-

Lenny Kravitz – Black & White America (2011)

Lenny Kravitz -  Black & White America

Lenny Kravitz – Black & White America
Izdavač: Roadrunner/Atlantic ( 22.8.2011.)
Producenti: Lenny Kravitz
Trajanje: 66:07
Žanr: funk, soul, rock
Ocena: 6

 Nakon „ljubavne revolucije“, kojom je 2009. godine Leni Krevic krenuo na svetsku turneju, poznati muzičar napravio je jedno retrospektivno putovanje, koje obuhvata muziku čak tri decenije, kroz ono što je sam okarakterisao „crno-belom“ Amerikom.

Kada je najavljivao album, Krevic je rekao da će album biti ličan i predstavljati njegovo odrastanje u multikulturnom društvu. „Black & White America“ donosi upravo obećano i žanrovski obuhvata muziku šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetihih poput fanka, soula i diskoa, ali opet ima Lenijev „šmek“ i energiju.

Leni je napravio novi pristup na svom poslednjem disku, pa je čak raskinuo i dugogodišnju saradnju sa „Virginom“, iako je imao ugovor za još jedan album, i potpisao za „Roadrunner“ i „Atlantic“. Kako je sam rekao, bila mu je potrebna izolacija od društva pa je deo albuma snimljen na Bahamima. Jedan deo je čak sniman i u Parizu, što deluje poprilično nelogično ako se sprema ploča koja, figurativno rečeno, treba Lenija da vrati svojim korenima. Ali, na kraju krajeva, pošlo mu je za rukom i poprilično verno je uspeo da oslika deo svog kulturnog nasleđa.

Album otvara „šaftovska“ (Ajzak Hejz, 1971) fanki-soul numera “Black & White America“, Nešto više od koncepcije albuma odskače rokerska “Come On Get It“, promo tema američke košarkaške lige, ali je ostatak ploče lepo uobličen i ima svoju priču. “In The Black“ ima neki disko, sint-pop osećaj, dok je „Liquid Jesus“ ogoljena balada sa nečim što zvuči kao jeftina ritam mašina. “Rock Star City Life“ i “Stand“ imaju sjaj pravih letnjih hitova iz sedamdesetih, čak je video spot za “Stand“ urađen u stilu retro televizijskih kvizova sa crnačkim bendom u zlatnim odelima. Leni Kravic ne bi bio to što jeste da mu dobar deo albuma ne čine ljubavne balade – “Superlove“, “I Can’t Be Without You“ i “Looking Back On Love“ imaju seksualnu tenziju vičnu Marvinu Geju, ali treba pomenuti i “Dream“ koja je klavirska, Lenijeva trejdmark balada.

Ovo svakako nije tipičan album Lenija Kravica, ali je ipak sasvim pristojan. Možda ga treba još malo stilski ispolirati i ujednačiti, ali to će samo vreme pokazati ukoliko muzičar odluči da nastavi u ovom pravcu. „Black & White America“ treba posedovati na vinilu i čuti pucketanje gramofonske igle i možda osetimo „bljesak iz prošlosti“.

Spisak pesama:

1. Black and White America 4:35
2. Come On Get It 4:26
3. In the Black 3:24
4. Liquid Jesus 3:28
5. Rock Star City Life 3:24
6. Boongie Drop (feat. Jay-Z & DJ Military) 3:49
7. Stand 3:20
8. Superlove 3:29
9. Everything 3:38
10. I Can’t Be Without You 4:48
11. Looking Back On Love 5:36
12. Life Ain’t Ever Been Better Than It Is Now 4:17
13. The Faith of a Child 4:06
14. Sunflower (feat. Drake) 4:14
15. Dream 5:11
16. Push 4:23