-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeKings of Leon - Mechanical Bull (2013)

Kings of Leon – Mechanical Bull (2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Kings of Leon -  Mechanical Bull

Kings of Leon – Mechanical Bull
Izdavač: RCA ( 24.9.2013.)
Producenti: Angelo Petraglia
Trajanje: 42:31
Žanr: southern rock, garage rock, blues rock, alternative rok, rock’n’roll
Ocena: 9

 Jednu od najuzbudljivijih tačaka na američkim rodeima predstavlja jahanje bika. Neizvesnost i adrenalin tokom tih osam sekundi jedno su od najekstremnijih iskustava koje možete doživeti. A pritom je i simbol hrabrosti jednog kauboja. Mehanički bikovi po južnjačkim barovima širom Amerike jedna su od glavnih atrakcija. Ceo minut traje borba koja je zabavna i uzbudljiva, a Debra Vinger u filmu Urban Cowboy pokazala je da ova igra može biti i seksepilna. Uz dodatak rokenrola i ljubavi „Mechanical Bull“ grupe Kings of Leon pruža sve što je potrebno jednom modernom kauboju.

Na „Mechanical Bull“ braća Falovil vraćaju se korenima i svojim prvim diskovima. Na „Come Around Sundown“ i „Only by the Night“ više su se okretali alternativnom roku i evropskom tržištu, dok su u svojoj rodnoj zemlji bili potcenjivani. Već sa prvom pesmom „Supersoaker“ i stihovima Cause I’m the super soaker, red white and blew ’em all away žele da se predstave kao Amerikanci koji nisu zaboravili svoje početke inspirisane južnjačkim rokenrolom i bluzom. Na to sve dodaju garažni zvuk i otkrivena je šema iza albuma. Upravo mešavina ovih žanrova, pogotovo sa bržim pesmama, podseća na prva dva albuma „Youth & Young Manhood“ i „Aha Shake Heartbreak“.

Najbrža, najuzbudljivija i najžešća kompozicija na albumu je verovatno „Don’t Matter“. Pankerski rif prati celu numeru sa završnicom u jednog od možda njihovih najkompleksnijih gitarskih solaža. Alternativni rok nije nešto poznat po bluzerskim solažama, što je još jedan dokaz da se bend vraća svom početnom muzičkom izrazu.

Kings of Leon jesu karakteristični i po svojim ljubavnim pesmama, to rade odlično, zato ni ovaj album nije smeo da prođe bez nežnije strane. „Beautiful War“, „Temple“, „Wait for Me“, „Tonight“ i „On the Chin“ mogu se svesti pod laganije i emotivnije. Kao i sve balade Kings of Leon, idealne su za vođenje ljubavi i uopšte osećanje prisnosti sa voljenom osobom. Doduše, treba ih izbegavati u periodima raskida.

Kada se kompletno sagleda, disk je poprilično konzistentan. Nema očiglednog koncepta, ali neke sitnice, počev od omota albuma i njegovog naziva, navode nas ka američkim barovima i urbanim kaubojima. Nekako su i pesme usklađene da počinju bržim tempom, kada vaš provod u baru tek počinje, a poslednja „On the chin“ baš zvuči kao sikter, kada su već svi pijani, leže po(d) stolovima, dok osoblje polako naplaćuje račune, služi zadnju rundu i već kreće sa čišćenjem poda i skupljanjem stolica.

„Mechanical Bull“ je napravljen da zvuči jednostavno i vrlo pitko što ume da bude loše generalno, ali je ritmičan i to na ovom primeru zvuči savršeno. Vidi se da je pažljivo pripreman, da iako prost, on bude kompletan. Čak su izbacili i neke šire društvene teme u stihovima i okrenuli se ljudskoj svakodnevnici. I stvarno mu je teško naći ikakvu manu. Možda neka pesma i deluje slabije, ali opet ima neku svoju prednost, a i samo su nijanse u pitanju koje iščezavaju sa više preslušavanja. Ovo je jedan od najboljih albuma u ovoj, muzički jako bogatoj godini, koji se sluša u jednom dahu. Braća su ispravila sve greške sa svojih prvih albuma i servirali ih publici u mnogo zrelijoj i ozbiljnijoj ambalaži.

Spisak pesama:

1. “Supersoaker” 3:50
2. “Rock City” 2:56
3. “Don’t Matter” 2:50
4. “Beautiful War” 5:09
5. “Temple” 4:10
6. “Wait for Me” 3:30
7. “Family Tree” 3:50
8. “Comeback Story” 3:59
9. “Tonight” 4:33
10. “Coming Back Again” 3:28
11. “On the Chin” 4:16