-

Iron Maiden – The Book Of Souls (2015)

Iron Maiden - The Book Of Souls

Iron Maiden – The Book Of Souls
Izdavač: Parlophone ( 4.9.2015.)
Producenti: Kevin Shirley, Steve Harris
Trajanje: 92:11
Žanr: Heavy metal
Ocena: 7

 Pet godina Iron Maiden ništa novo nije izbacio, a onda je svoje fanove počastio s „The Book of Souls“, dvostrukim albumom epskih razmera verovatno najvećeg metal benda na svetu. Preko sat i po vremena traje ovo izdanje, koje je 16. i ubedljivo najduži album britanskog benda. Nekima je to možda previše, ali zagriženim „Mejden“ zaluđenicima bi verovatno i četiri sata bilo nedovoljno.

Svašta se izdogađalo u tih pet godina, Srbija je bila ponovo u prilici da vidi legendarni bend, a Brus Dikinson je uspeo da se izleči od raka grla. Čovek bi pomislio da više neće biti u stanju da govori posle tako opake bolesti, verovatno najgore koja može da zadesi nekog pevača, ali Dikinson poseduje toliku moć u svom glasu da se posledice ni najmanje ne osećaju.

Album otvara pesma „If Eternity Should Fail“, koja je prvenstveno bila namenjena Dikinsonovom solo izdanju. Malo mračnijeg teksta i mistične, psihodelične atmosfere, a opet s tim unikatnim šmekom koji „Mejdeni“ imaju, pruža dobar, i pomalo dug, uvod u novo čedo Britanaca. Iako traje osam i po minuta, poslednji deo dolazi poprilično iznenada, a demonski glas završava je baš kako treba.

Meni jedan od favorita na albumu – „Speed of Light“, je pesma koju posle slušanja dugo nisam mogao da izbacim iz glave. Takođe je i jedina s najnovijeg izdanja koja su izdali kao singl. Možda i najviše odudara od celog albuma, a odlikuju je melodičnost, brži rifovi i odličan gitarski solo. „The Great Unknown“ sledi za njom i ima taj militarni šmek marširajuće vojske, uz dozu harmoničnosti i sjajno izdanje Dikinsona.

„The Red and the Black“ je jedan od kolosa ovog albuma sa svojih 13 minuta i 33 sekunde trajanja. Stiv Heris na basu ovde dominira, tu je i horski „woah-oh-oh“ deo koji nas vraća dosta unazad i uvek ga želite još. Doduše, već posle nekih šest minuta misli krenu da lutaju, ali to je možda i zbog činjenice da želite da čujete šta vam se još nudi na albumu. Ono što sledi je oštar tempo „When the River Runs Deep“, koja opet ne uspeva da se izdigne iznad ostalih pesama na ovom ostvarenju. Jedna je od onih koja nije ostavila jači utisak, iako joj ništa ne fali. Prvi deo albuma završava se sa pesmom po kojoj i nosi ime „The Book of Souls“ kreće lagano i akustično, da bi potom ubacili sporije i jake rifove i uveli vas u pažljivo isplanirano 10-minutno putovanje.

Drugi deo ovog izdanja otvara „Death or Glory“, brza, melodična, ložačkijeg refrena, baš živnete uz nju. Na nju se nastavlja „Wasted Years“… ovaj „Shadows Of The Valley“, koja nas totalno vraća u „Somwhere in Time“ period. Iako nije preterano originalna, pogotovo što sam uvod pozajmljuju sami od sebe, donosi živahan duh i uživanje ju je slušati. „Tears of the Clown“ posvećena je tragično preminuloj glumačkoj legendi Robinu Vilijamsu, što joj dodaje na težini. Dosta emotivna, odiše iskrenošću i definitivno je jedna od pesama kojoj će se fanovi češće vraćati.

„The Man of Sorrows“ je dobra pesma, ali, iako sam nekoliko puta preslušao album, svaki put bih potpuno zaboravio na nju. Ne ide joj u prilog što se nalazi između dve pesme koje se po emotivnosti najviše ističu na albumu. Poslednje poglavlje albuma zatvara „Empire Of The Clouds“, epska balada od preko 18 minuta trajanja i najduža pesma Iron Maidena za 40 godina postojanja. Veoma emotivno kao što već rekoh, u priču o katastrofi R101 eksperimentalne letelice iz 1929. godine uvodi nas klavir, na koji se se nadovezuje Dikinson, za jedno unikatno iskustvo koje vam se reže u sećanje. Doduše, i tu ima delova koji bi se mogli skratiti, pogotovo posle sedmog minuta, ali opšti utisak je ipak veoma pozitivan i ne treba cepidlačiti.

I posle navršene četiri decenije postojanja Dikinson i ekipa se trude da izbace nešto novo i ne plaše se da eksperimentišu. Ipak, ako niste fan benda i njihovog rada poslednjih decenija, verovatno će vam i ovaj album biti dosadan. Za ostale, ovo je još jedna veoma vredna poslastica, koju nikako ne bi trebalo da propuste.

Spisak pesama:

Disk 1:

 1. If Eternity Should Fail – 08:28
 2. Speed of Light – 05:01
 3. The Great Unknown – 06:37
 4. The Red and the Black – 13:33
 5. When the River Runs Deep – 05:52
 6. The Book of Souls – 10:27

Disk 2:

 1. Death or Glory – 05:13
 2. Shadows of the Valley – 07:32
 3. Tears of a Clown – 04:59
 4. The Man of Sorrows – 06:28
 5. Empire of the Clouds – 18:05