-

Led Zeppelin – Led Zeppelin IV (1971) – Classic

Led Zeppelin -  Led Zeppelin IV

Led Zeppelin – Led Zeppelin IV
Izdavač: Atlantic ( 8.11.1971.)
Producenti: Jimmy Page
Trajanje: 42:25
Žanr: Hard rock, heavy metal, folk rock
Ocena: 10

 Ovo je album koji je vecina vas, nadam se, preslushala. Album koji je jedan od najprodavanijih u istoriji rock muzike i vazi za verovatno najuticajnije ostvarenje 70-ih. Takodje, poslednji album iz ‘Velike Chetvorke’ za Led Zeppelin. Zvanichno bez naslova(u stvari, naslov albuma su 4 okultna simbola na omotu, a svaki odgovara jednom od chlanova benda). Kuriozitet je shto je ovaj album snimljen u isto vreme, i u istom studiju, kad i legendarni ‘Aqualung’ od Jethro Tull.

Na ovom albumu se svakako prepoznaje specifichni autorski potpis Zeppelina: muzika je meshavina hard-rocka, bluesa, ranog heavy-metala (inache, Zeppelini su medju zachetnicima pravca) i akustichnog folka, a u tekstovima je pored osvrta na stari blues i neizbeznih seksualnih aluzija, vidljivo koketiranje sa mistikom i okultnim (pa i romanima J.R.R. Tolkina, Zeppelini su, opet, prva rock/metal grupa kioja je inspiraciju trazila u ‘Gospodaru’).

Svakako, najpoznatija numera sa albuma je kultna ‘Stairway To Heaven’ o kojoj nema potrebe da pricham. Izdvajaju se i ‘The Battle Of Evermore’, akustichna folk pesma u chijem tekstu ima puno Tolkinovshtine, a glavni instrumenti su mandolina i akustara. Zatim, ‘Rock And Roll’, standardna rokachina u 12-bar fazonu, ‘Black Dog’, ritmichki i aranzmanski slozena hard-rock numera i ‘Going To California’, akustichna hippie-balada. Album zatvara IZUZETNA blues numera ‘When The Levee Breaks’, koja govori o chuvenim poplavama u dolini Misisipija 20-ih godina proshlog veka (zvuk jako lepo docharava problematiku). Pesma je produkcijsko remek-delo. Deonice svirane na usnoj harmonici imaju ‘izvrnuti’ eho, moze se chuti i fenomenalna Pageova slide gitara, a bubanj… Bubanj je posebna pricha! Snimljen na dnu stepenishta, sa mikrofonima tri sprata iznad, kako bi se dobio specifichan reverb. Kruna svega su Plantovi vrishteci vokali sa blues-feelingom, i gomila odglumljenih orgazama… Svakako, ‘Stairway’ i ‘Levee’ su dve najlegendarnije pesme sa ovog albuma, ali ni ostatak ne zaostaje mnogo(zaboravio sam da pomenem i ‘Misty Mountain Hop’ i ‘Four Sticks’, koje su takodje solidne stvari).

Osoblje:

  • Robert Plant – vokali, harmonika
  • Jimmy Page – gitara i drugi zichani instrumenti
  • John Paul Jones -bas gitara, klavijature
  • John Bonham – Bubnjevi

Redosled pesama:

1. „Black Dog“

2. „Rock and Roll“

3. „The Battle of Evermore“

4. „Stairway to Heaven“

5. „Misty Mountain Hop“

6. „Four Sticks“

7. „Going to California“

8. „When the Levee Breaks“