-

Jonathan – To Love… (2017)

Jonathan -  To Love...

Jonathan – To Love…
Izdavač: samostalno izdanje ( 13.2.2017.)
Producenti: Matej Zec i Daniel Garsija
Trajanje: 39:28
Žanr: Indie/Alternative Rock
Ocena: 8

 Postoji mali broj bendova na našim prostorima koje možete zamisliti kako zauzimaju veliku binu festivala kao što je Glastonbury. Hrvatski zbog toga gde postoji, ali svetski zbog muzike koju stvara, bend Jonathan je opravdao svoju poziciju jednog od najkvalitetnijih bendova na našim prostorima novim mini albumom „To Love…„.  Ovaj album će biti kompletiran na jesen kada će biti izdat njegov drugi deo i oformiti celinu pod nazivom „To Love… Or To Hold„.

Album „To Love…“ sniman je u studijima York i GIS u saradnji s Matejom Zecom (pesme „Leaving Here“ i „Heaven„) i Danielom Garsijom i u studiju Marka Mrakovčića u kom je završena pesma „Alison„. Produkcija albuma je dinamična, nesvakidašnje posvećena vokalima i oseća se da je dosta toga snimano na živo. Sirovost i energija izbijaju iz svake sekunde albuma zahvaljujući tome. Miksevi su malo dublji i mračniji nego na prvencu „Bliss“ i odlično se slažu u karakter samog albuma. Pesme se zanimljivim detaljima prelivaju jedna u drugu. Za to su korišćeni većinom zvukovi iz prirode kao što su koraci, kiša, cvrkutanje ptica, vetar…

Nalazimo se na peronu železičke stanice ili metroa kojim prolazi voz, odjekuju snažni udarci klavira, jedna poprilično filmska scena kojom počinje pesma „Battles„. Odjekivanje dirki prati Badurin glas koji teče protiv melodije. Pojavljuju se minimalistički udarci na bubnju i tapšanje koje povećava tenziju. I’ll be your guide, progovara lirski subjekt koga ćemo pratiti tokom celog ovog albuma. Dva minuta laganog dela i sledi bum. Gitare i bas uleću potpuno menjajući pesmu u nojz kompoziciju punu zavijanja i mikrofonije, dok bubanj drži intenzivni ritam. Kroz tekst se nabrajaju sve bitke koje vodimo kroz život i istoriju i na koje moramo biti spremni.

Coming Again se okidanjem akorda na gitari naglo stvara iz prethodne, ali ukoliko ne pogledate da li se pesma promenila bićete ubeđeni da slušate  samo još jedno iznenađenje prethodne pesme. Ova numera je svojevrsna igra tempom i promenom u emociji gde se dobro organizovanim aranžmanom dopire do slušaoca. To se postiže napetim prelazima iz tihog u glasno i iznenadnim padanjem u melanholične delove. Na kraju pesme naš “vodič“ korača do vrata koja otključava, ulazi u prostoriju i zatvara nas u sledeću pesmu.

Leaving Here je najmirnija pesma na albumu. Dopušta nam opuštanje na mestu na kom we don’t feel like leaving here. Pojavljuju se i violine, praćene perkusijama i višeglasnim pevanjem. Preciznost pevanja i sama organizacija vokala u ovoj pesmi njen je najveći kvalitet. Opet izlazimo iz stana na zagužvanu ulicu kojom prolaze nervozni vozači neprekidno svirajući.

Koračajući ulicom ulazimo u pesmu „Days“ koja priča o svim lošim danima kroz koje prolazimo. Poseduje setnu atmosferu u strofama, ali i refren koji se veselo pevuši uprkos na svoj tekstualni smisao. Galoni melanholije izbijaju iz ove pesme. Stižemo tamo gde smo se zaputili, izuvamo mokru obuću, dok se u daljini i dalje čuju sirene i kiša.

Moments“ nas tera da preturamo po starim uspomenama zaostalim po fiokama naših domova. Jedna veoma spora pesma sa jednom gitarom i basom koji prate ritam bubnjeva, dok druga gitara neprekidno ukrašava sve to mini solažama. Kompozicija raste od samog početka, svaki novi deo je emotivniji i masivniji. Produkcijski posao Danijela Garsije ovde je za svaku pohvalu. Izbalansirano se svaki instrument može čuti, a svaki novi zvuk vas sve više uvlači u kompoziciju.

Posle lošeg dana i starih uspomena i kiše koja je padala napolju, dolazi sunčano jutro praćeno cvrkutom ptica kojim se prethodna kompozicija spaja s pesmom „Heaven„. Razlaganje akorda na gitari se prosto lepi preko ovog cvrkutanja, a na njega se ubrzo nadovezuju vokal i klavir. Ova pesma predstavlja verovatno najkompletniju pesmu u karijeri benda. Vokal je uspešno osmišljen, a stalno ponavljanje određenih tekstualnih delova tera vas da zapamtite melodiju. Ne postoji jasno razgraničen refren u pesmi, ali svaki njen deo poseduje energiju i kvalitet takav da će zvučati sveže i pevljivo kao bilo koji pop refren. Ipak muzički i aranžmaski najzanimljivi trenutak je kada svi insturmenti iznenada stanu radi uleta brzog i atonalnog gitarskog rifa iz koga će se ponovo izroditi pevanje i strofa koji će vas nositi sve do mračnog i haotičnog narativnog završetka.

Povik Hey you! otvara pesmu „Who lies to whom“ koja najviše podseća na one koje su se našle na prvom albumu. Pravi indie rock hit kakav biste očekivali od benda kao što su The Strokes. Zvuk ove pesme je potpuno svetski i retko ko bi da mu pustite ovu pesmu, a da nikad nije čuo za Jonathan, rekao da su uopšte sa Balkana. Pesma koja pokreće na igru, ali sigurno na koncertima iznedri i neku šutku.

Mini album završava pesmom „Alison“ koja nas još jednom vraća melodijama i atmosferi prvog albuma. Pamtljiva svirka na gitarama, precizni obli bas tonovi, čas nežni, čas režeći vokal i jednostavan i kreativan ritam na bubnjevima stvorili su pesmu za veselo skakutanje i igru koju će publika obožavati.

Prvi deo album „To Love… Or To Hold“ je poput dobro ispečenog hleba u pekari Jonathan. Njegovi krajevi su hrskavi i čine nam doživljaj uzbudljivim, dok je njegova sredina mekana i topla tako da nas hrani i raznežuje. Preslušajte ovaj album i nahranite se njegovim melanholijom s jedne, i uznemirenošću s druge strane.

Spisak pesama:

1.Battles 06:26
2.Coming Again 04:40
3.Leaving Here 05:12
4.Days 05:15
5.Moments 05:05
6. Heaven 05:14
7. Who Lies to Whom 03:48
8. Alison 03:48