-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeIrie FM - Skills Of The Youths (2010)

Irie FM – Skills Of The Youths (2010)

Irie FM -  Skills Of The Youths

Irie FM – Skills Of The Youths
Izdavač: Exit Music ( decembar 2010.)
Producenti: DAB
Trajanje: 57:05
Žanr: reggae
Ocena: 9

 

Stvaranje, sviranje i snimanje muzike spojeni sa ljubavlju prema istoj, ne moraju uvijek ići pod ruku jedno sa drugim, što nam svakoga dana na znanje daju mas-mediji bombardujući nas redovno sa malim i velikim „zvijezdama“ balkanskog muzičkog neba, na kojem ipak, na kraju krajeva, dominira mrak. Međutim, da se dan i noć još uvijek neminovno smjenjuju, i da sunce još uvijek sija jače od ostalih zvijezda, dokazuju nam sastavi kao što je Irie FM.

Nezavisna desetočlana ekipa koja čvrsto stoji iza autorske muzike koju su ponudili, kako svojoj vjernoj tako i potencijalnoj publici, u digitalnoj verziji i kao besplatno izdanje, čime su završene silne peripetije oko jurenja mogućeg izdavača u CD formatu. Tako se iza imena izdavača krije etiketa EXIT festivala, a na adresi exitmusic.tv, gdje se, kao što je već spomenuto, može „skinuti“ ovo ostvarenje.

Skills of the Youths“ predstavlja skup muzičkih slika koje se mirne duše i više nego očigledno mogu svrstati u roots reggae pravac sa povremenim uplivima dub i punky reggae momenata i laganim koketiranjem sa modern roots zvukom. Daleko od toga da to čini ovaj album suvišnim i predvidljivim kao što je to slučaj sa ogromnom većinom današnjih reggae albuma, bez obzira na podneblje odakle oni dolaze. Upravo suprotno, ovo izdanje je domaći zadatak za većinu bendova koji se upuštaju u reggae vode, počev od briljantnih duvačkih rješenja, preko sjajnog vokalnog performansa frontmena (bilo da se radi o glavnom ili pratećem vokalu) u patois stilu, savršene ritam sekcije i više nego adekvatnih tekstova za područja u koja ova muzika seže.

Oni koji su imali prilike da čuju demo snimke koji su bili dostupni sve do samog izlaska albuma sada će primijetiti blage zaokrete u aranžerskom smislu, tako da sada Irie FM zvuče mnogo bliže svom zvuku koji se može čuti na živim nastupima, iako je u ovih sasvim dovoljnih 11 numera bilo nemoguće uhvatiti onu nit, zbog koje je ovaj bend zasigurno među tri najbolja reggae sastava na ex-YU prostoru. I prije izlaska albuma, pjesme koje su se izdvojile kao instant hitovi su zasigurno „Oh, Please“, „Mystic Twilight“, te naslovna „Skills of the Youths“ koje će svakog iskrenog poštovaoca muzike, bez obzira na žanr, natjerati da prizna da je ovaj album vrijedan mnogo više od besplatnog „skidanja“.

Spisak pjesama:

1. The Grandchildren of Zion (Overture)
2. Skills of the Youths
3. So You Better
4. Away
5. Leggo Beast
6. I Cry
7. Oh Please
8. Your Disguise
9. Babylon
10. Midnight Train
11. Mystic Twilight