-

Lou Reed – Transformer (1972) – Classic

Lou Reed -  Transformer

Lou Reed – Transformer
Izdavač: RCA ( 8.11.1972)
Producenti: David Bowie, Mick Ronson
Trajanje: 36:40
Žanr: Glam rock
Ocena: 10

 Ovo je Lou Reedov drugi i najuspešniji solo album. Nakon izlaska iz benda Velvet Underground Lou je uleteo u svojevrsnu kreativnu prazninu,što se ogledalo najviše u recikliranom VU materijalu njegovog prvog solo projekta. 1972., Loua je u život vratila saradnja sa njegovim velikim poštovaocem David Bowiem i njegovim gitaristom iz Spiders From Mars ere, Mick Ronsonom. Zbog toga, na Transformeru dominiraju nove kompozicije sa izuzetkom dve prerade VU – „Satellite of Love“ i „Andy’s Chest“. Bowie je bio producent i koautor nekih stvari, a Ronson je bio zaslužan za vruće gitarske deonice i prelepe gudačke aranžmane.

Album se pojavio u vreme popularnosti glam rocka i stilski je najpribližniji tom stilu. Činjenica je da su se Reedovi standardni tekstovi o homoseksualizmu, perverzijama i ludim noćnim provodima jako lepo uklopili u glam scenu, gde je seksualno opredeljenje bilo najčešće arbitrarno. Mada je isto tako evidentno da je ironični i smrtno ozbiljni Lou bio miljama daleko od našminakanih i prezašećerenih glamera tog perioda ali je bar našao jako lep okvir u kome je mogao izraziti svoje ideje a da to bude dobro prihvaćeno (i prodavano) kod publike.

Na albumu ima jako dobrih hard rock numera („Vicious“, „Hangin’ Round“, „Wagon Weel“) kojima kontrastiraju prelepe balade („Satellite Of Love“, „Perfect Day“) kao i pesme u tipično berlinskom kabare-fazonu („New York Phone Call“, „Make Up“, „Goodnight Ladies“).

Naravno, najveći hit bila je stvar „Walk On The Wild Side“, u opuštenom jazzy ritmu, sa dominantnom bas linijom i prijatnim ženskim pratećim vokalima. Pesma je bila ekstremno dobro prihvaćena kod publike a i dan danas se često vrti na radio stanicama, uprkos činjenici da opisuje životne priče nekoliko njujorških prostitutki-travestita, i da se u jednom stihu eksplicitno spominje oralni sex. Naravno, i balade „Perfect Day“ i „Satellite Of Love“ su bile veliki hitovi i zadržale su veliku popularnost i danas.

I pored ove tri zaista izuzetne stvari album praktično preliva odličnim materijalom i zaista je jedan od must-have rock albuma.

Osoblje:

* Lou Reed – gitara, klavijature, vokali
* David Bowie – produkcija, prateći vokali
* Mick Ronson – solo gitara, klavir, frula, prateći vokali
* Herbie Flowers – bas; tuba u „Goodnight Ladies“ i „Make Up“
* John Halsey – bubnjevi
* Ronnie Ross – bariton saksofon u „Goodnight Ladies“
* The Thunderthighs – prateći vokali
* Barry DeSouza – bubnjevi
* Ritchie Dharma – bubnjevi
* Klaus Voormann – bas