-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeKraj programa - Ovdje pripadam (2015)

Kraj programa – Ovdje pripadam (2015)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Kraj programa -  Ovdje pripadam

Kraj programa – Ovdje pripadam
Izdavač: Nocturne media ( 28.11.2015.)
Producenti: Igor Rogović, Igor Klanfar
Trajanje: 39:24
Žanr: pop punk
Ocena: 6

 Rijeka obično slovi za grad rocka, grad alternative. Rijeka je također dala prvi jugoslavenski rock bend – Uragane, a dio riječke rock scene bili su (i neki još uvijek jesu) Parafi, Termiti, Denis & Denis, Laufer, Let 3, En Face, Damir Urban, Grč, Father… Riječki glazbenici uvijek su pratili svjetske glazbene trendove, čemu svjedoči i pop punk bend nastao 2011. godine – Kraj programa.

Bend je 2013. godine izdao album prvijenac “Kraj programa”, a krajem prošle godine došao je red i na drugi studijski album – “Ovdje pripadam”. Možda netipično za jedan pop punk bend jest da ima čak šest članova: pjevačica Đina Škulić (koja je ujedno napisala i sve tekstove pjesama na ovom albumu), bubnjar Igor Klanfar, basist Dino Ivelja i čak tri gitarista – Igor Rogović, Ivan Brajković i Goran Boneta.

Debi album poslužio im je da publici zagolicaju maštu, no, iako su već i onda znali kako žele zvučati, na drugom albumu postigli su to da ih se shvati ozbiljnije zahvaljujući čvršćem zvuku, nešto ozbiljnijim tekstovima i još razigranijom Đinom. Slika energične bosonoge Đine s nastupa od prije skoro četiri godine na Urban festu u Osijeku (gdje sam prvi put uživo slušala Kraj programa) ne izlazi iz glave ni dok se preslušava “Ovdje pripadam”.

Album otvara instrumental “Uvod” koji se pretapa u naslovnu “Ovdje pripadam”, za koju je snimljen i spot. To je ujedno i pjesma koja najlakše ulazi u uho pa nije ni čudno što su upravo nju odabrali za singl koji najavljuje novi album. Problem ostatka albuma je taj što gotovo sve pjesme zvuče vrlo slično, posebno ako ne pratite tekst, nego album svira negdje u pozadini. Osim nešto laganijih “Leptir”, “Prazna obećanja”, “Buđenje”, “Boja mojih riječi”, pjesme su uglavnom brzog tempa koji je podebljan glasnim gitarama, uz nezaobilaznu pop melodiju. To u suštini ne zvuči nimalo loše, ali je previše usmjereno na obožavatelje žanra, bez ikakvih iznenađenja. Ipak, ne sumnjam da će pojedine pjesme biti rado slušane na radijskim postajama.

Kroz tekstove se provlače ljubavne teme i one o traženju samoga sebe, no lajtmotiv koji dominira albumom jest ‘pripadnost’, baš kao što naznačuje i sam naslov albuma. Upravo se stoga i može govoriti o zaokruženosti albuma, a “Ovdje pripadam” vrlo lako mogao je biti i naslov zbirke Đinine poezije. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da će se sa stihovima najviše poistovjetiti nešto mlađa publika, zaokupljena prvim ljubavima, rastancima, ljubavnom patnjom, a onda i smještanjem sebe tamo gdje pripadaju. U tom smislu glazba odlično prianja uz tekstove jer, umjesto da pridonese još većem propadanju i zatvaranju, može poslužiti za izbacivanje nakupljene negativne energije.

Rijeka se još jednom pokazala kao plodno glazbeno tlo. Kraj programa definitivno su osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni kada je pop punk u pitanju, a albumom “Ovdje pripadam” samo su još više učvrstili svoje mjesto. Ozbiljnije, zaokruženije i još snažnije izdanje svakako će bendu poslužiti kao još jedna odskočna daska u karijeri, a bosonoga Đina i petorica momaka učinit će nastupe uživo nezaboravnima.

Popis pjesama:
1. Uvod
2. Ovdje pripadam
3. Sve je nestalo
4. Leptir
5. Budi netko
6. Prazna obećanja
7. Drugačiji smo stvoreni
8. Vrijeme mijenja se
9. Buđenje
10. Nove uloge
11. Boja mojih riječi
12. Ne boli me