-

John Mayer – Sob Rock (2021)

John Mayer Sob RockJohn Mayer – Sob Rock
Izdavač: Columbia Records, 16.07.2021.
Producenti: John Mayer, Don Was, Chad Franscoviak, Ernest Wilson
Trajanje: 38:26
Ocena: 6.5

 

Nakon duže pauze, John Mayer se vraća na scenu sa osmim studijskim albumom Sob Rock, koji je očigledan omaž osamdesetim. Počevši od dizajna omota albuma koji je stilski prožet bojama osamdesetih, do kombinacije „retro“ tonova koji podsećaju na Toto, Claptona, Dire Straitse i druge dobro utemeljene nosioce zvuka osamdesetih, Mayer još jednom izbegava konformizam na svoj način. Zajedno sa poznatim session muzičarima, Pinom Palladinom, Gregom Phillinganesom i Aaron Sterlingom, Mayer donosi zvuk koji je na prvo slušanje kao davno izgubljena ploča decenije, međutim, taj se koncept gubi sa svakim novim slušanjem i ostaje ugodni, blagi, prepoznatljivi John Mayer.

Album otvara Last Train Home, koja na prvu zvuči kao kombinacija „Afrike“ od Tota i prepoznatljivog tona Claptonove gitare sa Journeyman albuma. Dok na prvom singlu New Light“ eksperimentiše sa pop-funk zvukom na kojem surađuje sa veteranom hip-hop produkcije, Ernestom Wilsonom, poznatijim kao No I.D., na numeri I Guess I Just Feel Like“ kroz solo u Jerry Garcia stilu dokazuje čime je zaslužio svoje mesto u grupi Grateful Dead.

U suštini „Sob Rock“ je koktel laganih i ugodnih pesama sporijeg tempa, koje bi se zasigurno pronašle na soundtracku Miami Vice-a. Dok „Wild Blue“ evocira zvuke Dire Straitsa i Alan Parsons Projecta, „Shot in the Dark“ je u stilu balada kasnih osamdesetih, poput „Another Day in Paradise“ od Phila Collinsa.

Što se tekstova tiče, Mayer se većinski drži tematike ljubavi i gubitka, ali ipak ne preterano ozbiljno – „Why You No Love Me“ je čisti primer blagog i šaljivog pristupa, za koju Mayer kaže da se odnosi na odumiranje ljubavi, dok na „Shouldn’t Matter but It Does“ peva „Now the road keeps rolling on forever“, uprkos otrcanosti, Mayer uspeva da i taj stih dostavi sa notom iskrenosti, pa mu se ne može zameriti.

Neograničen ni sa jednim žanrom u potpunosti, „Sob Rock“ donosi kombinaciju različitih tonova, ponekad i u samo jednoj pesmi. Na „Til the Right One Comes“ Mayer kombinuje bluegrass i art rock, dok na „Carry Me Away“ pravi kombinaciju new wave pop i blue-eyed soul. Možda najprikladniju kombinaciju nosi završnica albuma „All I Want Is To Be With You“ koja je u stilu country and westerna, prožeta ljubavnom čežnjom.

Mayerova opuštenost i ne uzimanje sebe za ozbiljno je zapravo i temelj satiričnosti albuma „Sob Rock“, koji fokus ne stavlja na individualnost Johna Mayera kao muzičara, već je omaž dobrim starim danima kada muzičari nisu išli za lajkovima i pregledima, već za svojim osećanjima.

Lista pesama:

  1. Last Train Home
  2. Shouldn’t Matter but It Does
  3. New Light
  4. Why You No Love Me
  5. Wild Blue
  6. Shot in the Dark
  7. I Guess I Just Feel Like
  8. Til the Right One Comes
  9. Carry Me Away
  10. All I Want Is to Be With You