-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeLa Tumba De Nicolas Cage - Split (2013)

La Tumba De Nicolas Cage – Split (2013)

La Tumba De Nicolas Cage -  Split

La Tumba De Nicolas Cage – Split
Izdavač: AUGE Records ( 2.2013.)
Producenti: /
Trajanje: 21:54
Žanr: Post-rock
Ocena: 9

 Iako poslednjih desetak godina i nije preterano uspešan u odabiru uloga, sestrić Frensisa Forda Kopole, Nikolas Kejdž jeste dobar glumac. Setimo se samo Con Aira ili recimo Face Off. Upravo ste pogledali vrh ove strane da proverite da li je u pitanju balkanrock.com ili kakavfilm.com i videli da je ipak u pitanju jedan od najvećih portala o rok muzici sa ovih prostora i nije vam jasno zbog čega se ovaj uhvatio za Nikolasa Kejdža, posebno posle onih filmova sa američkim nacionalnim (?) blagom. Nekolicina Španaca je u radu pomenutog glumca našla krajnje čudnu inspiraciju i poigravajući se sa svojim instrumentima stvorila izvrsan post-rock koji izdaju pod imenom La Tumba de Nicolas Cage. Zajedno sa zemljačkim screamo/post-hardcore bendom Tempano, La Tumba su ovih dana objavili album pod nazivom Split.

Na albumu, bar što se dela benda La Tumba de Nicolas Cage tiče, numere nose brojevnu oznaku. Kroz, nažalost, samo četiri numere slušamo post-rock kakav odavno nismo imali prilike da čujemo. Egzotičan, divlji, glasan i što je najvažnije, punog zvuka. Iako su fanovi ovog žanra navikli na severnjake kao što su Sigur Ros ili Mogwai, i vatreni Španci imaju šta da ponude na ovom dvadesetominutnom izdanju. Istina je da post rock bendovi niču kao pečurke posle kiše u severnim krajevima Evrope, ali je takođe istina da se većina njih gubi u celom muzičkom moru. Teksture i blagi ritam jednostavno ne budu dovoljni da drže pažnju, bend shvati da nije Mogwai (već gremlin prim. aut.) i il’ postane Coldplay ili svako ode svojim putem, da radi u brzoj hrani ili predaje engleski u nekoj srednjoj školi. Sa ovim egzotičnim mladim bendom čudnog imena se, od srca se nadam, neće desiti isto. Bend funkcioniše kao trio u kome izuzetno šaren bubanj sa poprilično tvrdim (trzalicom sviranim) basom, čini ritam sekciju koja je i pored cele apstraktnosti čvrsta i napeta. Ono što je već 60 godina glavna stvar bilo kog rok žanra, ovde savršeno demonstrira evoluciju šestožičanih aždaja u XXI veku. Od najnežnijih gitarskih tekstura do agresivnih likova i rifova, sve je tu. Upotreba raznih efekata, obaveznih u post-rocku, poprilično je kreativno i inovativno raspoređena na ovom albumu. Gitaru slobodno možemo smatrati vokalom ovog benda, jer kada je nežna, šapuće, a kada je snažna naprosto vrišti. Četvrta numera donosi teksture vredne jednog Bucketheada, što samo govori o umeću glavnog gitariste. Daleko od toga da se ovaj bend može lako porediti i sa pomenutim Brianom Carrolom i sa dva najveća post rock benda današnjice, ne u onom smislu da nije dorastao takvom poređenju, naprotiv. La Tumba je poprilično jedinstvena tvorevina.

Post-rock je vrlo romantičarski žanr, oslanja se na osećanja koja budi svojim zvukom, na predele koje čovek vidi slušajući. Ako ste ikada želeli da vidite španske pustinje, a nemate finansijske mogućnosti za to, teksture i melodije ovog benda će vam vrlo lako dočarati taj prizor. Samo se opustite i zažmurite slušajući Split, mašta vas može odvesti na mnoga mesta na kojim niste bile (a niko vas nije odveo šta god Željko Joksimović tvrdio prim. aut.). Za razliku od većine severnih post-rockera, mesta koja La Tumba istražuje se nalaze na Zemlji. Ovaj album jednostavno treba slušati i pustiti da vas vodi.

Najbolji savet koji od mene možete dobiti je da prebacite ovo na plejer ili telefon, stavite slušalice i šetate, ako je moguće po prirodi slušajući ovo remek delo iz senke. Ovim momcima želim sve najbolje, želim da dobiju keš za full album, a da pritom ne izgube slobodu i kreativnost koja od njih može stvoriti legende. La Tumba De Nicolas Cage je svakako jedno od najvećih otkrića u poslednje vreme i sa radošću očekujemo svako njihovo izdanje. Neka vajda i od Kejdža da bude.

Spisak pesama:
1. Untitled 1……..5:38
2. Untitled 2……..5:19
3. Untitled 3……..4:01
4. Untitled 4……..6:56

Link za download: http://latumbadenicolascagepost.bandcamp.com/