-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeJakarta – San je jak ’82 – ’88 (2014)

Jakarta – San je jak ’82 – ’88 (2014)

Jakarta -  San je jak ’82 – ’88

Jakarta – San je jak ’82 – ’88
Izdavač: Mascom Records ( januar 2014.)
Producenti: Saša Habić
Trajanje: 51:09
Žanr: Synth-funk, pop rock
Ocena: 7

 Nije izvesno da li je na povećano interesovanje za pomalo zaboravljene bisere zlatnog doba jugoslovenskog mejnstrima, pa tako i na reunione nekadašnjih zvezda, uticala (sasvim opravdana) fascinacija mlađih naraštaja muzičkih stvaralaca jugoslovenskom rock scenom, fascinacija koja se, između ostalog, očitava u obradama Zemlje Gruva, Svi Na Pod! i SevdahBABY & Djixx, ili činjenica da se, dok gledamo u sve neizvesniju budućnost, rado sećamo prošlosti u kojoj smo „bili svet“.

Nakon Beograda i Vampira (a šuška se da bi nešto novo mogli čuti i od firme Bezobrazno Zeleno), ponovno okupljanje i nov materijal možemo očekivati i od grupe Jakarta (priča se da će Vuk Parđovski, sin pokojnog Janeta, svirati gitaru, a da će producentska palica ponovo biti poverena Saši Habiću!). U nestrpljenju da čujemo kako će Igor Popović sa saradnicima nasleđe Jakarate pomiriti sa aktuelnim trendovima u pop muzici (to jest da li će to uopšte činiti), slušamo kompilaciju San je jak, objavljenu od strane Mascom Recordsa, ali i dostupnu za besplatno preslušavanje na Deezeru, koja predstavlja presek onoga što je bend snimio tokom pretposlednje decenije prošlog veka.

Minimalistički, ali veoma efektan omot asocira pre svega na omot Maski za dvoje (ali, tragovima žute i narandžaste, i na omot Bombe u grudima), što je sasvim razumljivo, budući da se Jakarta u istoriju jugoslovenskog rocka krupnim slovima upisala zahvaljujući svom prvom albumu, uspelom spoju funka i synth-estetike. Pesme „San je jak“, „Pozovi me“, „Piromanija“, „Spiritus“ (koja je, relativno nedavno, doživela dve obrade, od strane Triggera i SevdahBABY & Djixx), „Nebo je još plavo zbog tebe“ (inače probitno zamišljena kao duet sa Massimom Savićem), „Dama sa severa“ i „Amerika“ karakteriše izvrsna melodija, Popovićeve specifične vokalne interpretacije, funkerski raspojasana gitara Parđovskog – soloi su sasvim retki, ali izuzteno upečatljivi („Piromanija“, „Dama sa severa“) – zavodljive bas linije Radeta Bulatovića i umešno odsvirane deonice na klavijaturama Miloša Petrovića.

U ove pesme utkane su izvrsno brušeni detalji, za šta je u mnogome zaslužan Saša Habić; najbolji primer svakako je naslovna numera, koja je sva protkama finesama: prekrasne deonice Petrovića i izraženi bas Radulovića prepleteni su sa sjajno odsviranim duvačkim deonicama Ivana Švagera i članova KIM-a Kira Mitreva i Goca Dimitrovskog i zavodljivim pratećim vokalima KIM-ovki Lidije Bartuš i Silve Delovske, čije je pevanje praćeno samo pucketanjima prstiju i električnim klavirom, a potom i Firčijevim perkusijama, neodoljivo seksepeilno. Seksepil je bitno obeležje rane faze Jakarte: fantastična „Piromanija“, u kojoj su briljirali svi, od Popovića (i kao tekstopisca i kao interpretatora), preko Parđovskog, Radulovića, Petrovića i Firčija, do duvačke sekcije Švager-Mitrev-Dimitrovski, „Spiritus“ (prisutna na albumu u dve verzije, singl i albumskoj), sa antologijskim saks soloom Paula Pignona, i „Dama sa severa“, u kojoj je Parđovski demonstrirao gotovo hardrockersku energiju, predstavljaju spoj funk energije i pritajene erotičnosti i odišu atmosferom „hladne vatre“. Uopšte, u svim pesmama iz prve faze Jakartinog rada dominira svojevrsna svetla mrazovitost (što nikako ne znači i blaziranost), koja zajedno sa poetičnim stihovima, na trenutke sa primesom angažovanosti („Pozovi me“, te „Amerika“, poetski svakako najzanimljivija pesma sa kompilacije), tvori mističnu atmosferu.

