-

Jamiroquai – Automaton (2017)

Jamiroquai -  Automaton

Jamiroquai – Automaton
Izdavač: Virgin, EMI ( 31.03.2017.)
Producenti: Matt Johnson, Jay Kay
Trajanje: 57:00
Žanr: funk, disco
Ocena: 6

 Prvi bend koji vam pada na pamet kad pomislite acid jazz, iako već dve decenije nije ni acid ni jazz, jeste Jamiroquai. Teško ćete naći ljude koji barem ne poštuju rad ovog nadasve za uši prijatnog benda, a pravih tvrdokornih fanova ima na svakom ćošku. Iako odavno nisu verni svom originalnom zvuku i skoro svakim albumom idu dalje od tog čuvenog hita devedesetih zvanog acid jazz, Jamiroquai uglavnom prosipaju feel good hitove uz koje možete ili da pustite mozak na ispašu na nekoj plaži, ili muvate najatraktivniju osobu koju ste videli u životu. Posle izuzetno hitičnog „A Funk Odissy“, elektronskog „Dynamite“ i gotovo savršenog analognog vintage „Rock Dust Light Star“, bend pompezno najavljuje „Automaton“, album koji se tobože bavi najopštijim mestom današnjeg stvaralaštva – ponorom čoveka u zli svet jedinica i nula.

Na našu veliku sreću, album nije u potpunosti posvećen ovoj temi, ali ima nekoliko tehno/futurističkih elemenata posutih disko šljokicama (na čemu si dok ovo pišeš?, pit. ured.). Na našu priličnu žalost, „Automaton“ je prosek svega što su Jamiroquai radili tokom karijere, stavljen u blender sa još nekoliko pojačivača ukusa čiji rok trajanja odavno nije aktuelan i poslužen kao najbolje jelo na svetu. To svakako nije, ali ovaj album nije ni toliko loš (što nam je sinulo tek posle par meseci, stoga i sad pišemo o njemu).

Prve tri numere, među kojima je i naslovna, spadaju u najbolje radove benda, posebno uvodna „Shake It On“, koja čini da sve žene u njenoj okolini zatrudne, koliko iz nje curi seksualna energija (ni ja ne verujem da sam ovo upravo napisao, prim. autora). Strastveni tekst je tu, suptilne disko gitare su tu, bas koji je gotovo živ je tu, a tu je i jedna od najboljih Jamiroquai progresija u istoriji benda. Način na koji bend gradi atmosferu i uleti u refren je apsolutno savršen, ali nažalost, bend tu savršenost na ostatku albuma zadržava samo na momente. Pomenuta naslovna „Automaton“, iako ponekad monotona, ume da vozi kao najbolje stvari veselog Jasona Kaya od pre 15 godina. Jedna od pesama koja se posebno ističe je i „Superfresh“, koja osim prilično iritantnog „hooka“ ima neke od najsvemirskijih fank deonica koji je ova postava Jamiroquaija odsvirala. Možda najsvetliji trenutak na albumu odnosi mračna „Nights Out In The Jungle“, skoro pa hip-hop ritam ove pesme, ali i tematika, daju joj neverovatan nivo zaraznosti i jednostavno ne želite da se ikada završi.

Ostatak albuma jednostavno je takav da ćete ga najverovatnije zaturiti u neki deo mozga u kome će se na njega nahvatiti prašina. Tu je „Cloud 9“ koja se čvrsto drži staze koju su onomad utabale „Little L“ i „Love Foolosphy“, doduše nešto je laganijeg ritma. Da vreme nije štedelo našeg veselog šeširdžiju, čujemo na stvarima poput „Hot Property“, gde Kay izlazi na trkačku stazu na kojoj ga u oblaku prašine ostavlja The Weeknd. Ukratko, kada Jamiroquai pokušavaju da na „Automatonu“ postignu isti efekat kao nekada kada su bili inspiracija današnjim fank herojima, pogađaju van centra mete. To jednostavno nit smrdi nit miriše. Osim pomenutih odličnih momenata, bend uspeva i nešto novo sa retro elementima na „Dr. Buzz“, „Vitamin“ i „Carla“. Iako im fali hitičnost, nema sumnje da su u pitanju odlične pesme, mnogo bliže, recimo, drugom albumu benda, koji mnogi smatraju muzičkim vrhuncem njihove karijere.

Na kraju smo dobili album sa premalo odličnih momenata da bi nas raspametio, ali nas nekim čudom i dalje drži zainteresovanima za dalji rad sredovečnog fank deteta. Ako mu se ostaje na sceni i listama, Kay će morati da uči od ljudi kao što su The Weeknd, Childish Gambino ili čak od čuvenih glava iz Daft Punka. Nadamo se da će pratiti pažljivo i da će iz svega toga izvući jasan cilj. Ne sumnjamo da ima dovoljno za gorivo za čitavu svoju ergelu automobila, ali čak je i auto-industrija jasno „apdejtovala“ svoje principe. Umesto jezivo šik Ferarija, dobili smo vrhunskog brzog Jaguara, koji je ipak malo dosadan.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rmlmOk4ubcU&w=560&h=315]

Spisak pesama:

1. „Shake It On“
2. „Automaton“
3. „Cloud 9“
4. „Superfresh“
5. „Hot Property“
6. „Something About You“
7. „Summer Girl“
8. „Nights Out in the Jungle“
9. „Dr Buzz“
10. „We Can Do It“
11. „Vitamin“
12. „Carla“