-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeJack White – Blunderbuss (2012)

Jack White – Blunderbuss (2012)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Jack White -  Blunderbuss

Jack White – Blunderbuss
Izdavač: Third Man, XL Recordings, Columbia ( 24.4.2012.)
Producenti: Jack White
Trajanje: 41:52
Žanr: rock/blues/folk/country/roots
Ocena: 9

 Džek Vajt iz godine u godinu postaje sve „legendarniji“ i neosporivo važi za jednog od najinovativnijih i najboljih muzičara posle 2000. godine. Slavu je stekao kao frontmen benda The White Stripes koji je od prošle godine zvanično prestao sa radom. Vajt istovremeno vodi izdavačku kuću „Third Man“ i svira u bendovima The Raconteurs i The Dead Weather. Nakon dosta produciranja, snimanja, i kreiranja za sve te bendove i mnoge druge muzičare sa kojima je tokom godina sarađivao, Džek Vajt je zakoračio u solo vode i izdao debi album “Blunderbuss“.

Za divno čudo Vajt nije bio pompezan i napravio album ispunjen gostujućim zvezdama koje će ga automatski lansirati na vrh svetskih top lista, a mogao je. Vajt je tokom proputovanja po Nešvilu, čiji je inače muzički ambasador, napisao lične pesme i snimio ih uz pomoć manje afirmisanih muzičara. I bez velikih imena, vrhovi top listi su brzo osvojeni, što je pokazatelj Vajtove muzičarske sposobnosti. Žanrovski je skoro pa nemoguće opisati album. Rok, bluz, džez i sa druge strane folk, ruts i kantri se prepliću i rvu za prevlast, ali na kraju nijedan ne preovladava. To može biti i jedina mana ovog albuma, njegova nekonzistentnost i prevelika žanrovska različitost od pesme do pesme. Na primer, „Sixten Saltines“ je baš čvrst rokenrol izraz, „Love Interruption“ je pevljivi duet, a „Blunderbuss“ srceparajuća kauntri folk numera.

Gitarsko umeće ostavljeno je po strani, i ovde Vajt ne igra gitarskog heroja kakvim je predstavljen u filmu „It might get loud“ rame uz rame sa Edžom (U2) i Džimijem Pejdžom (Led Zeppelin). Ostaje skroman, pažljivo bira rifove i povremeno ubaci solažu sa svojim jedinstvenim efektom (DigiTech Whammy WH-4 pedala) koji se provlači kroz mnoge pesme White Stripesa, Raconteursa, pa delimično i Dead Weathera. Širinu celoj priči daju kontrabas, mandolina, šejkeri, marakasi, tamburica, klavir, orgulje i violina.

Koliko god mu bendovi zvučali „futurističko“ zapravo su kompozicije pravljene da budu jednostavne i iz vremena kada su robovi u Americi osmislili prve bluz note. Džek Vajt je oduvek „stara“ muzička duša i taj deo ličnosti i duh te muzike je uspeo odlično da prenese na svoj solo album. „Blunderbuss“ nije savšen (i ne treba da bude), ali svakako zaslužuje pohvale i visoke ocene kritičara.

Spisak pesama:
1. „Missing Pieces“
2. „Sixteen Saltines“
3. „Freedom at 21“
4. „Love Interruption“
5. „Blunderbuss“
6. „Hypocritical Kiss“
7. „Weep Themselves to Sleep“
8. „I’m Shakin'“ (Rudy Toombs)
9. „Trash Tongue Talker“
10. „Hip (Eponymous) Poor Boy“
11. „I Guess I Should Go to Sleep“
12. „On and On and On“
13. „Take Me with You When You Go“