-

Jesenji orkestar – Pesme iz Remonta (2020)

Pesme iz Remonta Jesenji orkestarJesenji orkestar – Pesme iz Remonta
Izdavač: samostalno izdanje, 26. januar 2020.
Producenti: Daniel Kovač i Petar Stevanović
Trajanje: 33:47
Žanr: blues/folk/po/rock
Ocena: 8.5/10

 

 

Hteli ste nešto novo i nešto drugačije? E pa izvolite! “Pesme iz Remonta” nije album koji je mogao da napravi bilo ko. To je morala da bude jedna iskusna glava koja već dugi niz godina obitava na domaćoj muzičkoj sceni i koja je prošla, manje više, sve moguće muzičke oblike da bi konačno došla do ovog, koji je jedno istinsko osveženje koje nam je svima nedostajalo. Daniel Kovač je oko sebe ovog puta okupio Glasove iz Remonta, odnosno pevačku grupu sačinjenu od Katarine Kostadinović Kejti Kej, Jelene Jelić, Sandre Jevtović Bugarin, Ivana Jevtovića, Dušana Savića i Miroslava Karića. Kako i sam Daniel kaže: Jesenji orkestar je neka vrsta instituta za proučavanje pesama, a na ovom albumu su se ispitivale pesme za pevanje. Ako se pitate šta to znači, poslušajte ovo umetničko delo i biće vam jasno.

Jedna akustična gitara, jedna usna harmonika, par kolena, dlanova, prstiju i sedam glasova. Jedna soba u galeriji Remont, par mikrofona i jedan 22. decembar bili su dovoljni za nastanak ovog albuma. Rezultat je nekoliko intimnih, ljubavnih, preispitujućih, angažovanih i opominjućih tekstova od kojih je prosto nemoguće izdvojiti favorita. Rezultat je jedan album koji ima dušu, ogoljen i sirov, jedan album koji zrači toplinom i miriše kako je Beograd nekada umeo da miriše. Jedan album koji vam, zajedno sa njegovim autorima, pruža srce na dlanu. Seckanje ovakvog albuma na singlove bi bilo skrnavljenje i iskrena je preporuka da se ovaj album iznova i iznova sluša u celini. Zamotajte se u ćebe, skuvajte čaj ili sipajte čašu vina, pružite noge i prestrojite se iz brze u zaustavnu traku ovog hiperaktivnog života 21. veka i bar na ovih pola sata dozvolite poeziji da vam obriše sve misli iz glave.

 Bilo je smešno vreme tog dana…

Ovim stihovima nam album otvara vrata. Tiho i mirno, skoro stidljivo nas upoznaje i kaže ovo sam ja (ovo smo mi), dobrodošli. Ali nam u isto vreme i jasno stavlja do znanja šta da očekujemo. Pokazuje nam svoje novo odelo, pokazuje šta je danas i šta je postao. Minut kasnije ulazimo u dve pesme koje se bore za slabije, koje se bore za istinu čak i ako je ceo svet protiv njih. Dve pesme koje se bore za nešto što je danas prava retkost. I kao što „Pesma nepravedno zatočenog sužnja“ kaže:

Ne brini ljubavi, ne brini radosti
Istina mene brani
Lanci moji pašće, svaki nasilnik nek drhće
Moje ropstvo slobodu brani…

Slede šaptajuća „Stiže voz u stanicu„, post-ljubavna „Vreme bez pisma“ i jedna od ranije poznata pesma otpevana u novom aranžmanu. „Podrška je važna“ se našla na albumu „Zabava“ Kovačevog benda Jarboli iz 2011. godine, a čini se da će nam tematika ove pesme još dugo, dugo kao društvu visiti nad glavom. „Kako se prodaju reke?“ se bavi jednom, na našu žalost, aktuelnom temom u posednje vreme. Iz imena pesme vam je jasno o čemu se radi, a sami poslušajte kako izgleda pogled Jesenjeg orkestra na celu tu priču. „Kada idioti zabrljaju“ se idealno nadovezuje na prethodnu pesmu o rekama i daje vam „suptilnu“ ideju kako da sprečite da se njihove brljotine više ne ponove.

Kada idioti zabrljaju, nemoj da se ljutiš
Prošlo je vreme da se brljotina spreči…

U pesmi „Gospodin na vratima“ Ivan Jevtović razbija formu pevanja iz prvog dela albuma i na komičan način daje glas đavolu, koji u ovom slučaju na neki način predstavlja potrošačko-kapitalističku prirodu današnjice. Ukoliko ste se našli na nedavno održanoj promociji ovog albuma u galeriji Remont, mogli ste da vidite kako ostatak orkestra plače od smeha dok Jevtović iznosi svoju ulogu, pa čak i Dušana Savića koji ga je u tim trenucima snimao mobilnim telefonom. Pretposlednje dve su intimna „Na tvom vratu“ i jedna bluzerska, „Tugovanka na mostu„, u kojoj takođe Ivan Jevtović iskače iz koncepta i pesmu obogaćuje usnom harmonikom.

Stojim na pola mosta mama, ne znam kuda da idem…

Album se završava kako je i počeo, pesmom „Bilo je smešno vreme tog dana„. Ali sada, na samom kraju, ova pesma više nije stidljiva. Već se uveliko znamo, prošli smo celu priču nazvanu „Pesme iz Remonta“ zajedno. Ako je napravila tihi uvod, sada stavlja glasnu tačku. I kako odmiču poslednje sekunde ovog albuma, intenzitet ove pesme polako raste, postaje sve snažnija, na kratko puca i konačno nas nakon trideset tri minuta i četrdeset sedam sekundi fejdom vraća nazad.

Biće jako zanimljivo videti kako će se odvijati promocija ovog albuma. Standardne svirke nisu opcija. Ali ako svaka bude kao ona 24. januara u Remontu, kada Daniel Kovač i Glasovi iz Remonta, odnosno Jesenji orkestar, sede u krugu u sredini sobe dok se publika koje ima više nego što bi trebalo u takvom prostoru nervozno vrpolji ne bi li uspela da vidi izvođače koji sede neobično nisko za svirku, onda vam preporučujemo da ne propustite apsolutno nijednu priliku da ih pogledate uživo, jer možemo samo pretpostaviti da takvih prilika neće biti baš mnogo.

Spisak pesama:

 1. Bilo je smešno vreme tog dana (uvod)
 2. Balada o zaglavljenom revolveru
 3. Pesma nepravedno zatočenog sužnja
 4. Stiže voz u stanicu
 5. Vreme bez pisma
 6. Podrška je važna
 7. Kako se prodaju reke?
 8. Kada idioti zabrljaju
 9. Gospodin na vratima
 10. Na tvom vratu
 11. Tugovanka na mostu
 12. Bilo je smešno vreme tog dana (repriza)