-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeJosip A Lisac - Pali Ideali (2013)

Josip A Lisac – Pali Ideali (2013)

Josip A Lisac -  Pali Ideali

Josip A Lisac – Pali Ideali
Izdavač: KC Sombor ( 12.5.2013.)
Producenti: /
Trajanje: 42:28
Žanr: Ska
Ocena: 4

 Josip A Lisac je novosadski band kvazi duhovitog imena, sa kvazi duhovitim tekstovima, koji svira kvazi dobru glazbu, a ove godine su objavili svoj kvazi drugi album (treći po stvaralaštvu, drugi po objavljivanju – citiram stranicu benda).

Prvijenac Josipa A Lisca, izdan 2011., naziva ‘Poslednji Samuraji’ je čist’ OK ostvarenje – ako se pod OK može smatrati generični ska sa par zanimljivih ideja i sa nimalo duhovitim tekstovima.

Na svom drugom izdanju,’Pali Ideali’, band je surađivao sa mnogim drugim novosadskim izvođačima poput Popa iz Atheist Rapa, kao i Biškea iz Pere Defformere. To se i osjeti na albumu. ‘Pali Ideali’, odnosno prva polovica albuma, su puno progresivniji, puno eksperimentalniji, puno kvalitetniji od svog prethodnika. Na dotičnoj polovici se može čuti puno različitih glazbenih utjecaja – ima tu rocka (‘Jesenja’ i ‘Izam’), elemenata rock opere (‘Jesenja’ i ‘Predstava’), reggaea (najviše na ‘Predstavi’), pa čak i loungea u uvodnoj ‘Pali Ideali’. Također su tekstovi na ovoj polovici albuma puno bolji, inteligentniji i promišljeniji, sa političkim senzibilitetom. Na ‘Mala Zemlja Veće Gostoprimstvo’ se može primijetiti i lirski utjecaj legendarnog Štulića. Ukratko rečeno, ova polovica albuma predstavlja vrlo zreo i dobar ska ‘album’ te je svakako preporučujem.

I onda sve ode k vragu. Na 7. pjesmi imena ‘Nema Se Kobaje’, točno na polovici albuma, ‘Pali Ideali’ padaju u vodu. ‘Nema Se Kobaje’ sama po sebi nije toliko loša (najgore tek slijedi) koliko je dosadnjikava i monotona. Takvom dojmu pridonosi činjenica da je smještena iza 6 poprilično zanimljivih pjesama. Izgleda da se u tom trenutku snimanja albuma, osim što se nije imalo kobaje, više nije imalo niti originalnih ideja. Kao što sam rekao, dno albuma se pojavljuje tek poslije ‘Nema Se Kobaje’, a dolazi u obliku ‘I Da Mi Kažeš Ako Te Neko Dira’.

Josip A Lisac se tom pjesmom uznosito vraćaju na staze stare slave svoje neduhovitosti i ostaju na istima sve do kraja albuma. Uzrok užasa i djetinjastosti ove pjesme se nalazi u suradnji banda sa Biškeom i ubacivanjem nimalo duhovitog narodnjačkog versa i refrena u već nimalo duhovitu pjesmu. Izgleda da su Josip A Lisac tražili svaku izliku kako bi se priključili iritantnom, i sve popularnijem, trendu ubacivanja narodnjačkih elemenata u alternativnu glazbu. Ni preostale pjesme na albumu nisu ništa bolje – ‘More Ska’ i ‘Prestani Da Se Motaš Oko Moje Žene’ su savršeni dokazi kako bi se članovi Josipa A Lisca trebali više baviti sviranjem, a bavljenje humorom prepustiti nekome tko je bolji od njih u tome. Zadnje 2 pjesme na albumu, ‘Kurt Cobain’ i ‘Valcer’, nisu toliko iritantne kao prethodne, no svejedno bivaju su neupečatljivo prosječne.

Kada se dogodi situacija da je album toliko bipolaran kao ovaj, teško je donijeti konačan sud o istome. Je li ovo dobar album? Je li loš? Treba li ga preporučiti nekome? Treba li ga preskočiti? Rekao bih da je pravi odgovor na sva ova pitanja – kvazi.

Spisak pesma:

1. Pali ideali
2. Mala zemlja veće gostoprimstvo
3. Jesenja
4. Izam
5. Predstava
6. Nikad jednorodno
7. Nema se kobaje
8. I da mi kažeš ako te neko dira
9. More ska
10. Prestani da se motaš oko moje žene
11. Kurt Cobain
12. Valcer