fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Karnivool - Asymmetry (2013)

Karnivool – Asymmetry (2013)

Karnivool -  Asymmetry

Karnivool – Asymmetry
Izdavač: Density Records, Cymatic Records/Sony ( 19.7.2013.)
Producenti: Nick DiDia
Trajanje: 67:01
Žanr: progressive rock, alternative metal, art rock
Ocena: 7

 Oni nisu najpopularniji bend u Australiji. Izgleda da ih slava ni ne zanima previše. Iako su s otoka ne jašu klokane na posao. Nemaju ni koale. Ali zato imaju australski naglasak! How ya doin’ mite? Ono što njih zanima je glazba, vizualizacija glazbe. Inovacija. Opuste se uz glazbu i ne znaju gdje će ih ona odvesti. Dovesti. Često ih put iznenadi. Glazba je nepredvidljiva.

Karnivool je australijski bend nastao 1997. godine. Na početku je to bio srednjoškolski bend koji je po tulumima svirao obrade Nirvane i Carcassa. Sada je to progressive rock i alternative metal bend. Iza sebe imaju izdana dva EP-ja i tri albuma. Posljednji, Asymmetry, izdali su 19. srpnja 2013.

Kod prvog slušanja albuma mogu se primijetiti sličnosti u stilu glazbenog opusa Depeche Moda, ali samo u fragmentima. Možda imaju sličan stil, ali Karnivool ga je oblikovao prema svojim potrebama i to vrlo unikatno. Duboki naelektriziran bas koji je poznat kod Engleza, prepoznaje se u pjesmama Nachash i We Are, pjesma koja jedina za sada ima snimljen i spot. U Nachash-u, kako pjesma napreduje, zvuk snažnih gitatara polako nadvladava bas, da bi se pred kraj pjesme on ponovno pojavio. Pjesma ima odličano usklađen intro: prvo se čuje samo adrenalinski ritam bubnjeva, zatim dolazi električni bas i onda nastupaju gitare.

Album ne obiluje gitarističkim riffovima, ali ima nekih zanimljivosti koje će zaljubljenici u taj instrument htjeti svladati. Tako npr. A.M. War ima vrlo melodičan uvod, dok The Refusal funky riff, ali u pjesmi pjevač Ian Kenny svojim prodornim glasom odmah daje do znanja da to nije funk, nego žestoka metal pjesma.

U prvom dijelu albuma prevladavaju žestoke pjesme, dok pjesme na drugom dijelu teže eksperimentiranju, susretu s glazbenim bojama. Putovanju. Pjesme su laganije i zahtijevaju strpljenje. Ponegdje se javljaju i sličnost. Ne dolazi do isticanja jednog dijela benda, npr. gitare ili vokala. Eidolon je dobar primjer toga. U njemu bend diše kao jedno, ponaša se kao živi organizam. Oni prate energiju jedni drugih. Može se pak reći da su naglasak stavili na riječi pjesme, koje vrijedi popratiti. Za razliku od ove pjesme, u Sky Machine-u se može primijetiti isticanje, i to bubnjeva kojima se naravno ne može ništa zamjeriti, jer to odlično pristaje uz doživljaj pjesme. Još jedna lagana pjesma je Float, gdje ćete, ako se uživite, osjetiti zašto se pjesma zove Plutanje. Zvuk gitare kao da je vodeni, a vokal lebdeći.

Na albumu se nalaze i četiri pjesme bez vokala ili s gotovo neprimjetnim vokalom. Ipak, te četiri pjesme ne mogu se nazvati instrumentalima. Možda misaone pjesme? To je nekakav novi stil kojega sam prvi put susreo upravo na ovom albumu. Hoće li se ubuduće taj stil nazivati karnivool stilom? Album i započinje i završava jednom takvom pjesmom. Zanimljivo je da su te dvije pjesme spojene tom jednom specifičnom frekvencijom zvuka. Frekvencijom kojom prva pjesma započinje, zadnja završava, čime se album zaokružuje na jedan vrlo diskretan i neprimjetan način.

Pjesma koja nosi isti naziv kao i naziv albuma, Asymmetry, također spada u karnivool stil. Cijelu pjesmu prati taj jedan specifični zvuk koji uđe ljudima pod kožu. Kada bi svemir imao srce, zvuk njegovih otkucaja imao bi isti zvuk kao i ova pjesma!

Album Asymmetry je asimetričan. U prvom dijelu albuma prevladavaju žestoke pjesme, dok u drugom pjesme mirnijeg tipa. No to ne znači da u polaganim pjesmama neće doći do asimetričnog izljeva metala ili obrnuto. U pjesmama u kojima su eksperimentirali i pokazali svoju inovativnost, asimetrija je baza svega. Jedina pjesma koja se čini kao usklađena jest Eidolon, što ponovno može ići u prilog asimetriji jer se razlikuje od svih ostalih. A ono po čemu će se ovaj album sigurno zapamtiti jest naravno – karnivool stil!

Popis pjesama:

1. Aum
2. Nachash
3. A.M. War
4. We Are
5. The Refusal
6. Aeons
7. Asymmetry
8. Eidolon
9. Sky Machine
10. Amusia
11. The Last Few
12. Float
13. Alpha Omega
14. Om