-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeJames Blake - Overgrown (2013)

James Blake – Overgrown (2013)

James Blake -  Overgrown

James Blake – Overgrown
Izdavač: ATLAS, A&M, Polydor ( 5.4.2013.)
Producenti: James Blake
Trajanje: 39:22
Žanr: Post-dubstep/Electronic
Ocena: 7

 James Blake je mladi Britanac koji je svjetsku pozornost stekao 2011. objavljivanjem svog self-titled prvijenca. Svojom jedinstvenom kombinacijom post-dubstepa, downtempo elektronike, piano driven soula i singer-songwriter glazbe, osigurao si je status jednog od trenutno najzanimljivijih mladih nada glazbene industrije. Ovogodišnjim objavljivanjem svog drugog albuma ‘Overgrown‘, dodatno si je osigurao takav položaj.

‘Overgrown’ je logični slijed Blakeove karijere koji na ovome albumu progresivnije eksperimentira i razvija svoju glazbu, a da pritom ne odudara puno od zvuka koji ga je proslavio na ‘James Blake’ albumu. Moglo bi se reći da je ‘Overgrown’ poprilično ‘siguran’ album, jer ide u smjeru širenja Blakeovih glazbenih horizonta i stjecanja novih fanova, istovremeno ne riskirajući gubitak starih fanova.

Najveća promjena na ovom albumu je da su pjesme ritmičnije i melodioznije. Blake se više poigrava sa efektima pa ‘Overgrown’ zvuči još više elektronično nego ‘James Blake’. To se posebno vidi na pjesmama kao što su ‘ Voyeur’, ‘ Life Round Here’ i ‘ I Am Sold’. Osim toga je bitno primijetiti kako je Blake na ovom albumu surađivao sa Brianom Enom (‘Digital Lion’) i reperom RZA-om (‘Take a Fall For Me’). ‘Digital Lion’ je vjerojatno glazbeno najzanimljivija i najžešća pjesma na albumu te se na istoj može čuti očiti Eno utjecaj, dok je ‘Take a Fall For Me’ pjesma koja je imala puno potencijala, ali je podbacila zbog puke liričke rekonstrukcije prve strofe u drugu. Time je pjesma nepravedno ostala zakinuta za jednu originalnu strofu.

Na ‘Overgrownu’ se također nalaze pjesme koje stilski podsjećaju na ‘James Blake’ album (‘Overgrown’, ‘DLM’, ‘To The Last’, ‘Our Love Comes Back’), kao i prvi singl i najuspješnija pjesma na albumu – ‘Retrograde’ – koja zvuči kao međufaza između ova dva albuma.

Lyricsi na albumu, po običaju intimni, minimalistički i emotivni, su kvalitetni, no nakon nekog vremena postanu blago naporni. Po završetku albuma većina tekstova mi je bila neupečatljiva, osim možda stihova na uvodnoj ‘Overgrown’ u kojima Blake kaže ‘I don’t wanna be a star, but a stone on the shore’. No, sudeći po kvaliteti glazbe koju objavljuje, držim da će mu to teško poći za rukom.

Popis pjesama:
1. Overgrown
2. I Am Sold
3. Life Round Here
4. Take a Fall For Me (feat. RZA)
5. Retrograde
6. DLM
7. Digital Lion
8. Voyeur
9. To the Last
10. Our Love Comes Back