-

In Flames – Foregone (2023)

In Flames ForegoneIn Flames – Foregone (10.02.2023.)

Izdavač: Nuclear Blast

Producent: Howard Benson

Trajanje: 46:46

Žanr: Melodic Death/Alternative Metal

Ocjena: 7.5

Danas idemo do Švedske, zemlje sjajnog životnog standarda, odličnog rukometa, zemlje u kojoj su izmišljeni (ili su ih izmislili Šveđani) pejsmejker, ultrazvuk, frižider, morski propeler, sigurnosni pojas (jer, Volvo je sjajan) i zemlje koja ima jednu od najboljih metal scena na svijetu. Uz Finsku, vjerovatno, i najbolju melodic death metal scenu. Tu su: Dark Tranquillity, In Flames, At The Gates, Opeth, Arch Enemy, Amon Amarth, Scar Symmetry, The Haunted… Sve legendarni bendovi i svaki od njih ima gomilu albuma koji su poprimili, sa pravom, kultni status. In Flames su, možda, i najveće ime koje dolazi sa legendarne švedske scene. U periodu između 1996-e i 2000-e godine izbacili su neke od najpoznatijih melodic death albuma svih vremena (,,The Jester Race’’, ,,Whoracle’’, ,,Colony’’, ,,Clayman’’). A onda su, 2002. godine, promijenili i put i zvuk i lutali u alternativnim vodama dobrih 20 godina. Na momente je bilo vraćanja starom zvuku, ali je sve to zvučalo dosta mlako i siromašno i fanovi bi uvijek ostali razočarani. Za one koji nisu digli ruke od benda, ove godine je izašao ,,Foregone’’, 14. studijski album. I, konačno, izašao je album koji će se dugo slušati.

Nakon prilično mlakog početka „The Beginning of All Things That Will End„, u narednoj numeri ,,State Of Slow Decay’’ bend odmah ubacuje u petu brzinu i vraća u ,,Clayman’’ rif razbijanje. Anders Friden pjeva i ,,laje’’ istovremeno, a na gitarama se sjajno smjenjuju i nadopunjuju Bjorn Gelotte i Chris Broderick. Obećavajući početak na koji se maestralno nadovezuje ,,Meet Your Maker’’. Uigrani gitarski duo ovdje ustupa mjesto žestokim i euforičnim bubnjevima Tannera Waynea i melodičnom Andersovom vokalu.

E sad, ako ste mislili da će ovo biti potpuno vraćanje melodic death metal zvuku – prevarili ste se. Ovdje, itekako, ima alternativnih i melodičnih djelova, što instrumentalno, što vokalno. Samo što, ovaj put, ta kombinacija zvuči sjajno. Organski, prirodno i neforsirano. Andersov vokal je prošao najradikalniju transformaciju u bendu tokom svih ovih godina. Svi mi koji smo očekivali dernjanje i growl kao da je 1996. smo se grdno prevarili. I nije to ništa loše, on ovdje zvuči zaista prijatno, dozvoljavajući svom glasu da se poveže sa melodijama kao drugi instrument. Clean vokali zadržavaju dovoljno hrapavosti da zvuče heavy, dok njegov vrisak ostaje isto toliko jak i prepoznatljiv kao što je bio na ,,Colony’’ albumu. Onda, na prethodnim albumima smo imali poprilično mlake i beživotne gitare, a to je ovdje ispravio bivši član Megadetha i Nevermorea – Chris Broderick, koji je sjajno uparen sa Bjornom i ovdje nam daju hrpu sjajnih, brzih, žestokih, a opet melodičnih, rifova i solaža. Gotovo sve pjesme na albumu imaju i groove i melodične momente i sve odiše sjajnom i harmoničnom atmosferom. ,,Foregone’’ u svojim najboljim trenucima (,,Foregone Pt. 1’, ,,In The Dark’’, ,,The Great Deceiver’’, pomenuta ,,Meet Your Maker’’) zvuči svježe i vitalno kao ,,The Jester Race’’ i ,,Whoracle’’.

Naravno, ima i nekoliko momenata koji nisu baš najbolji. Već smo pomenuli instrumental koji otvara album. Druge dvije pjesme koje su dosta loše i čisti su ,,filleri’’ su: ,,Foregone Pt. 2’’ i poslednja ,,The End Of Transmission’’. Ovdje In Flames zvuče kao neki boyband koji bi da svira metal. Zaista nije bilo potrebe za ovakvim momentima.

Sve u svemu, ovaj album (kao i svi njihovi albumi) je priča za sebe i može se reći da je veoma prijatno iznenađenje i poklon je fanovima koji su se borili da ostanu uz In Flames svih ovih godina. Takođe, poklon je i fanovima koje su pokupili usput, na svom alternativnom putu, a koji bi mogli biti spremni za nešto teže i žešće. Pokriva sve žanrove i stilove sa kojima je bend petljao i spaja ih u jednu kohezivnu cjelinu. Sve zavisi od toga koju eru benda slušalac preferira.

,,Foregone’’ nije savršen album, ali nikoga i ne pokušava da ubijedi u to. Da ste piscu ovih redova prije godinu dana rekli da izlazi novi In Flames, vjerovatno bi vam rekao:„Koga briga, neka ih…”. A sad su mu, ponovo, privukli pažnju. Vidjećemo šta ćemo dobiti sledeći put. Ovo je, do tada, sasvim dobro štivo.

Spisak pjesama:

1. The Begening Of All Things

2. State Of Slow Decay

3. Meet Your Maker

4. Bleeding Out

5. Foregone Pt. 1

6. Foregone Pt. 2

7. Pure Light Of Mind

8. The Great Deceiver

9. In The Dark

10. A Dialogue In B Flat Minor

11. Cynosure

12. End The Transmission