-

James LaBrie – I Will Not Break (EP, 2014)

James LaBrie -  I Will Not Break (EP)

James LaBrie – I Will Not Break (EP)
Izdavač: InsideOutMusic ( 6.1.2014.)
Producenti: James LaBrie, Matt Guillory, Peter Winchers
Trajanje: 38:03
Žanr: Melodic death metal, progressive metal
Ocena: 6

 James LaBrie je najviše u svojoj karijeri poznat kao glas Dream Theatera, benda koji je popularizovao termin „progressive metal“ u proteklih dvadeset godina. Ipak, za one koji su bolje istraživali i želeli da znaju, LaBrie još od kraja devedesetih godina proteklog veka izdaje solo albume pod različitim imenima (Mullmuzzler, James LaBrie).

Poslednja dva studijska izdanja, prošlogodišnji „Impermament Resonance“ i „Static Impulse“ iz 2010. godine su pokazali neobično modernu stranu LaBriea, koji je spremno zakoračio u elemente melodic death metal zvuka. Takođe, LaBrie već posle relativno novog albuma iz 2013. već predstavlja novi EP u 2014. pod imenom „I Will Not Break“.

EP sadrži ukupno dve nove pesme, naslovnu sa sadašnjeg i poslednju sa prethodnog LPa, alternativni miks numere „Coming Home“ sa „Static Impulsea“, demo snimci dve pesme, kao i tri remiksa sa prethodno navedenog albuma. „I Will Not Break“ sledi stilsku stazu koju je utemeljio prethodni album, uz korišćenje groul vokala (koje izvodi bubnjar LaBrievog benda, Peter Wildoer), blast-beatova, snažnih metal rifova uz korišćenje ambijentalnog zvuka i elektronike i naravno Labrievog čuvenog glasa koji najčešće „nosi“ pesmu u refrenima, harmonizovan ili ne.

„I Will Not Break“ započinje glasovnom linijom iz refrena nakon koje započinje snažan gitarski „udar“ zajedno sa bubnjem. Strofu prati „brza dvojka“ na bubnju zajedno sa LaBrievom rečitativnijom glasovnom linijom. Pesma je prilično „straight to face“ što se aranžmana tiče sa brzim, direktnim prelaskom na refren. Sledi drugi deo refrena gde su rifovi isprekidani, dok melodijska linija ostaje ista. Pesma je sveukupno gledano prilično jednostavna a nabijena dobrom metal energijom.

Sledi „Unraveling“, poluakustična numera koja oslikava i određenu pop atmosferu i LaBrievu drugačiju muzičku prirodu. Svakako da pesmi ne manjka gitarskog zvuka, kompozicija odiše pozitivnom, motivacionom energijom. Ponovo se možemo susresti sa atmosferičnim elektronskim zvukom koji je korišćen sa merom, tako da zajedno sa gitarama daje na prostornosti zvuka.

Apsolutno ne treba da čudi da zvuk podseća na švedsku melo-death školu bendova poput Soilwork, odnosno In Flames s obzirom da je Peter Winchers, nekadašnji gitarista i kreativna snaga Soiworka producirao neka od LaBrievih izdanja. Na pesmi „Why“ od početka možemo čuti temu u deonici gitare u kojoj čujemo karakteristično višeglasje u intervalu terce. Ovde ćemo se susresti i sa virtuoznijom solo deonicom koja nije previše inventivna, ali se može reći da služi svrsi pesme u smislu direktnosti i hitičnosti.

Novi miks „Coming Home“ nastavlja akustičnu LaBriejevu prirodu, uz pojavu falseta i melanholičnih sintisajzera. Nakon nje, nailazimo na dva demo snimka ranijih pesama – „Jekyll or Hyde“ u ovoj verziji ne sadrži LaBriev vokal, a svakako da je pesma sirovijeg zvuka, bez originalne atmosfere po kojoj prepoznajemo ukupan stil. „Just Watch Me“ u ovom slučaju sadrži i deonicu klavijature, a interesantna činjenica jeste da je na oba demo snimka glas snimio klavijaturista iz LaBrievog projekta, Matt Guillory (koji, uzgred, dosta dobro zvuči).

Preostala tri snimka predstavljaju neke od remiksa originalnih pesama. „I Tried“ je u potpuno elektronskom duhu i sintezi sa LaBrievim glasom. Neki od modernih dubstep elemenata nisu mogli a da ne pronađu mesta, makar u maloj količini. Remiks zadržava brži tempo i prelazi na sledeći, „Over the Edge“, koji je sada u potpunosti obojen dubstep/Pendulum zvukom. Završna, „Euphoric“, zadržava prethodne uticaje, s tim što će se u miks preneti i deonica gitare.

Ovaj EP nam može pokazati da je LaBrie svakako naklonjeniji komercijalnijem, za uho prijemčivijem zvuku. Osvežavajuće je uvideti stranu DT frontmena koja mu se, bar na prvi pogled nikada ne bi pripisala. S druge strane, LaBrie i njegovi saradnici nisu želeli da previše eksperimentišu, tako da u određenim momentima deluje da nedostaje pomalo eksperimentalne prirode (muzika je pisana poprilično u određenoj pop formuli). Svakako za poslušati u pauzi, ali mi se ne čini da ćete ovde pronaći sadržaj na kom biste se predugo zadržavali.

Spisak pesama:

1. I Will Not Break (3:46)
2. Unraveling (3:29)
3. Why (3:42)
4. Coming Home (Alternate Mix) (4:17)
5. Jekyll Or Hyde (Demo) (3:45)
6. Just Watch Me (Demo) (4:17)
7. I Tried (Jason Miller Re-mix) (5:06)
8. Over The Edge (Mutrix Re-mix) (4:30)
9. Euphoric (NeonGenesis Re-mix) (4:37)