-

Iggy Pop & The Stooges – Ready To Die (2013)

Iggy Pop &The Stooges -  Ready To Die

Iggy Pop &The Stooges – Ready To Die
Izdavač: Fat Possum Records ( 30.4.2013.)
Producenti: James Williamson
Trajanje: 34:44
Žanr: Garage rock, Hard rock
Ocena: 7

 James Osterberg Junior uopšte nije mlad, što se tiče cifre u ličnoj karti, ali Boba mu jebem (Dylan, naravno, jedina prihvatljiva religija), već više od četrdeset godina ne prestaje sa akcijom. Iggy Pop je neuništiv. Nešto kao Keith Richards samo mnogo agresivnije.

Kroz sijaset bendova, projekata, kolaboracija i zezanja po svetskoj rock sceni Pop opet dolazi do benda koji je počeo sve (u njegovoj karijeri, razume se) – The Stooges. Bend se ove godine diči svojim petim albumom i četrdeset i četvrtom godinom postojanja. Album nosi neverovatno zajebantski naziv – Ready To Die. Ne znam da li je Pop stvarno spreman da umre, više deluje kao da ga zabole skrotum ako sutra umre. Skoro pedeset godina je ostao isti, a zbog toga i opstaje toliko.

Nego, da se mi okrenemo albumu. The Stooges nisu poznati po osvajanju nagrada za najsrceparajuće balade o izgubljenoj dragoj ili za pozitivne arena rock pesmice, ovo je, deco draga, sirova moć, da se tako duhovito izrazim. Album otvara Burn, sa svojim melodičnim zaraznim rifom i uvek šmekerskim Iggyjevim glasom. Prvi veliki trenutak na albumu dolazi odmah, na drugoj pesmi. Naime, Sex And Money, sa svojim glam rock fazonom i duvačima preko praštećih gitara, ovde mu realno fali samo Bowie da u maniru sedamdesetih objasne ko su i dalje glavne face na ovoj sceni. Da su neprevaziđeni eksperti za agresivni, zarazni, garažni rock The Stooges objašnjavaju u Gun, u kojoj Pop sarkastično pljuje po američkoj opsednudosti oružjem. I to poprilično efektno. Onda, kao grom iz vedra neba, album usporava malo, na tri minuta i četrdeset šest sekundi, da Iggy u Unfriendly World zapeva „Hang on to your girl, ’cause this is an unfriendly world“ zajedno sa stihovima o nekim sitnicama koje čine život. I onda, kristalno producirana Ready To Die kreće i neverovatno sirova gitara vas uzima za ruku i vozi kroz pesmu. Izdvojio bih ovu stvar kao najbolji deo albuma. Zajebanciji nikad kraja, ako je sudeći po DD’s, odi ženskome poprsju velikih gabarita, opet saksofon ubacuje određeni šmek sedamdesetih i ovde, pa pesma malo štrči na drugoj polovini albuma.

Tematika kojom se Pop bavi na Ready To Die se širi od humanizma i dekadencije do kapitalizma, svetske ekonomske krize, agresije, straha od umiranja (khm ime albuma khm). Divno je videti da se Pop i u ovom životnom stadijumu zajebava i roka kao pre trideset godina. Zanimljivo je takođe i čuti ga u sporijim stvarima kao što su pomenuta Unfriendly World ili The Departed. Pop je sada zrelija persona, ali nije postao dosadni matorac. U bend se vratio James Williamson na mesto gitariste, a potpisuje i produkciju.

Najvažnija stvar u vezi sa ovim albumom je svakako trenutak njegovg izdavanja. Gde se danas stav u rokenrolu nalazi? Koliko mladih bendova će opsovati, pevati o sisama, eksplicitno i sarkastično zajebavati javno mnenje i biti jednostavno buntovno leta Bobovog 2013? Bendovi otkazuju koncerte jer se neko prehladi, Pop se sekao na bini; gitare se zamenjuju jeftinim sintisajzerima, rifovi na albumu ovih dinosaursa (koji su, za slučaj da ne znate, usko povezani sa iguanama), zvuče mlađe od 99% današnje rok eskadrile. Zašto je Iggy Pop spreman da mre? Jer je scena koju je pravio (između ostalih, i on) otišla u nepovrat? Jer je mator? Ne, dragi moji, Popa boli dupe i za vas i za scenu i za smrt i za bol u dupetu! Daje par saveta u pomenutim baladama, otkriva par tajni, ali nemojte misliti da ga nešto potresa šta se dešava sa svetom oko njega. Nije ga briga da li je napravio promenu, nije mu bitno da li bi neko glasao za njega da se prijavi za predsedničke izbore, on ima svoj stav i svoju večnu mladost u duši. Učite od njega.

Spisak pesama:

1.“Burn“
2.“Sex & Money“
3.“Job“
4.“Gun“
5.“Unfriendly World“
6.“Ready to Die“
7.“DD’s“
8.“Dirty Deal“
9.“Beat That Guy“
10.“The Departed“