-

Judette – 27 (2016)

Judette - 27

Judette – 27
Izdavač: Croatia Records ( 2.12.2016.)
Producenti: Vedran Kovačić, Mark Mrakovčić
Trajanje: 42:00
Žanr: Rock, Pop-Rock
Ocena: 8

 Judette, relativno novo ime na hrvatskoj sceni, već pomalo zasićenoj komercijalnim rokerima i „pop divama“, donosi pravo osvježenje. Iako već nekoliko godina grupa izbacuje singlove tek sam ih nedavno otkrio na jednom festivalu gdje su svirali uz još desetak izvođača. Već tada, na prvo „slušanje“, pomislio sam: „Ovo je nešto drukčije!“. Namjerno ih ne želim žanrovski okarakterizirati jer mi se zaista čini da ni Judette to nije briga. Bend postoji od 2011. godine, a sada su objavili i album prvijenac naziva “27”.

Dakle, album s prvom pjesmom kreće dinamično, zabavno i uz česte promjene tempa. Pjevačica Lea Radolfi zvuči fantastično i to ne zbog nekih nevjerojatnih vokalnih vratolomija, nego zbog čiste karizme i feelinga koji ostavlja za sobom. Na dojam je možda utjecalo i malo zasićenje trenutnom glazbenom scenom u Hrvatskoj misleći pri tome na pretjeranu produkcijsku ispoliranost vokala, glazbe, teksta i svega ostaloga. U ovome se slučaju vidi da Lea zna što radi, ali isto tako da joj nije namjera biti ono što nije.

Ostatak benda je također odradio dobar posao, osjete se utjecaji sa svih strana, no to ipak nije učinilo album prešarenim u smislu mix albuma iz ere Bravo magazina. Postoji jedna dobra doza raznolikosti glazbe u pjesmama i to upravo onoliko koliko treba da je album moguće odslušati, a da vam ne postane dosadno. Nakon polovice albuma, kad ste već trebali biti uvjereni da album uopće nije loš, dolaze hitovi na red i tada postajete zaraženi jednostavnošću i talentom koji je ovdje demonstriran.

Tekstovi pjesama uglavnom govore o temama bliskim relativno mlađoj populaciji (odakle i naslov albuma “27”). Sadržajni su, iako ne previše duboki; hoće li se to svima svidjeti stvar je ukusa, ali svakako je složeno kao nešto u čemu se može uživati dok ste u automobilu i nemate vremena secirati svaki stih.

Osim pjesama na albumu, za potpuni doživljaj ovoga otkrića savjetujem pogledati i video spotove za nekoliko singlova. Koliko sam uspio istražiti, većinu, ako ne i sve spotove, režirala je Lea i dovoljno je samo reći da je posao napravljen odlično.

Za kraj, preporuka za poslušati su pjesme “Vjerujem”, “Rio”, “27” i “Voli me”. Naravno, ako ste u prilici vidjeti Judette uživo, nipošto nemojte propustiti!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O7O3rvXGK7o]

Popis pjesama:

 1. Lijepa laž
 2. U mrak
 3. Voli me
 4. Neki drugi gradovi
 5. Žuti vlak
 6. Bez tebe
 7. 27
 8. Vjerujem
 9. Rio
 10. Kraj
 11. Za kraj
 12. Divan svijet