-

Laibach – Iron Sky OST: We Come in Peace (2012)

Laibach -  Iron Sky OST: We Come in Peace

Laibach – Iron Sky OST: We Come in Peace
Izdavač: Mute ( 9.4.2012.)
Producenti: Laibach
Trajanje: 78:31
Žanr: soundtrack, industrial, neoclassical, martial
Ocena: 8

 

Verovatnoća da su Laibach nacisti je otprilike onolika koliko i verovatnoća da su nacisti nakon poraza 1945. godine pobegli na tamnu stranu Meseca pripremajući buduću invaziju na Zemlju. Ovaj scenario opisuje film Iron Sky, predstavljen publici aprila 2012. godine, za koji su Laibach radili muziku objavljenu na zvaničnom soundtrack albumu sa podnaslovom We Come in Peace.

Odluka da Laibach radi muziku došla je istog trenutka kada i ideja za sam film: režiser Timo Vuorensola je sa grupom saradnika sedeo u sauni (finska posla) kada je jedan od njih došao na ideju da snime film o nacistima sa Meseca, sa čim se ovaj složio pod uslovom da Laibach rade soundtrack. Slovenci su prihvatili posao i za potrebe filma snimili nešto manje od osamdeset minuta materijala (skoro dupli album), podeljenog u čak četrdeset tema. Doduše, na prste mogu da se izbroje one duže od tri minuta, pa bi spoj više tema pod jednim naslovim, ako ništa drugo, bio praktičnije rešenje.

Sa druge strane, svaka tema ima opisni naziv tako da slušalac može da se priseti scene u kojoj je korišćena, a oni koji nisu gledali film mogu kombinovanjem naslova i sadržaja da u glavi sklope svoju priču uz malo mašte. Zato neke teme imaju i namerno zadržane govorne deonice, čak i bez muzike u pozadini, kako bi doprinele da album bude dovoljno podoban da ispriča istu priču kao i film. Tome sigurno doprinosi i uvodna tema, „B-Mashina (Iron Sky Prequel)”, koju kao kompozitor potpisuje pevač grupe Siddharta Tomi Meglič, u kojoj Milan Fras i njegov duboki glas stoički opisuje odlazak nacista sa Zemlje.

Iako su svu muziku mogli da prilagode svom prepoznatljivom industijsko-elektronskom zvuku, Laibach su izabrali i da koketiraju sa drugim žanrovima na isti način na koji su ovih trideset i kusur godina koketirali sa ideologijom i politikom. Recimo, havajska „Take Me To Heaven“ je ikorišćena u bukvalnom kontestu te od Meseca pravi idilično mesto, a upotreba čembala u „Classroom (Where Are We From?)“, iako podseća na neku školu iz četrdesetih, dobija potpuno drugačiji kontest kada se saslušaju deca nacista na času engleskog jezika (koji se odvija u svemiru!).

Ako je ikad bilo moguće da Laibach, kao grupa koja neguje totalitarističko-šovinističku estetiku snimi rap pesmu, onda je to bilo na ovom albumu, i u temi „Peace Lovin’ Brother (rap)“ imate albinizovanog crnca ironičnog imena (Washington) koji nesvestan da je postao arijevac pokušava da razgovara sa „ortacima iz kraja“. Sa druge strane, „The Answer to the Question“ pokazuje da nacistički govori mogu lako da se i danas koriste i to u izbornoj kampanji američke predsednice koja želi drugi mandat, a „Good War Blues“ (Robert Johnson se prevrće ili smeje u grobu) daje stari recept da u tome uspe.

Laibach su povećali i svoju kolekciju obrada himni sa „Kameraden, wir kehren heim!“, inače obradom stare nemačke himne „Die Wacht am Rheim“ iz francusko-pruskog rata, a na albumu se „iz turšije“ pojavljuje i skraćena verzija obrade američke himne sa albuma Volk iz 2006. godine. Martial industrial se provlači i kroz ostatak albuma, pa teme „Schwarze Sonne“, „Meteorblitzkrieg Begins“, „Space Battle Suite“, „Moon Attack“, „Götterdämmerung muss fliegen“ i druge u nekim delovima zvuče kao da su ih snimali orkestri, dok u drugima se previše oseća sintetički zvuk klavijatura, ali u tome je trik.

Pošto Laibach ne veruju u originalnost, nije čudno da početak teme „Ready to Face the Music (Counterattack)“ neminovno podseća na čuveni „Imperial March“ iz Star Wars soundtracka (koji bi bilo zanimljivo čuti u Laibach izvedbi). Isto tako je i „Under the Iron Sky“ uronjena u već odsvirane pop harmonije, ali kao takva jedina sa albuma ima kapacitet da kao singl uspešno promoviše ovo izdanje. Od klišea ne beži ni najneoriginalnija sa albuma „End Title (We Leave in Peace)“, završna tema sa laganim klavirskim i duvačkim aranžmanima koja zvuči isuviše „poznato“ uhu filmofila.

Sve u svemu, iako se radi o soundtrack žanru, Laibach su uspeli da unesu dovoljno dinamike, raznovrsnosti i kvaliteta i tako sa svojeg stanovišta pokušali da spreče da ovaj album postane deo kataloga koji će skupljati prašinu, kako obično završavaju soundtrack albumi izvođača koji se ne bave prvenstveno filmskom muzikom. Zato preslušajte ovaj album i odgledajte film pre nego što počne invazija. Imate dovoljno vremena do tad.

Spisak pesama:

1. B-Mashina (Iron Sky Prequel) (4:38)
2. Take Me To Heaven (3:55)
3. Problems, Big Time! / Schwarze Sonne (1:40)
4. Classroom (Where Are We From?) / Spaceship Hangar (1:00)
5. Kameraden, Wir Kehren Heim! (1:36)
6. Ein Spion Von Der Erde (0:19)
7. Sauerkraut (0:56)
8. Washington’s Escape (2:13)
9. Dr. Richter’s Laboratory (2:41)
10. Vivian’s „Untergang“ (1:44)
11. Klaus And Renate (1:35)
12. In The Machine (1:50)
13. Renate And Washington At The Lab / Albinising Operation (3:00)
14. Nazi Expedition To Earth (2:37)
15. Renate’s Surprise (0:54)
16. Peace Lovin’ Brother Rap (2:39)
17. The Good Times For The Bad People (1:08)
18. Renate’s Message Of Peace (1:28)
19. The Miracle In White House (0:37)
20. The Answer To The Question (2:14)
21. The Moon Nazis Are Coming (0:36)
22. 125’ Later Ragtime (0:08)
23. A Good War Blues (Klaus And Vivian) (1:37)
24. Die Flotte Ist Bereit (1:25)
25. Der Führer’s Last Waltz (3:08)
26. Meteorblitzkrieg Begins (3:07)
27. Ready To Face The Music (Counterattack) (1:41)
28. UN Security Council Confessions (1:58)
29. Space Battle Suite (2:54)
30. James And Renate Inside The Götterdämmerung (1:08)
31. The United States Of America Does Not Negotiate With Terrorists (0:45)
32. Moon Attack (2:16)
33. Götterdämmerung Muss Fliegen (1:50)
34. Feuer Frei! (1:22)
35. Fight Between Washington And Dr. Richter (0:39)
36. Klaus And Renate’s Final ‘Rendezvous’ (2:40)
37. The Fall Of Götterdämmerung (1:02)
38. America (4:28)
39. Under The Iron Sky (4:35)
40. End Title (We Leave In Peace) (2:50)