Branna Dailora na prvoj pesmi „Pain with an Anchor„. Stilistički, ova bi se pesma (kao i većina pesama na ovom albumu) mogla pronaći na prethodnim albumima  „Emperor of Sand“ ili  „Once More ‘Round The Sun“ , ali opet ima elemente koji se izdvajaju na svoj poseban način. Pesme „The Crux„, „Pushing The Tides“ su modernije i stilski više pripadaju Mastodonovoj „Blood Mountain“ eri.

Sickle And Peace„, koja počinje sa stihom: Death comes and brings with him sickle and peace, leži na vrtoglavom riffu koji savršeno ilustruje Mastodonovu progresvinu stranu, dok  „Pushing The Tides“ nosi jačinu prvog albuma „Remission“ .

Teardrinker“ se posebno ističe i melodično oslikava koliko na nas mogu uticati smrt i rastanak s dragim ljudima. Leaving you behind is the hardest thing I’ve done. Album završava pesmom  „Gigantium“ , koja u isto vreme uspeva biti i teška i euforična.

„Hushed And Grim“ uspeva da obuhvati sve faze tuge, a u isto vreme i da se osvrne na putovanje duše posle smrti. Mastodon još jednom dokazuje svoju sposobnost da osvetli emotivni teret kroz kompozicije prožete jačinom, kreativnošću i surovom istinom.

Kada pišete muziku za nekoga ko je preminuo, ona ih čini živima, rekao je Brent.

Spisak pesama:

 1. Pain With An Anchor
 2. The Crux
 3. Sickle And Peace
 4. More Than I Could Chew
 5. The Beast
 6. Skeleton Of Splendor
 7. Pushing the Tides
 8. Peace and Tranquility
 9. Dagger
 10. Had It All
 11. Savage Lands
 12. Gobblers of Dregs
 13. Eyes Of Serpents
 14. Gigantium