-

Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow (1967) – Classic

Jefferson Airplane -  Surrealistic Pillow

Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow
Izdavač: RCA Victor ( februar 1967.)
Producenti: Rick Jarrard
Trajanje: 34:48
Žanr: Psychedelic rock, folk rock
Ocena: 10

 Vecina ljudi se slaze da je ovo najbolji album Jeffersona, a i jedno od prvih i najboljih ostvarenja psihedelichnog rocka 60-ih. Ova plocha je, uz ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ od Beatlesa obelezila chuveno ‘Leto ljubavi’ 1967. Ono shto je ovaj album tada lansiralo na vrhove top lista i obezbedilo mu mesto u istoriji su svakako dve kultne stvari, ‘Somebody To Love’ i ‘White Rabbit’. OK, idemo redom.

Za Jeffersone je ovo drugi po redu album. Vec na prethodnom albumu ustanovili su svoj stil sviranja, meshavinu folk-rocka(najvishe su vukli na The Byrds) i psihedelije, inspirisane ekstenzivnim korishcenjem supstanci za pomeranje granica svesti. Da, Jeffersoni su svakako pioniri psihedelije, ili ‘acid rocka’. Posle snimanja prvog albuma, doshlo je do promene postave benda, a svakako najznachajniji novi chlan bila je pevachica Grace Slick. Njen duboki, hipnotishuci glas daje specifichnu atmosferu celom albumu. Iako u vecini pesama odradjuje pratece vokale, u dve pesme dobila je duznost glavnog vokalnog soliste. Pogadjate u kojima?

Da, ‘Somebody To Love’, hippie rock himna koja se i dan danas vrti po radiju i koju je obradio mali milion izvodjacha. I lagana, hipnotichka ‘White Rabbit’, pesma u kojoj su scene iz Kerolove ‘Alise u Zemlji Chuda’ posluzile kao metafore za trip na esidu. Ok, to su dva razloga zbog kojih vredi imati ovaj album. A shta je sa ostalim numerama?

I ostatak albuma je vishe nego pristojan. Produkcija je tipichna za 60-te, sve je utopljeno u reverb i eho shto albumu daje dodatnu atmosferichnost. U ostalim numerama, Grace peva samo pratece vokale, a duznosti glavnog pevacha su se prihvatali ostali chlanovi benda. Svakako, najbolji momenti su ‘She Has Funny Cars’, balade ‘Today’ i ‘Comin’ Back To Me’, zatim ‘3/5 of A Mile In 10 Seconds’ i zavrshna ‘Plastic Fantastic Lover’. Vredi pomenuti i akustichni instrumental ‘Embryonic Journey’.

Eto. Prava poslastica za sve ljubitelje starog rocka 60-ih. Upravo ga preslushavam po peti put danas, mmmmmm…