-

Kultur Shock – Intergration (2009)

Kultur Shock -  Integration

Kultur Shock – Integration
Izdavač: Kultur Shock Records, Koolarrow Records ( 24.6.2009.)
Producenti: Jack Edino
Trajanje: 42:15
Žanr: Gipsy Punk, Hardcore Punk, Folk Punk Alternativni Metal
Ocena: 7

 Koliko god hteli da negiramo tu činjenicu, balkanski etno zvuk dobija pozitivne kritike u svetu. Dokaz za to je multietnički alternativni sastav Kultur Shock. Bend postoji više od deset godina na sceni i uspeva da preskače sve stilske granice u muzici. Kultur Shock je još na leto 2009. godine izdao svoj šesti po redu album pod nazivom „Intergration“. Ako ne računamo live albume, ovo bi bila njihova četvrta ploča još od 1999. godine.

Album je nastao prošle godine na relaciji Seattle – Ljubljana. Pored novih 11 pesama donosi i promene u sastavu benda. Naime, Kultur Shock su napustili gitarista Mario Butković i basista Masa Kobayashi, dok su na njihova mesta došli Amy Denio na saksofonu, Guy Davis na bas gitari i na kraju Paris Hurley na violini. Sve su to poznata imena jer su i ranije nastupali sa bendom.

Pioniri ciganskog panka, kako sami sebe vole da zovu, pripremili su produkcijski njihovu najbolju ploču za šta je zaslužan Jack Edino (bivši producent kultnih sastava iz Sijetla, Nirvana i Soundgarden). Pesme obiluju balkanskim zvukom presečenim čvrstim gitarskim deonicama. Još sa albuma „We Came To Take Your Jobs Away“ se vidi uticaj prog metala na njihov dalji zvuk. Frontmen benda Đino Jevđević je i dalje na visini zadatka, vokalne deonice su na zavidnom nivou. On setno peva, viče, pa čak i repuje kao na primer u pesmi Words. Na prvo slušanje se izdvajaju energična punk numera Guerilla, Balcchanalia i sarkastična Lazy gde je ismejana pesma „easy like a sunday morning“. Posebnu atmosferu na albumu daje i savršena violina koja u pesmi The Rose prosto miluje slušaoca. Ta numera je i izabrana za prvi singl za koji je urađen i spot.

Pored šaljivih i irioničnih tekstova, na albumu se nalazi i buntovnička Build A Wall. Sve pesme na albumu deluju dosta konfuzno (kao i sva njihove ranije ploče). Iskreno, ne mogu se sagledati kao neka celina iz razloga što je ova muzika savršena za live izvođenje. Zato Kultur Shock i spada u jedne od najvećih koncertnih atrakcija. Prosto moraju da zvuče mnogo energičnije, a osetno je da su to i imali u vidu kada su snimali ploču.

Podsetimo, album je izdat par dana pre njihove velike svetske turneje gde su nastupali po Americi, Japanu, Rusiji, dok su Evropu posetili početkom jeseni. Promotivnu turneju su započeli u Švajcarskoj a završavaju je u Srbiji, 3. decembra nastupom u Beogradu i 6. decembra koncertom u Novom Sadu.

Spisak pesama:

01. King For Today
02. Build A Wall
03. Guerilla
04. Balcchanalia
05. Country Mohhamed
06. Holy Day
07. The Rose
08. Lazy
09. Agribusiness
10. Gore Gore
11. Words