-

Leer – akt. I (2014)

Leer -  akt. I

Leer – akt. I
Izdavač: Tribal Rajber Label ( 13.12.2014.)
Producenti: Miroslav Cvetković
Trajanje: 33:15
Žanr: alternative post metal
Ocena: 8

 Vršljajući po balkanrockovoj listi najboljih domaćih izdanja iz 2014. lako upada u oči da je na njoj popriličan broj bendova iz Niša. Ok jesmo mi, u suštini, niški portal ali bi se bez obzira na to dobar deo tih albuma i EP-ja našo na listi i da smo iz Male Moštanice. Jedan od njih je svakako i EP benda Leer na koji se čekalo već neko vreme. Tačnije još od njihovog prvog nastupa u Feedbacku 2011. godine. Jer budimo realni, koliko bendova izađe na binu i odsvira obradu Isisa? Čak je i njihova prva autorska numera “akt” zvučala 16 puta bolje nego na snimku koji je bio postavljen na netu. Verovatno je taj spot baš zbog kvaliteta zvuka povučen sa YouTubea ali evo jedne sulude ideje: šta ako se na taj dobro snimljen spot “nalepi” nova verzija pesme sa ovog EP-ja? Za one koji tek sada otkrivaju Leer to bi bio faktički novi spot.

Bilo kako bilo, bend se konačno oglasio prvim “dužesvirajućim” izdanjem. Stil je isti, zvuk je bolji a postava je promenjena u manjoj meri (bubanj i ženski vokal). Pred nama je jedno odlično izdanje koje na adekvatan način oslikava energiju koju bend može da iznese uživo. Što je, priznaćete, bolja varijanta nego da je obrnuto. EP otvara mirni instrumental “ni senka, ni lik” koji će metastazirati monolitnim rifom u sedmoipominutnoj “asana mermera”. Iako je vokal Zorane Ignjatović (Greenfingers) prvo što čujemo u pomenutoj pesmi on se vrlo brzo povlači u drugi plan gde poput instrumenta plete atmosferu pesama dok je više prostora ostavljeno Igoru Stamenoviću (Vranorod, Abbadon) da se klacka između clean i growl vokala. U već pomenutoj “akt” prisutan je adekvatno upakovani “gastabajterski” momenat koji će dopreti ne samo do onih u tuđini već i do studentarije rasute po univerzitetskim gradovima. Nemojte da vas uplaši ovaj epitet, nikakve veze nema sa zavijanjima sa Radio Krajišnika.

“na izlasku” verovatno može da ponese nagradu najboljeg refrena na izdanju, ne samo zbog svoje melodičnosti već i zbog samih stihova. Inače tekstovi na celom EP-ju su koncizni i obavijeni mistikom što ceo koncept čini još intrigantnijim kad su pesme na srpskom u pitanju. S tim u vezi posebno je fascinantno kako su se tekstovi pokojnog borskog pesnika Jovice Đorđevića uklopili u celu priču. Za poslednje dve pesme (“pulsira minuli dan” i “noć bez gorčine”) iskorišćeni su tekstovi iz posthumno objavljene Jovičine zbirke “Bez gorčine”. I da to nije navedeno u opisu ne verujem da bi neko primetio liričku razliku. Ti stihovi, naprosto, kao da su pisani namenski za ovaj EP. “noć bez gorčine” kao poslednja numera zatvara krug jer se EP sa njom završava onako kako je i počeo-jezivo lagano. Takođe se mora pomenuti vizualni deo izdanja za koji je bio zadužen basista Boško Đorđević i u koji je očigledno uloženo puno truda. Crno-bele fotografije iz bukleta svakoj od numera dodaju novu dimenziju i zaista bi bilo šteta da se ne uradi fizičko izdanje. Ali to je već na bendu da odluči.

Ono što je sigurno to je da je Leer pokazao zbog čega je unikatna pojava na niškoj (a i srpskoj) muzičkoj sceni. Na ovom EP-ju čujemo jedinstveni miks šekspirovske tragedije (dobro to je možda zbog imena), religioznih spisa i savremene poezije utopljen u gitarske i vokalne post-metal freske. “akt. I” donosi noć SA svom gorčinom ovog sveta i to je više nego dovoljno za svakog ko traži nešto više od klasičnih metal šablona.

Spisak pesama:

1. ni senka, ni lik
2. asana mermera
3. akt.
4. na izlasku
5.pulsira minuli dan
6. noć bez gorčine
Bonus track: bedlam (feat. Paydo komma)