-

Iced Earth – Plagues of Babylon (2014)

Iced Earth -  Plagues of Babylon

Iced Earth – Plagues of Babylon
Izdavač: Century Media ( 6.1.2014.)
Producenti: Jon Schaffer
Trajanje: 62:03
Žanr: heavy metal
Ocena: 6

 Do početka ove godine, poslednje izdanje američkog sastava iz 2011. „Dystopia“ je predstavilo novog pevača, Stua Blocka, frontmena benda Into the Eternity koji je zamenio legendarnog Matta Barlowa. U međuvremenu, sada već uhodani vokal je dobio novu podršku u bendu od strane basiste Lukea Appletona i bend je, na čelu sa mastermindom sastava, Jonom Schafferom u 2014. ponudio novo studijsko izdanje pod imenom „Plagues of Babylon„. Schaffer tvrdi da ovaj album sadrži neke od karakteristika ranijeg duplog albuma, „Something Wicked“.

Album počinje introom „Plagues of the Babylon“ koji je marševskog karaktera. Tema u gitari počinje jednoglasno da bi potom bila udvojena sa intervalom donje kvinte. Gradacija uključuje i pojavu bubnja koji na dobošu dodatno pojačava uvodni rif. Na intro se nadovezuje pesma „Democide“ koja nastavlja uvodnu temu kao glavnu u pesmi. Block, nasuprot melodičnom glasu Barlowa, prikazuje agresivniji pristup, nalik na Tima „Ripper“ Owensa. Refren pesme pokazuje himnični karakter (po kom je bend poznat) uz nekoliko vokalnih linija, bilo da Block upotrebljava melodične linije u visokom registru ili da je u pitanju vrisak. „The Culling“ je nešto bržeg tempa, uz pojavu solo deonice, koje se ne dešavaju previše često na albumu. Neki od rifova na albumu zvuče vrlo Iron Maidenovski.

Numere kao što su „The End?“ nas vraćaju i na neke akustične elemente kojih možemo da se setimo još iz legendarnih „Melancholy“ dana benda. Jedna od takvih polubaladnih pesama je i naredna, „If I Could See You„, koja u strofi biva u tišoj dinamici, da bi refren u ponovo himničnom duhu poslužio kao dobar za neke od nastupa uživo na kojima će fanovi sigurno glasno uzvikivati tekst sa podignutom pesnicom u vazduhu.

Terce kao interval su uvek bitne unutar ovakvog stila muzike, pa i konkretno ovakvog tipa metal muzike, tako da će „Cthulhu“ biti pogodna numera da se Blockov visoki registar posebno ispolji i zazvuči poput noćne nemani. Naravno, pogotovo u navedenoj pesmi, isti interval je moguće čuti unutar instrumentalnih deonica.

Album sadrži i neke goste koji će biti poznati ljubiteljima heavy/power/progressive metal zvuka. Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob), Michael Poulsen (Volbeat) i Schaffer su zajedno otpevali obradu „Highwayman„, pesmu originalno napisanu od strane Jimmya Webba, čuvenog američkog kompozitora. Na pesmi „Among the Living Dead“ se kao podrška našao i Hansi Kursch, frontmen Blind Guardiana.

Tekstovi se najvećim delom bave uobičajenim temama izdaje, ljudske zlobe, ljudske borbe kroz različite metafore gde se za određena raspoloženja koriste istorijske ili mitološke teme. U principu ovakav pristup vraća u metal muziku 80tih gde je sličan motiv prisutan i jasno je da je najveći deo svog zvuka bend Iced Earth dužan tradicionalnom heavy/trash metalu poznatom u osamdesetim godinama prošlog veka.

U suštini, Iced Earth sa svojim novim izdanjem ne donose posebnu novinu, ali se čini da bi raniji ljubitelji zvuka trebalo da budu na „ok“ sa ovim albumom. Ništa preterano novo, čak i pomalo retro, ali pokušajte, ko zna šta može da se desi.

Spisak pesama:

1. „Plagues of Babylon“ (7:47)
2. „Democide“ (5:22)
3. „The Culling“ (4:26)
4. „Among the Living Dead“ (5:14)
5. „Resistance“ (4:49)
6. „The End?“ (7:13)
7. „If I Could See You“ (3:55)
8. „Cthulhu“ (6:04)
9. „Peacemaker“ (5:02)
10. „Parasite“ (3:30)
11. „Spirit of the Times“ (5:05)
12. „Highwayman“ (3:12)
13. „Outro“ (0:24)