-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeJohnny Marr - Call The Comet (2018.)

Johnny Marr – Call The Comet (2018.)

Johnny Marr - Call The Comet

Johnny Marr – Call The Comet
Izdavač: New Voodoo Records ( 16. 6. 2018.)
Producenti: Johnny Marr
Trajanje: 57:52
Žanr: Indie Rock
Ocena: 7

  

Poznati britanski gitarista, tekstopisac i pevač Johnny Marr, većini poznat kao osnivač i gitarista kultnog benda The Smiths, objavio je svoj treći solistički studijski album “Call the Comet”. Marr je kroz godine uspevao da ostane muzički veoma svež prativši modernu scenu i krećući se po mnoštvu novih bendova (Modest Mouse, The Cribs…).

Pozivajući kometu na svom novom albumu ostao je rifovski i harmonijski jednostavan, dok je svo svoje iskustvo usmerio ka aranžmanima i vokalnim rešenjima. Komercijalni indi-pank izbija iz svih pora ovog albuma i stvara savršen sklad bunta i protesta s jedne strane i razigranosti i raspevanosti s druge. “Hey Angel”, “Rise”, “The Tracers”, “My Eternal” i “Bug” savršeno pokazuju ovaj odnos koji slušaoca drži neprekidno animiranim i u iščekivanju novih zanimljivih preokreta u pesmama. Ipak, traka u kojoj se pokazuje sva veličina i kvalitet ovog albuma je “Spiral Cities”, gde se naizgled nespojivi delovi izuzetno osmišljenim prelazima prelivaju jedni u druge, a kada bi vam ih neko zasebno pustio, rekli biste da su iz potpuno drugih pesama.

Za ljubitelje Smithsa na albumu će se svakako istaći pesme “Day in day out” i “Hi Hello”. Ove dve kompozicije na trenutke i preterano liče na ono što je radio sa Morriseyem. U prvoj pesmi je muzika ta koja najviše dovodi do izjednačavanja sa The Smiths, dok ćete u drugoj, uprkos tome što sve glavne vokale izvodi Marr, uporono čuti glas najvećeg vegana alternativne muzike.

Po svojoj atmosferi na albumu se ističe pesma “Actor Attractor”. Dosta mračnija i većinom oslonjena na sintisajzer i ponavljajući ritam elektronskih bubnjeva koji zvuče kao da su izašli sa albuma nekog post-punk/gotik benda osamdesetih. Iako ovi instrumenti nose celu pesmu, povremeni uleti električne gitare i horskih vokala čine je atraktivnijom i ne dozvoljavaju da se umorite od ovih ponavljanja. Takođe instrumentali koje Marr ubacuje, prepuni su efekata i više su neka vrsta ukrasa u službi pesme nego što su zasebne gitarske solo deonice.

Johnny Marr nije ovde izleteo s nekom preterano hitičnom niti genijalnom pesmom, ali nam je pružio jednu ploču na kojoj se oseća sva njegova uznemirenost i želja da se buni protiv mnogih osobina modernog života i čoveka u njemu, a da to radi bez ikakvih preterano agresivnih zvukova. Njegov bunt je iskren i pokazuje nam večiti sukob između nihilističnog pomirenja i volje pojedinca da i dalje traga za onim što je bitno.

Svi koji vole bilo koji pravac u modernoj rok muzici teško da će s negodovanjem odbaciti ovako šarenolik, dobro upakovan, prepun iznenađenja, a opet tako minimalistički album nabijen nemaskiranim emocijama.

Spisak pesama:

 1. Rise
 2. The Tracers
 3. Hey Angel
 4. Hi Hello
 5. New Dominions
 6. Day in Day Out
 7. Walk Into the Sea
 8. Bug
 9. Actor Attractor
 10. Spiral Cities
 11. My Eternal
 12. A Different Gun