-

Leonard Cohen – Popular Problems (2014)

Leonard Cohen -  Popular Problems

Leonard Cohen – Popular Problems
Izdavač: Columbia ( 19.9.2014.)
Producenti: Patrick Leonard
Trajanje: 36:00
Žanr: Folk, pop, blues, jazz
Ocena: 9

 Doživeti 80. godinu i pri tom biti zdrav i pribran je već samo po sebi veliki uspeh. A naći energije, snage i volje da prolazite kroz naporan proces snimanja muzičkog albuma je vredno naklona i samo ta pomisao je već jedna velika pobeda za Leonarda Koena, bez zalaženja u kvalitet albuma.
U ovom slučaju i kada zađemo u kvalitet albuma „Popular Problems„, nailazimo na novo oduševljenje. Već početna numera krije jako zanimljive stihove, koja možda malo pojašnjavaju koncepciju albuma: …I’m slowing down the tune/I never liked it fast…/It’s not because I’m old/It’s not the life I led/I always liked it slow … Grubo prevedeno, jedno tumačenje bi bilo da ne brinemo što je usporio, što sve ređe izdaje albume, manje nastupa… nije to zato što je Koen ostareo, već zato što tako voli. Hej, čovek je zaslužio da se njegovi albumi iščekuju i da ih natanane pripremi kako bi bili što bolji.

Leonard nikada nije bio rokenrol zvezda, nije bio ni pevač. Pevač u pravom smislu te reči, velikog raspona glasa, izuzetnih vokalnih sposobnosti, već je i u tom pogledu bio pesnik. On ne peva svoje stihove, on ih recituje. Tako je i na „Popular problems“. Osećajno, strpljivo, pažljivo pripoveda pisanu reč, a pevački album iznose fenomenalno uklopljeni prateći vokal. Bilo da ti vokali glasno odjekuju u refrenu „Slow“, samo uskaču u „Almost Like The Blues“ ili duetiraju sa Koenom u „A street“ oni su glavna tačka albuma, naravno uz same stihove.

Druga bitna stavka izdanja su instrumentalni aranžmani koje je osmislio producent Patrik Leonard. Mahom džezerski, dosta klavira/sintisajzera, kontrabasa i violina. Gitare ima tek ponegde, na primer, gitara i violina nose „You Got Me Singing“. Naravno ima puno slojeva u svim pesmama, svaka je priča za sebe. U tom smislu na samoj sredini odskače „Did I Ever Love You“ koja je ritmički znatno brža od svih ostalih pesama, pogotovo u refrenu.

Tematski, to „popularni problemi“ očigledno se ne odnosi na moderne probleme, već one ustaljene i uvek aktuelne. A takva je očigledno samo jedna… ljubav. Nema širih društvenih i političkih tema, ipak je to Koen gde ga uvek boli neka Suzana, Marijana ili Heder.

Sve gore navedeno uklopljeno u jednu celinu nazvanu „Popular Problems“ predstavlja izuzetnu kolekciju uspavanki, valcera, balada koja potvrđuje izreku: „Bez starca nema udarca!“.

Spisak pesama:

„Slow“ – 3.25
„Almost Like the Blues“ – 3.28
„Samson in New Orleans“ – 4.39
„A Street“ – 3.32
„Did I Ever Love You“ – 4.10
„My Oh My“ – 3.36
„Nevermind“ – 4.39
„Born in Chains“ – 4.55
„You Got Me Singing“ – 3.31