Balada „Osvojiću svet“, objavljena nakon Maski za dvoje kao singl, unekoliko je najavila album Bomba u grudima, na San je jak zastupljen sa tek tri pesme, „Bomba u grudima“, „Sklopi oče, meseče“ i „Crna sestra“, koji je predstavljao odmak od artizma i pop-funka ka poetici i zvuku znatno prijemčivijim široj publici. Pesme sa albuma koje su se našle na kompilaciji predstavljaju njegov uspeliji deo – „Bomba u grudima“, sa hardrockerskim distorzijama, karakterističnim za jugoslovenski pop rock druge polovine osamdesetih, i pevljivim refrenom, „Crna sestra“ i balada „Sklopi oči, meseče“ znatno su toplije no rani radovi grupe, ima u njima zanimljivih momenata, poput trunčice dalekoistočnih motiva („Sklopi oče, meseče“), takođe zanimljivim domaćim pop rock autorima sa kraja osamdesetih, a produkcija je i ovde, budući da ju je potpisivao Habić, bila na vrhunskom nivou. Međutim, ovim pesmama fali šarma uradaka drugih jugoslovenskih pop rock izvođača sa kraja sa osamdesetih, kao i poetičnosti – šta više, tekstovi pesme „Sklopi oči, meseče“ i „Crna sestra“ sasvim su banalni – i originalnosti Maski za dvoje. U ono vreme, Bomba u grudima je dočekana na nož od strane kritike, a danas pesme sa ovog albuma sprečavaju potpisnika ovih redova da ovoj kompilaciji da najvišu ocenu.

Možda bi bilo bolje da se Popović, umesto za objavljivanje kompilacije, odlučio za remasterizovano izdanje Maski za dvoje sa bonusima u vidu ranih singlova, za šta je, naposletku, imao dobar povod (30 godina od objavljivanja albuma). Tako bi se publika podsetila i pesama „Ti kao obala“, „Znaj da sam ja…“ i „Orlovi i laste“, ništa manje vrednih od ostalih pesama sa debi albuma Jakarte – naprotiv, balada „Orlovi i laste“ predstavlja jedno od Jakartinih umetnički najvrednijih ostvarenja – te „Puta u Bajano“ i novim talasom inspirisane „Problem“, ali nije mu previše zameriti. Pre svega, takva reizdanja su kod nas i dalje sasvim retka, a potom, u svojoj nameri da nas pre objavljivanja novog materijala podseti na nekadašnje aktivnosti Jakarte, Popović nije rešio da onaj deo opusa na koji se ne gleda kao na deo najboljeg iz „zlatnih osamdesetih“ zanemari (kao što bi mnogi učinili, i čine).

San je jak predstavlja dobar presek Jakartine karijere, ali i podsećanje na vitalnost, originalnost i šarolikost jugoslovenskog mejnstrima sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Spisak pesama:

1. „San je jak“ – 4:44
2. „Pozovi me“ – 4:06
3. „Piromanija“ – 4:17
4. „Spiritus (Album verzija)“ – 3:56
5. „Nebo je još plavo zbog tebe“ – 4:16
6. „Dama sa severa“ – 3:40
7. „Amerika“ – 4:32
8. „Osvojiću svet“ – 4:18
9. „Bomba u grudima“ – 3:52
10. „Sklopi oči, meseče“ – 4:56
11. „Crna sestra“ – 4:11
12. „Spiritus (Singl verzija)“ – 4:02